hits

Leaving Bilwi

 • 30.04.2016 kl. 15:55

Leaving Bilwi. Det er tid for å ta fatt på tilbaketuren til Managua. Reisen tilbake var i et klaustrobisk lite propellfly. Her ser dere hotellet vi har bodd på, de siste dagene - Bilwis flotteste hotell. Med vannrasjonering (inkl do) og bad bak forheng. Det er virkelig en annen verden her nede :)

Baseball står høyt i kurs her. Det varmes opp til kamp med høy musikk og matmarked. Det er sinnsykt varmt og i bodene kokes det mat. Folkemylder og god stemning tyder på at kamp er stort !

Her på dette senteret forsøker man å ivareta tradisjonene til Misqito folkeslaget. Gjennom dans, drama, håndarbeid osv lærer de eldre, barn og unge tradisjonene. Nok et prosjekt som er støttet av Plan.

På huset er det også en radiostasjon. Mye tyder på at utstyret ikke akkurat er high class , slik vi er vandt til det.

Ved å kjøpe noen av disse tingene, er man med å støtter direkte til arbeidet. Med meg hjem, ble en håndflettet caps, hårbånd og armbånd :-) 350 NIO - 140NOK

Cesar - Plansjåføren som har kjørt rundt på oss i 3 dager, hjulpet oss med en gretten hotellresepsjonist som nektet å forstå dårlig spansk, og som tålmodig har sovet i bilen under kveldsmiddag og vært på plass igjen tidlig neste morgen. Fantastiske mennesker som arbeider i Plan Nicaragua.

Tusen takk til det lokale Plan kontoret i Bilwi for et fantastisk møte og dager!

Velkommen til San Marta

 • 29.04.2016 kl. 01:10

En mildt sagt strevsom natt er over. Når magen ikke liker det den får servert, er det ikke mye man kan gjøre. Standarden her er en god del dårligere enn Managua, så hygienen er ikke helt hva vi er vandt til hjemme.

Når det er skikkelig regnvær, står broen under vann. Denne er en del av highwayen, som var så humpete at indre organer flyttet på seg, under turen. Det ble en lang time, med litt groggy kropp.

Ny bro på vei -'ed en arbeider og hammer - tar det tid :-)

Elva er lav nå, på det verste er både veier og marker under vann. Her vasker landsbyen tøyet sitt.

En litt sliten"Tuna" følger ordre om myggkrem - all over. Langermet genser og bukse er ikke varmt, i det hele tatt... 😜

Første møte med familien Silas. Mange fra landsbyen var tilstede, og ønsket oss velkommen. Med både kloke ord og presentasjoner, fikk vi bli kjent med San Marta

Eldstemann er 17 år og like gammel som Jumbo hos oss. Siste året på High school og ønsker å bli politi. Det gjør også lillesøster Janira. Utdanning er viktig for denne familien. Barna har en tante som er politi, og det utgjør en stor del av yrkesønske. Bestemoren har i mange år vært engasjert i jenters rettigheter og viktigheten av utdannelse.

Bildeboken jeg hadde med hadde 20 bilder. De som gjorde mest inntrykk, var vinterbildene. Hver gang de så et vinterbilde lagde de fryselyd og sa "fria"(kaldt)

Kråkedansen, fremført av blant annet Janiras storesøster på 15, som også går på skolen.

Siden det bare er 38 grader ute - benytter vi sjansen til å spør litt om jul....

Velkommen til familien Silas. 2 gutter og 4 jenter i alderen 3 - 17 år

Jeg var så heldig å få et brev og tegning fra

Janira.

Alle barna ville gjerne se masse bilder på mobilen. Spesielt snøbilder :-)

Bestemor og bestefar Silas, er viktige Plan støttere. I mange år har de arbeidet tett med Plan.

Sjåføren kan også dele kokosnøtt :-)

På vei hjem, passerte vi gravplassen. Er du rik kommer du under, fattig over og er du skikkelig fattig - gravlegges du på tomta di.

Besøket i dag har vært fantastisk. Nok en gang blir man minnet på, hvor viktig det er - med utdannelse og jenters rettigheter. Utdannelse åpner en helt ny verden for mange, og om ikke man trenger den akkurat nå - sikrer man fremtiden sin, ved å investere i utdanning. At familien til Janira er så opptatt av utdannelse, varmer. Å se at Janira støttes i drømmen om å bli politi, på lik linje med storebror - viser at Plans arbeid med samfunnsholdninger her nede, hjelper!

Det å sikre barna sine, ved å oppmuntre og støtte de til utdanning er utrolig viktig. Og etter denne reisen, ser jeg at det bør være enda mer fokus på det, ikke bare i andre land - men i Norge også.

Vi fokuserer mye på likestilling hjemme, og kjønnskvotering. Og mange kvinner i dag har gode, høye stillinger og høy utdannelse. Det er mange sterke kvinner her i Nicaragua også - men jobben er ikke gjort for det. Vi må fortsette å skape debatt rundt gode forbilder, fullføring av utdannelse og investering i egen fremtid. Utdannelse er Power - ikke bare Girl Power - men Power generelt.

Les innlegg om utdanning og tanker HER

Den andre verden...

 • 28.04.2016 kl. 05:46

Å komme til Atlantic Coast er som en annen verden igjen. Utrolig fattig og lav standard. Her fikk vi møte mange skjebner

En liten gruppe jenteaktivister samles her for å bekjempe vold og misbruk mot jenter. Er utrolig viktig arbeid som gjøres av tøffe, sterke jenter!

I et lite community utenfor byen, ligger et lite område med "skur" og bygninger. Her bor jenter som er misbrukt eller mishandlet. De holdes beskyttet her, og får skole og omsorg. Standarden i forhold til Casa Alliente, kan ikke sammenlignes. Ved ankomst, kom 3 jenter i alderen 5-9(?) mot oss. De flokket rundt og gav meg verdens beste klemmer. Jeg ble sittende å fargelegge med en 3 åring på fanget og omringet av jenter som ville tegne. Det å se inn i et barneansikt, som er mishandlet og kun har et fungerende øye, er hjerteskjærende.....

Standarden er utrolig lav her. Maternity home tar vare på unge gravide jenter. Etter at de har fått babyen, må de klare seg selv

Det er utrolig mange, flotte og viktige prosjekter Plan er involvert i. Jeg blir mer og mer imponert over alt de får til!

Girl Power in pictures

 • 27.04.2016 kl. 17:22

Ikke alle skjebner er like triste her i Nicaragua. Som Girl Power prosjektet, som jeg skrev om i forrige innlegg. I Nicaragua er det vanlig med ekteskap fra 14 års alderen, men gjerne uten kirkebryllup. Enten du er formelt eller uformelt gift, (samboere) stiller staten formene likt. Det som er spesielt er at jentene velger det selv. De drar hjemmefra så tidlig som mulig, for å bo med kjæresten og stifte familie. En slags frivillig barneekteskap.

Jeg håper du vil ta deg tid til å lese innlegget fra i morges, (min tid) innlegget vil gi mye mer mening, om du leser teksten til. Du finner det lenger ned, eller her.

Girl Power prosjektet er lokalisert på et ferieresort. Her er jentene i 3-4mnd før de reiser hjem og tilbake på skolen. Jentene som er med på dette, er støttet av familien sin.

Mentorene er en viktig del av prosjektet. Disse lærer og veileder jentene gjennom grunderstarten, og sikrer ytterligere familie - i opplæring om korrupsjon og ulovlig drift. Det er ofte bedriftsledere eller andre næringsinvolverte som er mentorer. Samarbeid med næringslivet er viktig, både offentlig og privat.

Foto: Jonathan Kirn

Vi besøkte to prosjekter som nå er i avsluttende fase. Begge bedriftene er bæredyktige og jentene tjener penger. Første stedet er mamma også en del av mentorgruppen. Og produktet er mat. Sammen med ektemann, sin 3 år gamle sønn og en jente på vei - bidrar hun til husholdningen.

Foto: Jonathan Kirn

Foto: Jonathan Kirn

Foto: Jonathan Kirn

Foto: Jonathan Kirn

5 meter vannhull er gravd, de skal ytterligere 3-4m ned. I 37 grader ...

Bedriftene er hjemme hos jentene. Sammen med husdyr og familie, har jentene bedriften utenfor huset...

Viktig!

 • 27.04.2016 kl. 16:35

Bildene fra Plan turen er enten mine, eller Jonathan Kirns/Plan. Disse skal ikke brukes uten tillatelse. Jeg oppfordrer alle til å lese innlegget jeg la ut før bildeserien. Disse henger sammen.

Hva er misbruk?

 • 26.04.2016 kl. 06:15

Ja hva er egentlig misbruk? Er det kun fysisk? Karalita som du ser over her, har arbeidet i 17 år på Casa Alliente. Et senter for unge jenter og gutter, som er utsatt for misbruk. Ved misbruk, tenker vi ofte på overgrep, fysisk og gjerne voldtekt eller incest. I dag har jeg lært mye om psykisk misbruk som fører til fysisk misbruk. Det er kanskje noe av det verste man kan kombinere. Unge jenter og gutter, som overbevises og forguder menneskene som misbruker de. Som til slutt tror at alt elendig i verden, er deres feil og at de fortjener det som hender dem. Casa Alliente tar imot både gutter og jenter. De fleste jentene er gravide og gjerne helt ned i 12-13 års alderen. De aller fleste tilfellene som kommer til CA, er en graviditet, som er et resultat av misbruk. 

Mange av barna som kommer til CA er under beskyttelse. Det er pågående rettsaker, og ofte er barna involvert i trafikking og narkotikamiljøer. Den yngste mammaen jeg hilste på i dag, er 13 år gammel - og har en 2 mnd gammel baby. Barn får barn.... 

Disse jentene som vi fikk møte på CA - var fantastiske. På mange måter er de voksne til sinns, pga sine erfaringer - men de barn inni seg. Mange fint og oppførsel tyder tydelig på at de fortsatt er barn, som har behov for utfoldelse, trygghet, omsorg og være barn! Men til sinns bærer de erfaringer og sår, som vi i Norge vil forbinde med godt voksnes opplevelser. De ansatte på CA viste en fantastisk omsorg for disse barna. Engasjerte, omsorgsfulle og flinke mennesker som hjelper ca 500 skjebner pr år. 

Casa Alliente har et mødrehus. Her er det plass til 14 jenter med deres barn, og de deler rom 4 mødre + baby. 1 bad, gjør at morgenene er en utfordring, men de får det til. 14 åringen viste oss stolt skapet til babyen sin. På rekke hang små søte kjoler, til hennes 2 mnd gamle baby. Jeg klarer ikke la være å tenke på om de er modne nok til å forstå omfanget. Omfanget over å ha ansvaret for et annet lite individ, eller om det er en liten dukkedrøm som leves... Selv om man er mamma er man ung. Det er en sterk opplevelse, og se jentene stille seg opp å stolt synge en sang for oss. I tillegg hoppet den ene mammaen på 13 år superstolt opp og ned på en stol, for å vise oss tegningene sine - med en nyfødt baby på armen. Det er så mange ting som indikerer at disse mødrene fortsatt er barn selv. De stiller seg opp, på samme måte som knøtta og lille ville gjort, og det er en ufattelig tanke, at de skulle hatt en baby i armene - om 3 år. Pedro er prosjektsjef i Plan Nicaragua. Sammen med teamet sitt arbeider han hver dag, for å opplyse samfunn og Nicaraguas ungdom om undomsgraviditet, og samtidig arbeide for å få tallene ned. F.v: Nina (Plan Norge) Tone Irén, Caroline (Plan Norge) Jonathan (fotograf) Isa og Giovanna (Plan Nicaragua)

Dette flotte crewet har nå reist sammen i 2 dager. I morgen blir vi ytterligere to stykker til. Det er fantastisk å reise rundt med slike engasjerte mennesker. Hver opplevelse blir helt spesiell! 

