hits

Ikke bare en størrelse eller nummer...

  • 03.02.2016 kl. 10:55

 

Din perfekte klesstørrelse bestemmes av mer enn bare bokstaver (xs/s) og tall (for eksempel Amerikansk 2 eller Europeisk 32 og 40). Din høyde, kroppsfasong og kroppsmål, samt stoffet plagget er laget av (silke, bomull, polyester), plaggets farge og fasong (stil/design), produsenten av mønsteret, og om det er løst eller tettsittende. Alt dette er med på å avgjøre om du passer plagget eller ikke. Du kan med andre ord ikke bare kjøpe hvilket som helst mønster, og sy en kjole i størrelse S uten å måle først, selv om du normalt bruker størrelse S/XS eller 36/34.

En annen ting som spiller inn, er at det er forskjell på å ta på seg str S, og faktisk se bra ut i den størrelsen. De fleste vet at lyse farger fremhever mens mørke farger skjuler. Men du ikke velge en svart bukse for å se slank og bra ut. Selve stoffet i plagget har mye å si. Du kan se smashing ut i en hvit bukse (selv med litt valker) om du finner en buksemønster med riktig stoff og passform (slim/tettsittende, løs eller litt begge deler). Detaljer som V-hals, rundt hals, lange ? halvlange eller korte armer. Samt mønster (, fargemønster, striper eller prikker), og om plagget har en innsnevring i midten eller ikke spiller også en stor rolle i forhold til hvor bra du vil se ut i det. Men selv om du finner et mønster, som har riktig passform - må det ofte justeres litt likevel. Men med et godt mønster, og riktige mål - er det snakk om små justeringer (du kan se kategorien syskoler, for eks.) 

Mange mener at klarer du å knekke koden for din fasong så vil det bli mye lettere å sy perfekte plagg. Men det er faktisk ikke så enkelt. For det første så er det ikke alle som klarer å finne ut hvilken gruppe de tilhører, av de fem vanlige kroppsfasongene; Eple, pære, timeglass, triangel og rett linje. Og for det andre er det ikke det ikke bare bare å finne de rette mønstrene  til nettopp din kroppsform. Det er altså én ting å finne ut hvilken kroppsform du har, men det å faktisk få tak i mønster som passer deg perfekt kan også være en liten utfordring. Denne illustrasjonen er fra et av kursene jeg gikk for mange år siden. Denne viser litt mer enn standard, fem formene som vi fote bruker. Jeg syns denne er lettere å finne meg selv i, og ikke minst finne mønster som passer. Jeg finner ikke meg selv ( :-p ) i de standard fem, men her er jeg "The Lean Column". 

 

Når du skal kjøpe mønster, i butikk, eller fra kataloger eller nettet, er det være lurt å kjenne til dine kroppsmål. Men du er ofte avhengig av hjelp fra andre, for å oppnå nøyaktige målinger. En feilmåling av byste, midje eller hoftene kan fort føre til en altfor liten kjolen. Eller tap av penger dersom du ikke har sydd et prøveplagg først. Din høyde måles barbent fra toppen av hode ditt og helt ned til foten. Bystemål utføres ved at du slapper av med begge armene hengende langs kroppen. Midjen måles ca 2.5 cm over navlen, om du bør legge til et par ekstra cm (for pusterom) eller ikke, avhenger av stoffet på klesplagget. Hode til gulv måles fra kragebeinet og ned til gulvet. Se etter størrelse guiden til mønsteret, magasinet, boken eller nettsiden du handler fra, og få med deg all info om plagget du ønsker å lage. Materialer, stretch, fast, tynt stoff, tykt stoff, stødig osv osv.. ? 1 inch = ca 2.5 cm (engelsk mål).

 

Denne er dansk, men viser veldig fint de fleste mål, og hvordan de tas 
I boken "Sy din egen garderobe" er det måleskjema og dukkefigurer som viser hvor de forskjellige målene tas. Disse målene skal du bruke ved justering av mønsteret. Feks livvidde, lengde, osv .... 

Masse lykke til med målene! 

 

#sy #mønster #mønstertilpasning #altomhåndarbeide #syskole #slikgjørdu #symaskin #håndarbeid #syglede 

SignaturLik på instagram


0 Kommentarer

Skriv en ny kommentar

mediakaos

Arbeid og hverdag forenes kaos = MediaKaos.

Jeg arbeider med håndarbeidsmagasiner, og dermed bærer bloggen preg av det. Jeg startet å blogge i 2007, en ren håndarbeidsblogg - og med en lukket privatdel. Etterhvert begynte jobben og flyte mer og mer over hverdagsbloggingen, og det hele ble slått sammen. I 2015 ble bloggen flyttet over til blogg.no

Profilbilde: ©Fotograf Mona Hauglid


Alle bilder som ikke er merket med annet, tilhører MediaKaos. Bruk og kopiering skal avklares før bruk.

Snarveier:
How to/Sy & Strikk
Oppskrifter mat
Syskoler AOH
Strikkeskoler AOH

Du finner flere kategorier i rullegardinen lenger ned på siden, og noen hurtiglenker øverst på siden.

Instagram


Søk i bloggen


Mitt kamerautstyr:
Canon G7X

Canon 7D Mark II

Canon 100D

Canon Legria Mini

Optikk:
Canon EF 85mm 1.8 USM
Canon EF 40mm F2.8 STM
Canon EF-S 55-250mm f:4-5,6IS
Canon EF 35mm 1:2
Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS
Sigma DC 18-125 1:3,5-5,6 HSM

Blitz:
Canon Speedlite 580EX II

Symaskiner:
Maskinene er ikke sponset eller under noen form for "avtale" eller sponsing

Maskiner nå:
Bernina B560
Bernina 330
Babylock Enlighten
babylock Ovation
(Singer sveivemaskin)
Brother Scanncut 900
Brother Scanncut 700

Tidligere maskiner:
Bernina B780
Bernina L220 Cover
Juki MO-1000
Bernina 1150 MDA
Bernina 215
Bernina 550QE
Babylock Enlighten
Brother Covermaskin
Husqvarna Viking Ruby DeLuxe
Janome coverPro CPX
Janome 350E
Singer Quantum Stylist 9960
Husqvarna Viking H|Class 600E
Husqvarna Viking Designer Ruby
Pfaff Creative 2058
Pfaff Creative Vision
Bernina Aurora 440QE
Elna 8300
Babylock Evolve Wave
Janome MB4
Bernina 1300MDC
Janome Decor Computer 5200
Janome Decor Computer 4100
Pfaff Creative 2170
Babylock Evolve uten wave
Janome CoverPro 1000
Yamata Overlock
Bernina Bernette 55Følg meg via:
Follow
toppliste for bloggere - ToppBlogg

Instagram: @toneirena


Reklame


Personlige merkelapper til håndarbeidet
Söker du namnband namnlappar, då skall du besöka labelsandribbon.se

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - Diverse tilpasninger, header og moduler av Mediakaos