 

Man kan ikke annet enn å bli overveldet og engasjert. Det er umulig å ikke bli påvirket av disse skjebnene. I morgen starter reisen 07.15 til San Rafael Del Sur. Der vi skal besøke kvinne entrepenører. Jeg gleder meg veldig til å se på dette. Men nå, sove :) 

// ALL PHOTOS ©Jonathan Kirn //

Kjøp deg en øy !

 • 25.04.2016 kl. 14:29

Utenfor Nicaragua/Granada ligger 365 øyer. Hver øy har et hus. Hvilken stil og hvordan det ser ut, kommer selvfølgelig an på eieren! Her er det alt for fra innfødte til politikere eller nærinsgtopper. De sier for 20 dollar, eller 500 NIC (180-190 NOK) kan du kjøpe deg en øy.

Hvorhen du kommer, er kamera gøy. Teenagerne i motsetning til hjemme, løper mot deg for å få bli med på et skudd :) Her skal dagens middag sikres. Lake Nicaragua er så grunn noen steder, at folkene står å fisker middagen. 


Et godt eksempel på en øy som ikke koster 180 kroner lenger :) Noen familier lever av restaurantdrift, ute på øyene.

Og er man president på Puerto Rico, kan man bygge seg en funkishytte

.. og kontrasten ser du her.... 

Her spiste vi lunsj. For 175 NIC (ca 50 kr) fikk man full middag. 

Monkey Island - si hallo til Michael Jackson. 8 apekatter lever ute på en liten øy, avhengig av hva øya gir dem og passerende turister. 


Dag 1 er over. Nå er klokka 06.00. Jeg har aldri tenkt over at blogging kan være så stor jobb, men når det tar 8 timer å få lastet opp alle bildene og skrevet litt tekst og laste opp - da nærmer man seg en døgnjobb :-) I dag er det full arbeidsdag. Intervjuer og skjebner venter oss. To fulle dager med intervjuer og besøk, før vi skal fly videre til Atlantic Coast og besøke Janira (fadderbarn) og prosjektene der oppe. 

Håper alle har en fin dag (eller dag, eller hva det nå er hjemme i Norge ) 

 

For å kunne dele bilder mens jeg er her nede, i det hele tatt - må kvaliteten tas kraftig ned. Filene og kvaliteten er skalert ned nesten 70%, noe som gjør at bildene taper seg litt. Men alternativet er å ikke blogge i det hele tatt. :( Håper dere overlever!

Jeg skriver minst mulig, men forklarer litt. Dette er fordi jeg må bruke (lokal tid) natta til å laste opp, og morgenen som nå - til å skrive og poste de :) 

Welcome to Nicaragua

 • 25.04.2016 kl. 13:25

På grunn av utrolig lav internettlinje, og tidsforskjellen - er det vanskelig å få blogget. Bildene i dette innlegget ble lastet opp over 7 timer i natt :-p Litt annen verden en hjemme. Men jeg gjør et forsøk :) Etter 4 fly, 18 timer flyreise og over 26 timer reise totalt, ankom vi Managua. Hjernen er vilt på tur, med 8 timer i foskjell bakover, men det begynner å komme seg. Kl er nå 04:28 og jeg gav opp å sove mer 03:45. Jeg bor i en liten koselig bungalow, sammen med den del småkrypdyr, som jeg ber til høyere makter om at ikke må krype i senger.. Jeg HATER alt som er under meg i næringskjeden, som enten er leddløst eller går under betegnelsen insekter. Men disse er rød, halvstore og biter ikke - i følge fotografen vår. De 3 andre, bor i en liten miniblokk med 4 leiligheter i.

For å kunne dele bilder mens jeg er her nede, i det hele tatt - må kvaliteten tas kraftig ned. Filene og kvaliteten er skalert ned nesten 70%, noe som gjør at bildene taper seg litt. Men alternativet er å ikke blogge i det hele tatt. :( Håper dere overlever!

Jeg skriver minst mulig, men forklarer litt. Dette er fordi jeg må bruke (lokal tid) natta til å laste opp, og morgenen som nå - til å skrive og poste de :) 


Liker du Mango, er dette stedet. Rett utenfor døren faller modne (og umodne, som vi ble fortalt at folk spiser sammen med salt og tequila) ned på bakken 
Vår søte og ultrablide sjåfør - som ikke snakker en døyt engelsk.

Første dag var fri. "Fri".. vi ble hentet 08 og levert kl 21 på hotellet. En fantastisk dag. Første stopp var handcraftmarket. Helt utrolig å se hva de lager, og til hvilke priser... latterlig billig. 


Neste stopp var Granada. Latin Amerikas 2 eldste by. Et nydelig sted med utsikt over Lake Granda, og mange familier kom ut hit, for å gå på marked (dyrt) og spise middag under et tre. Hele Granada området, bar preg av familiesøndag. Dette stedet med usiktsposten heter Catalina, et nydelig sted med fascinerende masse forskjellige mennesker. 

En av jentene som arbeider på Plan Nicaragua, som var med oss hele dagen. 

Jonathan - Jon, fotografen vår. Superdyktig fotograf som feelancer for Getty images. Disse tre hadde et nydelig "moment". Jeg spurte mammaen om å få ta et bilde av de, og da ble hun så stolt at hun holdt på å gå utav sitt gode skinn. :-) Men i hennes streben etter det perfekte bilde, ble litt det impulsive borte. Men nydelige var de da!! :) 

Velkommen til Centro de Granada. En fantastisk dag i 35 grader, litervis med vann og svette, og opplevelser. Både til hest og båt :) 
Jeg skal forsøke å laste opp resten av bildene fra øyturen utenfor Granada senere i dag. Nå er linjen overbelastet og den vil ikke mer :) 


 

Men nå blir det ikke verre....

 • 22.04.2016 kl. 17:56

Jeg kan nå signere på, at å få et kakefat i hodet/ansiktet - som knuser og delvis pulveriseres i det fatet treffer, er ikke å anbefale! Mye styr, glass i frokosten og vondt gjør det også! Heldigvis har jeg automatisk lukket øynene, for skårene stod faktisk fast, helt inntil øye etterpå. Det er også til å signere at det er en grusom følelse, når du kjenner at glassbiter og pulver - drysser nedover inn i tøyet. Inkl bh Og buksen! Og når man først står barføtt i elendigheten, skal man velge om man vil bli skåret på innsiden av tøyet eller tråkke på skårene...... Jeg tror også at det er noe underholdningsverdi, i meg som endte med å støvsuge ansikt og kropp - fordi jeg ikke klarte å skylle av skår og glasstøv. Jaja så har man lært å sjekke at fatene øverst i overskapet, står skikkelig på plass 😜

Pappa hentet meg og kjørte meg helt til busstasjonen. For en service! Med fortsatt glasspulver i huden, fikk jeg kommet meg til bussen.... Eller vent litt. Pga nytt selskap, går ikke flybussen fra busstasjonen etter kl 09. Så jeg kommer alltid riktig med, på morgenen når jeg tar 5 bussen - men etter 09, da skal man til sentrum. OK, og pappa er reist.....

Min snille mediapappa kaster seg i bilen og får en uventet tur til flyplassen. Nå kan ikke mer gå galt, sier jeg og eplekjekt trer inn på flyplassen....

Etter at vannflaska som jeg glemte, er konfiskert - kofferten ikke ville bli med til Oslo, men måtte etter tvang fra SAS damen - og hender og føtter er kontrollert for bombestøv.... Er man på vei....

..... SAS er bare litt forsinket ...... 😂

Første stopp - eller egentlig 5...

 • 22.04.2016 kl. 13:25

Bilde: http://www.cruisington.com/


Første stopp er Oslo, og når du leser dette - er jeg begynt reisen. 2 stopp er London - 3. Houston og 4 Managua Nicaragua. Som du forstår, er det en god del timer til - jeg kan blogge om ankomst hotellet. Søndag er fridag - og den er allerde fullpakket. Vi skal besøke Granada - døgnville og fine. Det er 8 timer tidsforskjell bakover, så den veien skal gå greit. Vi ankommer på kvelden, så man får sovet ut og er klar til neste morgen. Hjemkomst-  det er en annen sak, man får bekymre seg for, senere :-) 

Som du kan se, blir vi ikke arbeidsledige på denne turen. Det er opplegg, tett i tett hele tiden. Og når programmet slutter - da starter middag og kveldsmøter. Så det blir lange dager, men akk! Once in a lifetime! 

Jeg har sittet å sett litt på bilder ++ fra Granada, og det ser ut som et helt fantastisk sted! Jeg gleder meg vilt til å se det real life, og ikke minst - dele mine egne bilder med dere :) 

Det er en fin funksjon å kunne forhåndslage innlegg :-) Dermed kan dere få starte på reisen samtidig med meg, selv om jeg er tusenvis av meter over, og uten laptop :) Håper alle har en flott dag! :) 

Bilde: https://haciendolo2010.wordpress.com/2010/02/10/granada-nicaragua/
Bilde: https://fullybloated.wordpress.com/tag/nicaragua/ 

God natt fra Tromøya

 • 21.04.2016 kl. 22:07

Disse bildene er jeg så glad i. De setter virkelig en rolig stemning til sinnet! I vår travle hverdag har jeg nesten glemt ut hvor mye glede jeg har hatt av fotohobbyen, og for ikke snakke om hvor mange tusen bilder det ligger på disker rundtom. 

Håper alle har hatt en fantastisk dag! :) 

 

Menos de 1 día desde la salida...

 • 21.04.2016 kl. 18:53

Hola a todos mis lectores. (Hei alle leserne mine) Det er nå under 1 døgn til avreise (som overskriften sier) Første tablett er nå inntatt, så man skal unngå malaria. Denne hverken freste eller så skummelt ut, så det gikk fint :-p Jeg ser at tabletten skal tas til samme tid, helst med melk - hver dag. Her føler jeg utfordringene kan være litt store. Satser på at det går greit, de dagene døgnene snus på hue :) 

Det full pakking på gang - i hue mitt! Jeg  få hentet frem kofferten, og begynne så smått. Men jeg er altså så treg. Jeg pakker jo normalt midt på natta, når jeg reiser på jobb, så det er litt uvant og skulle planlegge så veldig. Pass, vaksinasjonspass, tabletter og bildebok ligger klar. Solkrem, tabletter og antbac er også klar. Resten kan vel kjøpes, om jeg skulle glemme noe? Eneste jeg må sjekke er ladere til kamera, laptop ++ og så slenge noe tøy i kofferten - voila :-) 

Jeg skal blogge om programmet litt senere. Det er fantastisk og hektisk program vi er satt opp på. Men himmel som jeg gleder meg. Alt fra familiebesøk, barnebruder, unge mødre, familier til statsansatte og politikere. Jeg gleder meg så, til å lære mer og ikke minst høre hva de har å fortelle. 

OG ikke minst, gleder jeg meg til å dele det med dere! 


 

Snella & Petronella rundt halsen

 • 21.04.2016 kl. 18:38

For en fantastisk service! For to dager siden (på kvelden) bestilte jeg varene, og fikk beskjed i går - om de skulle forsøke å levere det innen fredag. Når jeg kom hjem i dag, lå en pakke på bordet - og intet mindre, pakke fra S&P med! Elsker både smykket og øredøbbene. Sammen med smykket, fulgte det til og med en ekstra stein!! Helt fantastisk! 

Jeg er midt i tåkeland, med pakking i hue (er nemlig ikke kommet til koffertnivå enda) og surrer rundt som forvirret lus. Hehe, så derfor får det bli mobilbilder av pakken. :) Malariatabletter er hentet og første tablett er tatt, så nå nærmer man seg steg for steg.  

Sommerstrikk - strikk enkle kluter

 • 21.04.2016 kl. 12:13


 

Legg opp 35 masker på pinne nummer 3,5 (eventuelt flere masker eller andre pinner, alt etter garnet).


1.omg: 1 rett, 1 vrang, gjenta ut pinnen.
2.omg: 1 vrang, 1 rett, gjenta ut pinnen.
3.omg: 1 rett, 1 vrang, gjenta ut pinnen. (Disse tre første omgangene blir som en vanlig vrangbord)
4.omg: 1 rett, 1 vrang, gjenta ut pinnen. (Denne omgangen er motsatt av vrangborden)

 

Håper du koser deg med sommerstrikk!

#strikk #bomull #ptdesign #kluter #gratisoppskrift #kjøkkenkluter #mamma #mammaliv #hobby #strikking #håndarbeid #homemade #selvlaget #strikke

Hvor er buksa mi?

 • 21.04.2016 kl. 09:02

 • "Kan jeg slippe SFO?" 
 • "Kan jeg også sykle til skolen, og slippe SFO?"
 • "Kan jeg ha nugatti på brødskiva, selv om det ikke er fredag?"
 • "Har du sett busskortet mitt?"
 • "Kan jeg få noe ekstra med på tentamen"?
 • "Kan jentene sykle rett hjem, før SFO?" - "Det har jeg akkurat svart ja til kjære..." 

Før man har rukket å komme utav sengen, har man allerede tatt stilling til halve dagen :-) Innimellom disse spørsmålene, sendes en tekstmelding ned i kjelleren "er du stått opp?" Jeg har nemlig ikke hørt motorsykkelen starte enda. Ikke noe svar.... Men motorsykkelen starter, romstering, og vill styr nede i 1 etasje. (Kl 08 kommer svar: Ja... nåja, er du våken ja..) 

De fleste dagene fortoner seg slik her. :) I går kommer Jumbo opp trappa i vill fart, og lurer på hvor alle sokkene er. Tja... sett i skapet ditt? Eller den rene haugen med klær, i stolen din? Så forvinner han. Medium sitter i sofaen i tvstua og roper "er det ark i printeren?" (som står 1,5 meter foran han) "Tja, det vet jeg ikke, jeg er på kjøkken og du sitter foran skriveren - har du sjekket? Lille kommer inn igjen etter å ha hentet sykkelen i garasjen "mamma, hvor er hanskene mine?" "Ligger ikke de på benken i gangen, der du la de i går?" Knøtta? Hun er kanskje den som spør minst, men vimser mest i sin leting etter ting og tang :) 

Men slik er det med storfamilie. Og uten å hverken forgylle det, eller la det gå sport i å være mest kaotisk mamma - er dette noe man faktisk setter pris på. 

Jeg og mediapappa så på tv etter legging i går, rolig og med et glass vin. "Gruer du deg til å dra nå?" spør han. Og når jeg kjente etter, så ja. Faktisk ... litt. Jeg som tidligere aldri gruet meg, men gledet meg til alle reiser. Gikk det for lang tid mellom reisene, kunne man se travegropa foran utgangsdøra - jeg hadde behov for den forandringen. Men nå, ble det plutselig lenge med 10 dager - og ikke minst, det er faktisk ganske langt til Nicaragua.. hehe :-) Mye lenger enn DK der jeg normalt reiser en uke på jobb. 

I dag må kofferten frem, de siste tingene på handlelista må unna - for i morgen reiser jeg :) Etter noen avtaler i byen, skal jeg sette meg i sola og nyte en utekaffe! :) Håper både formen og været er bra hos deg! 

  

Kveldsro med sol og vår..

 • 20.04.2016 kl. 20:25

Kveldsroen begynner å falle over oss, og jobbunken synker. Heldigvis... Solen skinner enda, tenk det - snart 2030 og sola både viser seg, og varmer litt fortsatt. Tankene er begynt å svirre rundt kofferten, og at jeg muligens burde pakke den snart. :) Skjemaer og pass er klar, vaksinasjonspass er klart - så det er vel egentlig bare å finne frem sommerboksen, og fiske frem noen shorts og topper. Sandaler, må jeg lete etter i morgen. De gamle, bokstavelig talt - en del år gamle, ble kastet i vinter :-) 

Bildene under vekker gode minner. Nederste er av knøtta - altså 7 år gammelt :-) Nestnederst er rundt samme alder. På denne tiden drev jeg å lærte meg DSLR. Mitt første avanserte digitalspeilrefleks, kom i hus i 2006. Siden dengang har jeg hatt stor glede av å knipse. Minuset med digitalt, er at man fremkaller mye mindre. Guttene har vi masse fine album til, og Lille har et par. Men jo eldre de blir og knøtta - desverre ikke like mye "håndfaste" album. Derimot er det titusener med bilder i både skyer, disker og diverse :) Det er moro å se gjennom gamle bilder. Spesielt når man leter etter noen som presenterer noe - som her... våren. 

På denne tiden vannmerket jeg bildene mine. Det sluttet jeg med for en del år siden. Jeg har blogget i mange år, i starten fant jeg en del av bildene mine rundt på nett. Det var før det ble skikkelig fokus på copyright og opphav. Det er ikke direkte pent... hehe..

24t reisestrikk er klar!

 • 20.04.2016 kl. 10:23

Ja... 24t - 4 fly, det er en liten reise det? Jeg tror faktisk det er første gangen jeg skal gjennom så mange fly, og så mange timer reise - til en destinasjon. Men det blir en opplevelse det også. Genseren har jeg rett og slett gitt opp for en stund. Når ikke det siste nøstet heller var likt, og det blir forskjellig farge på bol og ermer, og da gir jeg opp litt. Burde kanskje tatt med klomplompeskjørtet som mangler 10 cm.. *flaut* eller jakken som snart er for liten til Knøtta.. men akk akk.. samme det.. mer morsomt med nye prosjekter! Store pinner, pinne 7 og dermed dukket for at dette kanskje IKKE blir en UFO? :-p 
 

Bilde er fra pickles.no
Bilde er fra Pickles.no 

Jeg elsker våren !

 • 20.04.2016 kl. 08:38

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er noe helt spesielt med våren. Selv om sommeren er den varme og fine årstiden, gjør våren noen med meg. Solen titter frem og skaper forhåpninger, spirer gror og viser optimisme i fargerike kronblader. Det er magisk! Det å være ute i morgentimene, kan være helt fantastisk på denne tiden. Her var det 15,5 varmegrad kl 14 i går, og det ser ut til å bli en nydelig dag - i dag også. Pga varmen, sjokkspirer blomster, busker og trær rundt oss - og det er så deilig å se på! 

Lille fikk seg ny sykkel i går. Med sparepenger arbeidspenger og forskudd på bursdagsgave fra bestene - fikk hun seg ny, stor nok sykkel. Stolt syklet hun avsted til skolen i dag, med ny sykkel og lås.. :) Det er også et slags vårtegn, syklende barn, trampolinen full av barn etter leksetid. Deilig? ;) 

Blomster og trær er kanskje noe av det som får meg mest i vårstemning. Elsker å ta bilder, og fange lys og detaljer. Det er bare synd at tiden, ikke tillater så mange turene i skog og mark som før. Men, kamera lades for fullt nå - det skal være med på turen. Flere kamera skal være med. Den evige jakten etter ladere og adaptere starter nå :-) Håper alle får en flott dag ! 

 

Grip dagen med sjokoladekammer og Carpe Diem

 • 19.04.2016 kl. 19:37En catchy headliner? Smykke heter nemlig "Sjokoladekammer", og dermed passet det så bra! Snella og Petronella - har du hørt om de? En fantastisk duo som lager knapper og smykker. I sin tid, ble de vel store pga knappene sine, som hadde mange søte ord på seg. Og etterhvert masse masse flotte motiver. Smykkene la jeg først merke til, for en stund siden - og i dag dukket det opp en sponset annonse på FB. 

Jeg er tidligere kjent for å ha like mye ryggmarg som en amøbe, og denne gangen intet unntak. 50% på Sjokoladekammer med "Carpe Diem" i, slo an - og vips var de bestilt.. men såååå eh... de hadde fått noe nydelige hjerteøredobber, som passer ypperlig sammen med smykket! Samme hjerte går igjen, og der dukker den ryggmargløse amøben opp. Vips, begge deler i handlekurven - og dermed ble det egentlig like dyrt, som før 50% fristelsen. MEN! Jeg fikk iallfall 2 for 1 .. eller, er ikke det holdbart argument.. fra egentlig ikke bruk for noe, til to ting pga en annonse? :-p 

Er du ryggmargløs til tider? 

 

Kjør uten billappen !

 • 19.04.2016 kl. 10:38

Bilde: http://www.allroad-mc.com/images/siste_nytt/gaatur.jpg

 

Å ta førerkort er dyrt, og inneholder en masse unødig undervisning. Overflødig lærdom, man overhodet ikke har bruk for - eller vil ha nytte av i trafikkbilde. At staten belaster oss med disse timene, når man ser hvor lite undervisning feks en mopedist må gjennom - er helt sykt! Sikkerhetskurs på bane, hva skal man med det? De færreste av oss, kjører i trafikken, som på bane - man lærer ikke en skit av det? Bremselengde på bane eller glattkjøring, unødvendig og ikke minst dyrt - det samme med langkjøring. Hvorfor kan ikke alle bare se på YouTube? Man kan lære å spille gitar på YouTube, og kan lære seg spansk med en app på telefonen. Hvorfor i alle dager skal man bla opp mellom 17 000 ,- til 40 000,- for førerkort? 

Dette er tanker som må rase rundt i hodet på enkelte unge mennesker. Mennesker som velger å kjøre rundt uten førerkort på bil. Det å sitte inne en "stålboks" med x antall hestekrefter under panseret, er trygt og morsomt for mange. Kanskje spesielt for unge menn/gutter som nettopp er blitt 18, og med blodferskt førerkort - råner de rundt i bilen, lovlig. Treffer de noen, eller er uheldige - er de opplært i både førstehjelp, hvordan de skal sikre ulykkesområde og hvem de skal kontakte. Forsikringsselskapet gjør opp skadene, og de kan kjøre på veien igjen - med mer lærdom i bagasjen. 

Men hva skjer, om min sønn - som pliktoppfyllende har fullført sin førerkortopplæring - treffer en, som har "lært seg selv"? Hva skjer om min sønn, som ville ha sikret skadestedet - blir forlatt fordi den førerkortløse sjåføren stikker av i frykt? Hva skjer når forsikringsselskapet skal gjøre opp skaden, og det finnes ingen motpart? Eller i verste fall, hva skjer om min sønn, som er stolt eier av førerkort - dør på veien, drept av en selvgod førerkortløs sjåfør? 

Absurd tenker du kanskje, og dette skjer vel ikke? Jo.... det er nettopp det som er så trist. I både mitt og ditt nærmiljø farter det rundt unge mennesker, i både små og store doninger - uten førerkort. Mennesker som tar loven i egne hender, og avgjør selv hvor viktig det er med opplæring i trafikken. Det som er skremmende, er at man hører om flere og flere unge som tar loven i egne hender. Flere og flere som mener at x antall år med Gran Teft Auto, er mer enn nok føreropplæring. Tenker du noen gang over, at uansett hvor pent du kjører - om du lar mobilen ligge, ikke kjører i påvirket tilstand, har førerkort - så kan det komme noen i mot, som ikke følger samme reglene? 

Overlagt mord, en handling som vil føre til streng straff. Å kjøre bevisst uten førerkort, og med evnt fatal konsekvens, at man kjører ned noen. Vil det da bli overlagt mord? Om motparten overlever, men bli livsvarig skadet - hva vil skje? Et menneske vil kanskje være pleietrengende resten av livet, mens den førerkortløse sjåføren kan gå fritt rundt og leve som vanlig, etter avtjent straff. 

Klarer du kjenne på, hvor urettferdig den følelsen kan være? Det kan være du, som må se på barnet ditt, mannen, kona, foreldre osv miste livsgnist og forsvinne inn i seg selv. 

Det verste? 

Det er faktisk at det ALLTID er noen som skjuler forbrytelsen. For det er et lovbrudd. Det er straffbart. Man er en kriminell og det kan bli et eller flere offer. De som skjuler at de vet om en førerkortløs sjåfør, er de sammensvorne? Er de en del av forbrytelsen? Ja det er de. Uten å kanskje tenke over det selv. 

Vet du om noen som kjører rundt i i bil, uten førerkort? Kjenner du noen? Noen som skryter av å bryte norsk lov? Tenk om vedkommende kjører på noen du er glad i? Tenk om vedkommende ødelegger noe du eier, ved å sneie borti? 

Jeg vil oppfordre alle som vet, eller evnt mistenker noen - for å kjøre bil uten førerkort. Meld fra! Uansett! Politiet kan verne deg, om du ikke vil at tipset/navnet ditt skal komme ut. Du kan redde liv. Ved å tipse Politiet på 02800, kan du bidra til tryggere veier. Nå som russetiden starter, tenk godt over hvem barnet ditt kjører med! 

Vær med å sett fokus, på denne farlig, utviklende trenden.. :( 

******

Dette innlegget la jeg ut her om dagen. I natt ble en "kjenning" tatt, nok en gang uten førerkort - her i nærmiljøet vårt. Gjør et lite eksperiment - søk på google "uten førerkort + din by", du vil bli overrasket. 

Legg merke til datoene på disse skjermdumpene - ser du hvor ofte dette faktisk skjer?  

 

Skremmende? Tenk om du treffer på en av disse, på vei hjem fra jobb? 

Skole eller godteri?

 • 18.04.2016 kl. 14:25

En absurd sammenligning? Ikke helt :-) Eldstejenta her får ca 200,- i lommepenger i måneden. For de, rydder hun og har andre plikter - er 10 år og relativt sorgfri. For 275,- kan 11 år gamle Janira, gå på skole og få annen hjelp, der hun bor i Nicaragua. Dermed blir ikke spørsmålet så rart likevel. Vi har fått et fadderbarn i Nicaragua, Raan - som jeg skal besøke i neste uke. Jenta er 11 år, 1 år eldre enn Lille som er eldstejenta her hos oss. 

Å forklare 10 åringen at livet for Janira, handler ikke bare om godteri, ny sykkel og spilletid på iPaden - men muligheten til å gå på skole, drikke rent vann, sove under tett tak, ha en trygg skolevei (og skolehverdag) og retten til å få være barn - gjør inntrykk. At 200,- som er så viktige for Lille, er enda viktigere for Janira, er noe som er vanskelig å forstå. "Hun ser jo akkurat ut som oss".... og snakker vi ikke hovedsakelig om utseende, men en helt vanlig jente som ser frisk ut, og har familie og ser glad ut. Men som lever HELT annerledes enn oss, og uten materielle ting som Lille syns er viktig. 

Jeg har lovet å ta bilder, blogge og sende bilder, og ringe hjem. At der kanskje ikke er så bra internett der, som her hjemme - er også litt rart ;) 

Mediapappa sendte en litt bekymret link i helgen, der det ble meldt om foreløpig 77 døde i jordskjelv - i Equador. Et stykke unna, men ikke langt likevel. Dette er den verden man skal reise til, en annerledes verden og hverdag, enn det vi er vant til. Der dessverre både fattigdom og jordskjelv er ting de opplever hele tiden. Vi har fått programmet for turen. Det som er spennende er at vi skal fly innenriks og man får virkelig oppleve Nicaragua, på godt og vondt! Dagene blir lange, med programstart kl 08 og full gass helt til kveld. Men opplevelser og inntrykk kommer til å stå i kø... 

Nå gjelder det bare å trekke frem spansken fra den bakerste hjernecella, og kunne kommunisere enkelt med lokalbefolkningen :) 

 

Nest stop London... nei....

 • 18.04.2016 kl. 12:58

Om noen få timer skulle jeg landet i på Standford, og 3 dager i London - på Europas største tekstilmesser. Men, når tiden ikke strekker til, så må man rett og slett begynne med hard prioritering. Og denne gangen, er man ikke på vei til Torp, men jobber jobber jobber.. :) Kl 1635 tar Ryanairs flyvning til Stansted av, uten meg! Mens man sitter å jobber her, får man følelsen av ..arg..! :) Men når flyet er i lufta, tror jeg det er enklere å "glemme" det. Timene rundt 12, da jeg kunne rukket å sette meg i bilen, og kjøre til Torp - var rastløse. :-p "Kaaaaan jeg nå det?" Det er i slike situasjoner, man skulle ønske det var 36-48t på et døgn, da skulle jeg klart dette. 

Med svært mye godvilje og intens jobbing, kunne jeg nok rukket å komme meg til London og hjem igjen - natt til torsdag, for så å reise til Oslo/Nicaragua på fredag. Blir du svett av tanken? Det gjør jeg også.. hehe :) 

Og ved nærmere ettertanke er ekstra tid med familien, kjøpe sykkel med Lille i morgen, ta livet med ro - med vin og tvkvelder - å foretrekke de siste dagene ! :)  

Tour De Vin - 2015

 • 18.04.2016 kl. 11:40

Bilde er fra Facebooksiden til Tour De vin Arendal

I år, som året før, var vi med på Tour de Vin i Arendal i år. Og som året før det igjen :-) I fjor var i også i Kristiansand, og feiret 45 års dagen til naboen der. Arrangementet i år, var det "svakeste" vi har vært med på. I forhold til tidligere år og opplevelser, føltes det som en del "snarveier" i år. Maten var ikke det beste, men selve arrangementet var bra, som tidligere. Har du ikke vært på med TDV før (det er flere byer som arrangerer det) så anbefaler jeg det! Artig og flott tiltak. 250 plasser, og alt utsolgt! :) 

 

Bilde er fra Facebooksiden til Tour de Vin Arendal
Bilde er fra Facebooksiden til Tour de Vin Arendal

Bilder fra fjorårets tur :-) 


 

Krampeinnspurt med strikkefavoritter

 • 18.04.2016 kl. 10:50

En fantastisk helg er over. Med mammakveld for 4 trinn, Tour de Vin og 78 årsfeiring for pappa. Utrolig hva man kan få skviset inn på en helg? Med god hjelp kom jeg i mål med klargjøring til mammakveld på fredag, og kl 19 var alle på plass. 

Nå er det bare 5 !! dager til jeg sitter på flyet mot Nicaragua. 24t reise, blir lang men morsomt å komme avsted. Jeg er så spent! Og kjenner kanskje, nå - mer enn noengang at jeg er spent, grugleder meg og alt på en gang :) 

Mot avreise, er det intens jobbing, for å komme i mål. Uka er helt fylt opp, av både jobb og familieting som må i boks - før jeg tar avsted! I dag er det Strikk0616 som redigeres. Det gir meg skikkelig sommerfeeling å arbeide med disse, og jeg gleder meg til sommeren! 

 

Bimmelim eller bommelom, var den løs?

 • 14.04.2016 kl. 21:07

Meg til sjefen: Hvis du smeller med den døra en gang til nå, så hekter jeg den av - så skal du få den igjen til Jul! 

Meg til mannen: Har du vært superflink å tørke deg, etter at du har bæsja? Nei men da fortjener du et klistremerke på kjøleskapet!  

Meg til kollega: Spiser du ikke opp matpakken din? Tenk på alle de sultne barna i Afrika..... 

Meg til nabokona: Nei men har du tatt på sminke helt selv du da? 

Meg til min far: Er du sikker på at du er heeeeelt ferdig? Det er langt til neste do vet du, du er sikker på at du ikke vil gå inn igjen, å prøve en gang til? 
Bilde er fra Dagbladet.no - (http://www.dagbladet.no/2011/08/17/magasinet/jesper_juul/barn/relasjoner/familie/17711734/) 


 

Jeg kom over et gammelt innlegg hos Casakaos, om dette tema. 

 

** Barnepsykolog: -Hvis man ikke ville sagt det til en voksen, la være å si det..

Og jeg må si meg enig med henne. Det ER faktisk ting man sier til barna, som man ALDRI ville sagt til en voksen. Hvorfor? Fordi man sannsynligvis har hørt det før, når man var liten - og glemt det. MEN! EN ting er sikkert, det passer seg ikke å ta det opp igjen nå, når de er voksne. Tingene ovenfor, er ikke ting man tenker: ah.. stemmer det, dette har jeg hørt før, og syns er ok å snakke om!  "Jeg HADDE faktisk avføring en gang før i dag, og var riktig så flink som fikk det til! "

Er det ikke slik, at mange ting man sier til voksne, gjerne er ting MAN IKKE ville sagt til sine barn? "Du skjønner det, at hvis du bare passer på hva du spiser - feks ingen karbohydrater, så forblir du slank og yndig som nå! Du forstår ikke? Nei men, klart det. Du er jo bare 3 år, men vi skal snakke om dette maaaaange ganger, innen du er 10". 

Om filteret mitt skulle gått gjennom voksen først, hadde det egentlig gått galt avsted. For jeg skjønner tanken. Dialog mellom voksne, krever (normalt) mer dannelse og intellektuell enn mellom barn. Barn sier uten blygsel "hvorfor er rompa di så stor?" Når jeg vurderer den setningen, om den tåler voksenfilter, så er svaret - absolutt NEI! Om man ikke har en utfattelig trang til å få seg en på tryne, eller en innebygd radar for bråk. Men jeg kunne fint sagt det til en 2 åring: "Hvor er nesa di? DER! Se så stor nese!!!" *holde fingertrikset for å vise nese* En voksen: sannsynligvis hadde regningen fra en eller annen plastisk kirurg, kommet i posten - på kort tid. 

Hvorfor skal alt overanalyseres, og dermed havne i totalt "ekstreme" uttalelser? (mine øyne) Tanken er fin den, bak denne artikkelen - men er det ikke omvendt? Barn er brutalt ærlige, voksne er brutalt... uærlige/gode til å dekke over. Barn sier ting som det er, voksne ikke. Det man ikke ville sagt til et barn, ville man sagt det til en voksen? Hva er da filteret? Ikke si til barna dine, noe du ikke ville hørt selv - er ikke det en fin konklusjon?

Den gyldne regel kommer stadig tilbake, og hvorfor skal ikke den gjelde mellom foreldre og barn også? (Den grad den kan det, i oppdragelsens forsvar) 

Gjør mot andre, som du vil at andre skal gjøre mot deg

Men så måååå det nevnes, at enkelte ting og tema, som man (heldigvis) unngår deler av voksenlivet - kommer tilbake den dagen man er gammel og staten blir dine nye "foresatte" Når man våkner til "Gooooood morgen Frue, nå må du slå opp øynene - kan ikke ligge her hele dagen vet duuuuuuu" (og så lurer man, som i tenårene - og hva er alternativet?) Så kommer man ut i matsalen: "Goooooood morgen, skal du ha skive med ost eller leeeeeverpostei? Nå må du være flink å spise opp aaaaaalt!" Og dagen går videre til formiddagsvakta kommer: "Har du bæsjet i dag? Var det løs bæsj, ikke? Da må vi finne litt mer vann til deg...." Ved nærmere ettertanke er det mulig at "voksenfilteret" kan fungere - man må bare vite hvilken generasjon - voksne - det er snakk om! 

#mammablogg #hverdag #barn #sitat #blogg #ord #mammaliv 

So much to do..

 • 14.04.2016 kl. 20:40

Dagene raser avsted for min del! Tidsplanen for Nicaragua er på plass, alt annet praktisk nærmer seg, og i morgen er det kun 1 uke til avreise. Det vil også si, at det er en uke der alt skal leveres inn og jeg skal ligge i forkant! Dermed er det duket for hektiske dager! I morgen er det min tur til å ha mammakveld, og jeg satser på at dagen går knirkefritt - og jeg får gjort alt jeg håper, innen førstemann kommer inn døra i morgen kveld! 

Jeg fikk masse spennende i posten i dag. To pakker, fra to forskjellige verdener - kan man si det? Sminke fra jane iredale og fadderbarn informasjon! :) For de som venter i spenning på mer blogging om Plan Norge turen - det kommer i morgen. Håper å få noen skikkelig bloggtidshull da! :) 

Mens jeg jobber - så er det moro å vise noen av favorittene mine, i det magasinet jeg jobber med nå. Og den flotte damen på bildet over her (Mørk, Lene) er en av mine overordnede. Sjefsredaktør, kul tittel? Får min redaktørtittel til å bli puslete.. hehehe.. :) Verdens beste sjefredaktør -  helt objektivt sagt selvfølgelig :-P  

Den nye dille....

 • 12.04.2016 kl. 12:17

Sinnsykt gode og sikkert bannlyst blant mange, med sine 435kj og 70g karbohydrater pr 100 gram. Men det gir jeg litt bæng i. De er supergode. På asiatisk butikk selger de også jumbokorn men med chilli. Mye chilli. De er knallgode til feks øl. Med snacksgulerøtter i veska ved siden av nøtteboksen, mauler jeg med god samvittighet ! :-)

Mitt første diplom på !MANGE! år...

 • 12.04.2016 kl. 08:00

Så var første dag over. Ny dag, sol og spennende timer møter. En fantastisk kursholder guidet oss i går, med supert humør - jane iredale. Fantastisk person, Thomas - makeup artist som gikk både humør og stil - Jan Thomas en høy gang (syns jeg) Måtte le litt, sa standard feilen i etternavnet mitt var satt på, men men - gjør ikke noe. Kvakk kvakk....

Visste du at Skintific også er leverandør av Dermalogica? De har fantastiske kurslokaler! Lokaler generelt! :-) Av hensyn til tre sjenerte andre deltakere, ROK jeg ikke noen bilder fra makeup rommet. Men det var flott, som å gå rett inn backstage på en visning. Jeg ble mektig imponert!

Etter kurset ble det fantastisk mat i magen! Er du på Sjølyst, anbefaler jeg deg sterkt å sjekke ut dette stedet!

Førerkort, unødvendig og dyrt!

 • 11.04.2016 kl. 12:09

Å ta førerkort er dyrt, og inneholder en masse unødig undervisning. Overflødig lærdom, man overhodet ikke har bruk for - eller vil ha nytte av i trafikkbilde. At staten belaster oss med disse timene, når man ser hvor lite undervisning feks en mopedist må gjennom - er helt sykt! Sikkerhetskurs på bane, hva skal man med det? De færreste av oss, kjører i trafikken, som på bane - man lærer ikke en skit av det? Bremselengde på bane eller glattkjøring, unødvendig og ikke minst dyrt - det samme med langkjøring. Hvorfor kan ikke alle bare se på YouTube? Man kan lære å spille gitar på YouTube, og kan lære seg spansk med en app på telefonen. Hvorfor i alle dager skal man bla opp mellom 17 000 ,- til 40 000,- for førerkort? 

Dette er tanker som må rase rundt i hodet på enkelte unge mennesker. Mennesker som velger å kjøre rundt uten førerkort på bil. Det å sitte inne en "stålboks" med x antall hestekrefter under panseret, er trygt og morsomt for mange. Kanskje spesielt for unge menn/gutter som nettopp er blitt 18, og med blodferskt førerkort - råner de rundt i bilen, lovlig. Treffer de noen, eller er uheldige - er de opplært i både førstehjelp, hvordan de skal sikre ulykkesområde og hvem de skal kontakte. Forsikringsselskapet gjør opp skadene, og de kan kjøre på veien igjen - med mer lærdom i bagasjen. 

Men hva skjer, om min sønn - som pliktoppfyllende har fullført sin førerkortopplæring - treffer en, som har "lært seg selv"? Hva skjer om min sønn, som ville ha sikret skadestedet - blir forlatt fordi den førerkortløse sjåføren stikker av i frykt? Hva skjer når forsikringsselskapet skal gjøre opp skaden, og det finnes ingen motpart? Eller i verste fall, hva skjer om min sønn, som er stolt eier av førerkort - dør på veien, drept av en selvgod førerkortløs sjåfør? 

Absurd tenker du kanskje, og dette skjer vel ikke? Jo.... det er nettopp det som er så trist. I både mitt og ditt nærmiljø farter det rundt unge mennesker, i både små og store doninger - uten førerkort. Mennesker som tar loven i egne hender, og avgjør selv hvor viktig det er med opplæring i trafikken. Det som er skremmende, er at man hører om flere og flere unge som tar loven i egne hender. Flere og flere som mener at x antall år med Gran Teft Auto, er mer enn nok føreropplæring. Tenker du noen gang over, at uansett hvor pent du kjører - om du lar mobilen ligge, ikke kjører i påvirket tilstand, har førerkort - så kan det komme noen i mot, som ikke følger samme reglene? 

Overlagt mord, en handling som vil føre til streng straff. Å kjøre bevisst uten førerkort, og med evnt fatal konsekvens, at man kjører ned noen. Vil det da bli overlagt mord? Om motparten overlever, men bli livsvarig skadet - hva vil skje? Et menneske vil kanskje være pleietrengende resten av livet, mens den førerkortløse sjåføren kan gå fritt rundt og leve som vanlig, etter avtjent straff. 

Klarer du kjenne på, hvor urettferdig den følelsen kan være? Det kan være du, som må se på barnet ditt, mannen, kona, foreldre osv miste livsgnist og forsvinne inn i seg selv. 

Det verste? 

Det er faktisk at det ALLTID er noen som skjuler forbrytelsen. For det er et lovbrudd. Det er straffbart. Man er en kriminell og det kan bli et eller flere offer. De som skjuler at de vet om en førerkortløs sjåfør, er de sammensvorne? Er de en del av forbrytelsen? Ja det er de. Uten å kanskje tenke over det selv. 

Vet du om noen som kjører rundt i i bil, uten førerkort? Kjenner du noen? Noen som skryter av å bryte norsk lov? Tenk om vedkommende kjører på noen du er glad i? Tenk om vedkommende ødelegger noe du eier, ved å sneie borti? 

Jeg vil oppfordre alle som vet, eller evnt mistenker noen - for å kjøre bil uten førerkort. Meld fra! Uansett! Politiet kan verne deg, om du ikke vil at tipset/navnet ditt skal komme ut. Du kan redde liv. Ved å tipse Politiet på 02800, kan du bidra til tryggere veier. Nå som russetiden starter, tenk godt over hvem barnet ditt kjører med! 

Del gjerne - og vær med å sett fokus, på denne farlig, utviklende trenden.. :( 

 


 

Kan det bli bedre?

 • 10.04.2016 kl. 10:46

Sol og nydelig! Kan det bli bedre? En flott bysleng i godvær i går, utekaffe hos naboen, og avsluttet med "Trollmannen fra Oz" på Arendal Kulturhus!

I dag.... Bena høyt på solfylt terrasse. Morgensmoothie og fuglekvitter. Og varmt! vindstille og singletvarme! Nydelig!

Sol og vår

 • 09.04.2016 kl. 16:42

Sol og endelig vår! 12 grader i skyggen og nydelig!! Snackbøtte på brygga er en fast ting her på våren. Masse deilig frityrstekt fisk og scampi i bøtte - og sol! Sikkert vårtegn :-)

En tur på biblioteket er moro og ekstra gøy når man ser jobben er til utlån i hylla :-)

Enda et skritt nærmere Nicaragua

 • 08.04.2016 kl. 14:27

Ved første øyenkast, så ser det ganske skummelt ut! Natriumhydrogenkarbonat, det skal liksom gjøre ting bedre. Og den lille krukka, kan noe som ikke er farlig - komme i så små forpakninger? Man må jo bare være litt skeptisk...

Dette er siste runde (nest siste, fordi det er to runder) Den lille flasken skal blandes i pulveret - sammen med 1,5 dl vann. Jeg HATER brusetabletter osv, hovedsakelig smaken - delvis også fordi jeg ikke drikker brus. (kullsyren) Jeg ser ut som en tulling, når jeg kjøper feil vann feks - med kullsyre, man kaster det ikke. Neida, det kan ristes ut.. hehe :) 

Kjenner du følelsen av adrenalin i kroppen - når man var mindre, på kjemisalen? Alt som bruset, eksploderte eller tilsvarende, var supergøy. Når denne drikken boblet og bruste, langt over kanten - og det freste mot meg, vurderte jeg hele vaksinekuren. Men hva er verst? Magesyke på tur, eller vaskine? Men det kan sammenlignes med kjemisalfølelsen, men ikke ren lykke - men stor skepsis. 

Nå er vaksinen tatt - og jeg gruer meg litt til neste. Det var ikke noe kulinarisk opplevelse, og unngå trøbbel - men men.. :-) 

Tenk, nå er det bare 2 uker til jeg reiser! 

 

Strikk eller hekle deg en sløyfe - steg for steg

 • 07.04.2016 kl. 19:09

Siden de sygale fikk en sømvariant av sløyfen, kommer det her en strikket/heklet variant også. Kos dere! 

Stort rektangel til selve sløyfen: Legg opp 12 masker på pinne 4.5 med dobbelt garn, og strikk glattstrikk frem og tilbake til rektangelet måler ca. 20 cm. Du kan også strikke rettstrikk, da vil du få en slik sløyfe som på det ene bildet. (Bilde er fra Alt om Håndarbeide Strikkemagasin) Denne varianten strikkes fra bredde til lengde, det vil si, mindre sløyfe = mindre masker. Større sløyfe = flere masker. 

Magebelte rundt sløyfen: Legg opp 5 masker på pinne 4,5 med dobbelt garn, og strikk glattstrikk frem og tilbake til rektangelet måler ca. 7 cm. Om du velger rettstrikk varianten (riller) syns jeg det er penest med glattstrikk i beltet :) 

Sy kortendene sammen, både på det største og minste rektangelet. Tre sløyfen gjennom «magebeltet», fest delene godt sammen. og sy hele 17. mai sløyfen fast til en hårspenne. Kan også bruke en hårstrikk, eller som pin. :) Garnet som er beregnet her, er 22m pr 10 cm. 

   

Heklet variant:
Garn: Bomullsgarn
Garnmengde: rester (1/2 nøste)
Nål nr: 4
Hekleforklaringer:
* = gjenta
Felling: hekle to m sammen
 
Omganger:
1.11 lm, start i  2m fra nålen, 10 fm, vend
2. *10 fm, vend* til det måler 18 cm 
3. hekle sammen kortsidene mens du feller(hekle to masker sammen = 5 fm)
4. klipp tråden ganske lang, og surr tråden stram rundt midten, klipp og fest tråder. Hvis du vil ha magebelte, som på bilde, så lager du en remse med fastmasker, fest det rundt sløyfen, og fest det pent bak med små sting. 
 

Hvordan sy en sløyfe - steg for steg

 • 07.04.2016 kl. 14:56

Å sy dine egne sløyfer er ikke så vanskelig! Og istedenfor å laste opp en PDF gir jeg deg heller fremgangsmåten her. Størrelsen bestemmer du nemlig selv. Sløyfene kan du feste strikk eller hårlås på, så har du fin og enkel hårpynt. Du kan også vrangsy en stropp, slik at den kan brukes som hårbånd eller rundt halsen. Skal den brukes til dress, er det nok med en smal buksestrikk i den. Variasjonene er mange!! 

Denne varianten kan sys både enkel og dobbel. Jeg syns de doble er penest. Vil du lage den enkel, kutter du stoffet kun dobbelt så bredt, ikke langt - som du må ved dobbel. Da syr du selve sløyfen som en tube som i steg 1 og steg 2, men må du også sy igjen kortsidene, og beholde et vrengehull i ene siden - som du lukker for hånd. Resten lager du på samme måte som fra steg 5. Lykke til! 

Steg 1: Kutt et stykke stoff/rektangulert. Som er dobbel så langt og bredt, som ønsket størrelse på sløyfen. (Det er fordi den skal brettes dobbelt) 

Steg 2: Brett stoffet rett mot rett, langsidekant mot langsidekant - og sy en rettsøm langs kanten. Ikke sy kortsidene, KUN langsiden. 

(Vil du lage den enkel, kutter du stoffet kun dobbelt så bredt, ikke langt - som du må ved dobbel. Da syr du selve sløyfen som en tube som i steg 1 og steg 2, men må du også sy igjen kortsidene, og beholde et vrengehull i ene siden - som du lukker for hånd. Resten lager du på samme måte som fra steg 5. 

Steg 3: Press sømmonnnet til hver side (gir penest resultat) og sy en stikning i midten. Pass på at du bretter stykket, slik at sømmen kommer midt på, bak. Det kan være litt kronglete om sløyfen er veldig smal, prøv deg frem. Ikke sy gjennom alle lagene. Kun gjennom sømmen. 

Steg 4: Brett den ene kortsiden 1,5cm inn i selve tuben. (vrang mot vrang) Legg kortsideåpningene mot hverandre, på baksiden. "Tre" den brettede kortsiden inn i den andre (du kan ha råkanter) slik at den ligger 1,5 cm over den ubrettede kortsiden. (samme cm som du brettet innover) Sy kortsidene sammen. Ikke sy gjennom alle lagene, sy kun kortsidene sammen. (altså ikke sy i fremdelen) 

Steg 5: Sy lange tråklesting gjennom alle lag. Disse skal dras i, slik at de rynkes. Syns du det er enklest, kan du feste sømmen i starten. Sløyfen er nå såpass tykk, at det kan lønne seg å sy rynkesømmen for hånd. Hvis du har kraftig maskin, vil sømmen kunne sys, sy sakte og med kraftig nål. 

Steg 6: Hold fast i undertråden og skyv stoffet, du rynker det nå sammen. Fest / Knyt trådene i enden, når sløyfen er rynket nok sammen. 

Steg 7: Legg to rektangler oppå hverandre, rett mot rett og sy søm på hver side. Vreng tuben og brett 1,5 cm inn (vrang mot vrang) i begge kortendene. 

Steg 8: Brett tuben rundt sløyfen og fest pent på baksiden, for hånd. Du er nå ferdig! 

 

Du kan gjøre dette enda enklere, ved å unngå rynkesømmen og bretting av kortsømmene. Men min erfaring er at denne fremgangsmåten blir penest. Et par brett og sømmer, gir et jevnt og fint resultat. Du kan sikksakke eller overlocke råkantene, men det er ikke nødvendig da sløyfen ikke skal gjennom så mye belastning (ikke mine hvertfall). Overlocken vil gi tykkere kanter, som gjør at det kan bli ujevnt resultat.  

The big different...

 • 06.04.2016 kl. 14:24

Jeg har skrevet før at jeg av og til ergrer meg over #denfølelsen. Fordi det bare står #denfølelsen. Ja over hva da? Supert, negativt, positivt - whaaat? :-) For min del er den passende i dag. 2 hesper garn ble kjøpt - og det var de to siste som var i nettbutikken. Lykkelig, fordi jeg trenger 1,5 kjøpte jeg de, og venter spent. Ikke nok med at denne genseren er 3 forsøket på ryggen, men så kommer altså disse nøstene. De er ikke akkurat like...

*dåne*

De er utrolig vidt forskjellige. Og jeg er ikke helt sikker på om det beste hadde vært å kansellere bestillingen, eller om det er forsøket verdt. Fortsette og håpe man har nok garn i det ene. Men altså.. 

Er jeg storforlangende, om butikken kunne sagt fra? Når man bestiller to nøster i etterkant er jeg klar over at det kan være fargeforskjell til de to jeg har. Men, ikke på hver sitt? Tenkte betjeningen at jeg skulle lage to luer? :-) Jaja... jeg begynner å miste litt motet på hele genseren.... 

 

Enkelt og supergodt

 • 05.04.2016 kl. 15:29

Rema1000 sine middag for under 100 lappen er geniale! Jeg liker de utrolig godt, og med våre vaner - handler jeg ikke inn dobbelt (fordi vi er 6 og oppskriftene er for 2+2) men samler to oppskrifter med noenlunde samme tilbehør, og kjøper "1 1/2". Da holder grønnsaksposene feks til 2 middager, med annet kjøtt til. Evnt råvarene som er oppgitt i mengden (i appen) Elsker dette. I dag står scampi på meny, men med hjemmelaget saus. Ellers kan du få poser med saus til 10,- For vår familie, kommer denne middagen på ca 120 kr. Genialt? :) Bruker du Rema1000 sin under hundrelappen system? Evnt appen? 

Innlegget er ikke sponset, hehe... bare et hverdagstips til storfamilien. Evnt liten familie :) 

 

 

17 dager til avreise...

 • 05.04.2016 kl. 11:17

Det er nå 17 dager til avreise! Hvor? Jo, Nicaragua sammen med Plan Norge. Plan arbeider over hele verden, og denne turen er en del av Jenteaksjonen 2016. Husker du #minlov? Var du en av de som trykket på knappen? Plan Nicaragua har utrolig mange flotte prosjekter, og en av de er fokus på barneekteskap og barnegraviditeter. Tenk deg, om du skulle gifte bort din 12 år gamle datter? Og i en alder av 13, får hun sin førstefødte. Det er grusom realitet, som stadig kommer nærmere oss. Visste du at vi også her i Norge, kjenner på denne problematikken? Med flyktninger som kommer til Norge, har det faktisk vært situasjoner, der barnebruder søker asyl med sin mye eldre ektemann. Grusomt? 

Den 22. april sitter jeg på flyet til Gardermoen. Der skal jeg sove 1 natt, før jeg møter Nina og Caroline fra Plan Norge - og 24t reise, før vi møter fotografen i Nicaragua. 5 intensive, men utrolig spennende dager venter oss. 

// REKLAME //

 

Michael Kors New IT!

 • 04.04.2016 kl. 22:27

Ikke bare nye sko, men ny veske også! Liten, skjønn, moteriktig denim veske! Falt mildt sagt pladask for denne! :-)

Bilde: Michaelkors.com

Ps. Denne nydelige MK AVA medium i fargen dark dune/gråbrun er for salg. Nypris 2990,- fristet? :)

Full gass - med mer på planen?

 • 04.04.2016 kl. 15:20

Grå start på dagen, men med frisk frokost og rolig kveld i går - går dagen som en lek :-) litt artig å se utover ruter, der det var superstille i går - ruser det folk og trafikk rundt i dag.

Å ha god tid på morgenen er ikke noe jeg alltid er like privilegert hjemme med. Så det er deilig med god morgen Norge på TV, dusj uten kaos og rolig tid til å sette på "fasaden" :-)

Normalt hater jeg selfies :-p Eller, jeg gjør det i dag også - men se så kule skoene er! Dagens outfit innlegg får man ikke her hos meg altså, hehe. Men i dag er et unntak! Skoene er fra

RE:designed by Dixie - dansk brand

Møte hos Gyldendal, med planlegging av bok nr 2 er unnagjort. Utrolig moro å se arbeidet skride fremover og at man stadig nærmer seg ny bok. Det er så mye å sortere og velge, at man blir rent stressa. :-)

Møte med Plan Norge venter - tenk at det bare er tre uker til avreise! Sykt! Jeg gleder meg så utrolig mye, det er et fantastisk program som er satt opp :-)

Og.... Shopping? Joda, hmm .... huff det ble litt i dag også. Kan man skylde det på litt ventetid? Det burde vært enda tettere program? Eller ikke :-p

Det skal bli helt ok, og sette seg på bussen etterhvert - og vende nesa mot Sørlandet igjen :-)

New in - Re:Designed by Dixie

 • 03.04.2016 kl. 20:21

Just love them! En fantastisk butikk på Løkka - Mitt lille skattekammer - hadde disse kule skoene. De ble med hjem :-) Fantastiske på, som å gå i joggesko. Digger at de er litt annerledes, og jeg har ikke sett lignende før. Love it!

Oslo på en søndag

 • 03.04.2016 kl. 13:53

Mediapappa er reist hjem, og jeg tusler rundt i Oslo. Løkka er et fantastisk sted. Små utrolig koselige søndagsåpne butikker, og lite biler og lyd. En fantastisk stemning ! Og som en bonus, var Pickles åpen. Jeg har skrevet om både bøkene og garnet - og butikken faktisk, men aldri fått sjans å være innom. Med lav bypuls og god temperatur - ble det en tur opp dit. Og jammen ble det ikke med noe i posen hjem også 😂👍Scandic byporten har vært gjennom en fin oppussing siden jeg var der sist. Utrolig koselige rom, og resepsjonsområde. Anbefales! Nå, en liten pust i bakken med blogging, Mail og juice!

I går kveld ble det en fantastisk avslutning på dagen. Latter, med morsomt på klubbscenen. Jonna Støme var superflink konferansier. Da vi landet romlet magen og med tre timer til middag, ble det sushi! Slike små brekk i hverdagen er fantastiske!

Mine symaskiner

 • 01.04.2016 kl. 10:52

 

Etter at Sykroken kom, har jeg hatt muligheten til å prøve mange symaskiner. Og dermed fått litt tanker og erfaring rundt de forskjellige merkene som er på markedet. Jeg koser meg med søm og syns det er spennende å få teste nye maskiner innimellom. :)

Ser du det er en maskin som mangler, eller du skulle hatt mer informasjon om - så er det bare å ta kontakt med meg :-)  Det er ikke alle maskinene jeg har tatt meg like god tid til å skrive om her. Men når tiden er på min side, så er planen å oppdatere med mer informasjon.

Innleggene er skrevet i forskjellige tider av min sytid - så ikke alle har samme "sjagong". Og noen er skrevet i "nåtid" fordi jeg bare har latt tekstene stå som originalt. Men jeg håper likevel at du kan finne litt hjelp her. Lurer du på noe, så ta kontakt :)  

******************************

 

Bernina B330

En stødig og god maskin. En svært god erstatning til B215 som den ble oppgradert fra. Maskinen tåler MYE, og er perfekt kursmaskin. Det er enkelt å få tak i deler til den, tilbehør og den kan bruke samme føttene sine storebrødre/søstre. Det jeg liker med denne og B215, er at man kan bruke føttene til større maskiner også. Masse av det morsomme tilbehøret til Bernina, passer til både denne og B560 feks filteapparatet +++ Maskinen er enkel for barn, og den syr pent. Jeg har også brukt kantbåndsapparatet både på denne, B215, B550 og nå B330 og B560. Kantbåndsapparatet passer også til B780 og Covermaskinen L220. Genialt? 

Bernina B560

Maskinen minner mye om B550QE som den ble oppgradert fra. Men! Det er likevel en del forskjeller, som gjør at jeg liker den bedre. Den har en del funksjoner som 550 mangler, for å være "komplett" til den prisen, i mine øyne. Blant annet trådklipp +++ Maskinen er robust, tung, stødig, syr utrolig pent og er en fantastisk maskin. Det fulgte med BSR til min maskin, et quiltehjelpemiddel :) Maskinen kommer med egen bæreveske og har det geniale syskapet, som jeg elsker. Maskinen er elektronisk, og syr utrolig pent og rolig. 

 

Bernina B780 

 • http://mediakaos.blogg.no/1433061059_bernina_b780.html
 • http://mediakaos.blogg.no/1432570329_bernina_kantbndsappar.html

 

Kom inn døra, Januar 2014. En svær maskin, men fantastisk å se til, og sy med.  Mitt første inntrykk av maskinen er at den har fantastisk mange muligheter. Den er nydelig å sy på. Med hånden på hjertet og helt objektiv sett, kan jeg si at dette er den beste maskinen jeg har SYDD på. Den er "myk", og syr stille og pent. Nå gleder jeg  meg som en unge til å teste broderiene på den! For er den like god å brodere på, som å sy - så er det noe av det beste jeg har vært borti :) Edit: Etter et par år med maskinen i hus, kan jeg si at dette er den beste broderimaskinen jeg har brukt. Sammen med Bernina V7 som er softwaren, er den en drøm å brodere på. Og selv om mange ser ut til å ha byttet ut sin broderimaskin med vinyl - tviholder jeg på de gode broderiene. Penere og mer holdbart! 

Se under symaskiner og søm, for flere innlegg om maskinen, og ting som er laget på denne. 

 

Babylock Enlighten

En maskin med luftredningssystem, det er 2 gangen Enlighten er på syrommet. Maskinen kan du lese litt mer om, lenger ned her på siden. :) 

 

Babylock Ovation

En stor, mektig og flott maskin. Du kan lese førsteinntrykket her:

http://mediakaos.blogg.no/1479978717_babylock_ovation_med_.html
 

**************************************

Maskinene nedenfor, bor ikke hos meg lenger :)

Jeg skal prøve å få skrevet om alle etterhvert.

 

Juki MO-1000

 • http://mediakaos.blogg.no/1457447124_gode_gamle_minner__el.html
 • http://mediakaos.blogg.no/1459261991_juki_1000__hva_synes_.html

En utrolig god, og flott maskin. Ikke det merket flest har hørt om kanskje? Men absolutt verdt en titt. Maskinene kommer i mange forskjellige prisklasser. Jeg har den neststørste modellen. MO1000, forskjellen til toppen - er at MO2000 har digital display. Noe som i mitt hode, ikke er nødvendig :) 

Jeg ser noen strever litt med å bruke luftredningsystemet på denne. Jeg måtte også lirke litt de første gangene. I forhold til Babylocken, var det litt mer teknikk. BL dytter man bare nedi, og svopp. Denne fant jeg ut at så lenge jeg holder en finger over motsatt lufthull - så går det lekende lett. Uten, blåser den tråden ut igjen :p Ikke helt det som er meningen. Maskinen spaserer litt  mer enn Bernina 1150. Det kommer nok av at 1150 syns jeg hadde bedre "føtter". Mens BL vandrer like mye som Juki, så der er de like syns jeg. Tykk tykke lag, har nåletråden en tendens til å ryke her hos meg. Dette opplevde jeg aldri med 1150, men kunne oppleve det med BL. Spesielt med venstre nåletråd. Jukien er litt som BL, ved tykke lag - jeg føler jeg må hjelpe den litt. Men både BL og Juki har kniven under/nede, mens Bernina 1150 har over. Dette gjør jo litt med måten den tygger gjennom på :) 

Men alt i alt, er maskinen veldig god. Stillegående, og pålitelig! 

 

Bernina L220 Covermaskin

Denne kan du lese mer om her:

http://mediakaos.blogg.no/1431202477_bernina_l220.html

 

Bernina 1150MDA

Les om maskinen her:

 •  http://mediakaos.blogg.no/1431708831_nlitreder_bernina_115.html
 • http://mediakaos.blogg.no/1447161796_hvordan_skifte_lyspre.html
 • http://mediakaos.blogg.no/1430761430_bernina_1150mda__ny_f.html
 •  

Bernina 215

En fantastisk maskin som tåler alt! 

Det geniale er at denne minste Berninaen kan bruke føtter og utstyr som de større maskinene også bruker. Så man trenger ikke kjøpe nytt til den lille og de store. Denne ble brukt av barna her, og til kurs. Denne ble byttet ut, under bokprosjektene til B330.

http://mediakaos.blogg.no/1432570329_bernina_kantbndsappar.html

Bernina 55QE

Etterfølgeren til 440QE som bodde hos meg for mange år siden. (føles slik) Denne falt jeg pladask for! Og den ble utrolig søt og liten ved siden av B780. En fantastisk maskin, for deg som vil legge litt penger i en god, super maskin og ikke trenger broderidel. Tung, stødig og informativ maskin. Denne ble byttet ut, for oppgradering til B560. For en del år siden, sydde jeg på Bernina 440QE - og B550 minner mye om denne. Så si samme maskinen føler jeg. 

Babylock Enlighten

Tanken var først å skaffe en Imagine, men jeg angrer IKKE på at det ble Enlighten istedenfor! Maskinen er om mulig, enda bedre enn Imagine. Bedre sylys, lettere å tre undertrådene. Ja det går an ..hehe. Og den syr stillere og roligere. Dette var for første gang, love of my life. (På symaskinfronten! ) Maskinen bodde hos meg i mange år! Den ble til og med stående LENGE, etter at Bernina 1150MDA kom i hus, i frykt for å angre. Men til slutt flyttet maskinen :) Jeg har brukt wavesømmen UTROLIG mye på denne. Den syr pent og gir en helt spesiell avslutning på plagget, når man kanter med wave. Trådspenningen er automatisk noe som i seg selv er deilig - men av til savnet jeg og kunne styre denne manuelt. Ved feks veldig tynne stoffer, der jeg ikke følte sømmen ble fin. Etter at den reiste, er det egentlig bare wave sømmen jeg savner. Men den kan lages manuelt, med litt trening - visste du det? 

Brother Coverstitch

Den ble erstattning for CPX, som jeg også likte godt. Men denne er mindre, enklere, mindre lunefull og ekstratingene fester man mye enklere på. Den er enklere å justere, og den syr "roligere" syns jeg. Maskinen er mye enklere å betjene, forstå seg på og bli venn med - enn Janome (min mening) Kantbåndsapparatene som kommer i to versjoner - en for ferdige kantbånd og en for ubrettede - festes enkelt på syflaten. Selve anordningen er i plast, men er enkel å betjene. Fallguiden og guidefooten er geniale, når man syr opplegg eller kanter. Maskinen lager en litt "ubehagelig lyd" i starten - litt sånn ..jeg vil ikke, kniiiirk Men det blir fort vant til :-) I forhold til Bernina L220 som jeg syr på nå, er nok Brotheren både enklere å tre og betjene kantbåndsapparater - men jeg liker L220 bedre, i  lyd, søm og resultat. Den syr også lettere over kanter. I forhold til Janome CP, er Brother er bedre alternativ etter min mening. Vår obs på at du bruker riktige nåler i maskinen, og bytt ofte for et pent og løkkefritt resultat. 

Janome CPX1000

Ingen nye meninger om denne. Trenger mye ekstra omsorg, og den er lunefull men syr ok. For de som er helt nye i cover, er det nok ikke den enkleste maskinen å bli venn med. Stor i størrelsen, ikke verdens beste lyd (syns jeg) i forhold til andre covere, men en helt ok maskin. I forhold til Brotheren kan den neste ikke sammenlignes. Og ikke mot Bernina heller. En maskin man bør prøve, før kjøp. Tre den, og sy og se om du forstår maskinen og ikke minst liker å sy på den. 

 


 

Husqvarna Viking Ruby DeLuxe


Jeg hadde en liten periode "forgjengeren" - og likte den kjempegodt. Denne utgaven har fått litt småforbedringer, og noen små designendringer. Den har bl.a fått DeLuxe systemet som til nå, bare Diamond har hatt. Maskinen er et lite nydelig syn! ;) 

Noe av det første jeg gjorde på denne var å få montert opp Fanakofte. En drøm å jobbe med, men strikket satte seg først fast - men det viste seg å være for tette sting, så den begynte å tygge. Det løste seg med roligere fart og lengre sting. Arbeider mykt, stille og går som en drøm. Den broderer fint, men jeg har noe av de samme plunderet med denne, som forgjengeren - men ikke noe av mer betydning av vaner :-) Maskinen er bedre, ser finere ut, bittesmå endringer i menyer - men ikke noe at man ser det umiddelbart (utenom utseende) Maskinen er tung, men god å bruke. 

 

Janome 350E

Da var man tilbake på Janome, ikke mye å si - det er en lettbetjent og god maskin :) Det samme maskinen som Elna 6300, enkel og tre, og lett å arbeide med. Minuset? Det må være prisen, jeg syns det finnes bedre alternativer til denne prisen. Maskinen har feste av ramme øverst, det er bare en vanesak. Men jeg liker bedre sidefestet som HQ og Pfaff har. Men det er en vanesak. Det jeg også savner på denne er "spolefunksjon". HQ og Pfaff sine maskiner, stiller seg i spoleposissjon når man spoler undertråd, og går så tilbake til utgangspunktet når man er ferdig. Dermed er det enklere å komme til spolehuset også, uten å måtte ta av rammen. På 350E må man av med ramma for å hente ut spolen. Maskinen er samme som Elna og Bernina Deco sine versjoner. 

 

 

Singer Quantum Stylist 9960

En flott maskin som er svært undervurdert! Denne er stillegående, og har masse flotte funksjoner. Mange av funksjonene må man høyere i prisklasse enn denne, for å få hos konkurrentene. Den er en drøm å sy på, og det følger med masse ekstrautstyr. Det er bare pluss med denne maskinen, skal det være noe negativt må det være at det ikke er så godt utvalg i føtter til singer. Men teknisk og syopplevelse er god. 

 

Husqvarna Viking H|Class 600E

En maskin med vanvittig mye for pengene! Her får du både en symaskin OG broderimaskin, inkl software til under 13 000,- !!! Den broderer kjempefint, har automtatisk trådspenning, og stor ramme som medfølger maskinen. (2 stk, en liten og en stor) Maskinen syr pent, og er nøyaktig. Det eneste minuset må være at den må stå tilkoblet en pc mens den arbeider, men det veier opp mot den fantastiske prisen. Jeg har brodert en del med den nå, og jeg liker den kjempegodt. Det er ikke noe heft at den står tilkoblet. Softwaren er god og fullstendig for en nybegynner og middelsnivå broderer. Men siden den trenger software for å brodere, skal man ha litt plass for å bruke den. Maskinen med modul på, er ikke rent liten i seg selv - og man trenger litt plass til rammene. Stort pluss er rammestr som følger med. 

 

 

Husqvarna Viking Designer Ruby

En fantastisk maskin ! Dette er en kombiner sy og broderingsmaskin, som ikke koster flesk. Vel er den litt dyr, men  HQ sitt alternativ til nå, har vært Diamond til 50 000,- Jeg har etterhvert brodert MYE med den, og lært meg mye med maskina. Og til mer jeg blir kjent med den, desto mer liker jeg den. Det er en maskin som i starten virker litt lunefull, og jeg måtte vende meg til at tilbehørsboksen lå på baksiden og ikke fremsiden - av friarmen. Men dette er en vane. Den broderer fint, nøyaktig og raskt. Den syr nøyaktig og er relativt stillegående. Den har mange innebygde sømmer og broderier, og er klargjort for needlecut broderier. De har jeg skrevet om i et innlegg i selve bloggen. En fantastisk maskin som jeg liker bedre og bedre. Skulle jeg si noe negativt, måtte det bli tilbehørsboksen, manglende koffert til broderienheten, og at den kunne hatt like stor skjem som Diamanten. Men noe må man jo fire på, til lavere pris .. hehe :) 

 

 

 

Bernina Aurora 440QE

Gaven som kom fra "intet" og utav det blå ! :) Den har så utrolig mange muligheter, og den aller beste er at man kan filte med den! Noe man normalt alltid må ha seperat maskin for. Den kan også brodere, om man kjøper broderimodul til den, noe jeg ikke har til min. Der slår ingenting MB4 uansett :) Bernina har føtter som er hele med stang, og er faktisk dermed stødigere. Maskinen er nett og liten i størrelse, men tung ! Noe som er et pluss, når man testråkjører pedalen i bunn ! Ingen risting ! :) Den har godt utvalg sømmer, og jeg har overtransportør, filtesett, masse ekstra føtter og spoler til min. Den har et lite smalt sybord som er helt gull, og en liten søt tilbehørsboks som bare er helt smashing ! :) Etter å ha vært på kurs om maskinen er jeg enda mer frelst. Den kan gjøre de fantastiske ting, og i sammen med riktig bruk av nåler etc har man hele verden foran seg ! :) Det lille sybordet som følger med maskina og tilbehørsboksen er fantastisk praktisk og fint.

 

Elna 8300/Janome 350E

Grunnen til at jeg skriver det slik, er at det er nøyaktig samme maskin inni, kun anderledes utenpå. Maskinen som ser ut som jeg har hentet ut fra min mors loft - på 80 tallet *lol* Den er lite estetisk pen, i forhold til sin bror Janome 350E, men like god ! Den er stillegående, rask, og broderer pent. Dette er en broderingsmaskin ! :) MB4 min er pakket ned og står på lager pr. i dag. Jeg hadde veldig lyst på broderingsenhet til Berninaen, men endte opp med egen maskin istedenfor. Jeg er meget fornøyd med denne. I tillegg til maskinen har jeg kjøpt mega hoop. Men må oppgradere prg.varen min, slik at jeg får brukt den på maskina :) Maskinen anbefales på det sterkeste ! Den kan sy relativt store broderier, (jeg har ikke trengt større enda hvertfall) og den er stille, broderer pent, har mange innebygde motiver, lett å tre, lett å sette seg inn i, fargeskjerm som er enkel å forstå og det er enkelt å sette på rammene.

 

Bernina 1300MDC 

Jeg kjøpte denne i sommer, tanken var å ha en kombimaskin når vi flyttet. Denne er knall flott som overlock, liten i size, noe jeg helt klart er svak for, og stillegående ! Men ! Jeg og coverdelen blir ikke venner, så om det smalt i .. ja... jeg har vært på kurs og lært viktigheten av nåler til denne maskinen, men likevel sliter jeg med den. Sømmene blir ikke pene og for ikke lenge siden stilte jeg den om til overlock, og det var noe herk ! knytt og dra er noe denne vil innebære for min del. Den syr så nydelig når jeg bare får det til, men det er så sjelden jeg får det til *humre* Men den syr pent, har mange fine sømmer, kan sy både overlock og coversøm +++

 

 

 

 

Babylock Evolve Wave

Jeg har savnet Imagine Wave maskinen min helt fra den dagen den drog :( Og har enda ikke blitt venn med Berninaen min, samme hvor mye jeg prøver. Så etter mye overveiing endte jeg med å få en BL i hus igjen. Målet er å bli venn med denne både på overlock og coverdelen, og dermed kunne selge Berninaen. Det er egentlig litt trist, for jeg ser at mange andre er veldig fornøyd med den, og den er liten og fin. Men jeg håndterer kun overlock delen, og blir ikke venner med coverdelen. Og det frustrer meg noe veldig !!! Jeg var litt usikker da den kom i hus, om jeg hadde gjort noe dumt nå. For den er litt større og mindre syrom enn imgine. Jeg og imagine var liksom "ett".. og jeg savner latmannseffekten nålitreder. Men på sikt er nok dette det beste tror jeg :)

 

 

 

 

Janome MB4 

En fantastisk broderimaskin ! En kanondyr,men kanongod maskin ! Denne erstattet Pfaff broderimaskinen (kombimaskin) min i fjor høst. Jeg var superlei av å sitte å tvinne tommeltotter mens maskina jobbet, samt på Hummel© broderi feks, skifte tråd 32 ganger... :-p Jeg hadde programmet Pfaff 4D suite tidligere, men det reiste sammen med maskina. Nå har jeg Janome Digitizer PRO MB4, som er et flott program. Det tar litt tid før man lærer seg det, men det har mange mange muligheter og er fantastisk å ha !Maskinen kan brodere opptil 800 spm, og det går fort :) Den har 4 nåler, og plass til 9 spoler på brettet, hvorav den ene plasseringen er til undertrådspoling. Maskinen har egen undertrådspolemotor. Så man kan spole opp undertråd samtidig som den broderer ! Genialt ! Den kan brodere med både små og store (mega) spoler, man bruker bare evnt ekstrautstyret.

 

Det følger med noen få broderier i selve maskina, men man bør kjøpe seg (eller laste ned) et broderipgrogram, slik at man får litt flere muligheter. Det finnes mange broderi "butikker" på nett, som man kan laste ned broderier fra, det finnes også mange gratis. Bare vær obs på at prisen varierer, samt kvaliteten. En annen ting, husk at mange broderier man kan kjpøpe "omgjorte" er ofte ©. Så skal du brodere og selge, bør du sjekke dette. Feks Disney, Hummel, Beatrix Potter ++++++ Maskinen kan bruke både ATA kort, eller et reader card, eller evtn USB. Den kan også kobles direkte rett i pc. For å bruke program varen fra Janome, må man ha pc, eller bruke windows på mac (fysj :-p) Maskinen er ikke blant de aller største liksom, men ikke av de minste heller. Den tar litt plass, men er ikke overveldende stor (selv om esken er det !!) Har man råd, og skal legge penger i maskin, er dette en perfekt maskin. Den koster flesk, men man har maskin for resten av livet (Evnt resten av sytiden... :p ) Denne er verdt alle kronene den koster !

 

 

 

Babylock Imagine Wave

En helt perfekt overlock ! Kan ikke bli bedre ! Jeg hadde en Evolve uten wave en periode, men brukte den svært lite. Denne derimot har gått maaaange trådmeter ! Jeg rett og slett bar elsker min Babylock. Den er superenkel å tre, har innebygd tråditreder !! og Babylock luftitreder systemet. Den har automatisk trådspenning og den jobber jevnt og nydelig !

Den har den flotte wave sømmen, og den har jeg brukt MYE ! Den gir en flott kantavsluttning, og er en nydelig effekt på klær/ting. Om du er på jakt etter en lett overlock, så er dette maskinen ! Det følger med hurtigtredingsoversikt og en fin bruksanvisning. Den er på svensk, og hvor lettfattelig den er, er vel en definisjonsak, men den går :) I mine øyne er den perfekt, nesten... :) Den kunne oppnådd "10 stjerner" hos meg, om den hadde vært enda et hakk mer stillegående. Den er stille, og det er tross alt en overlock, men.. om jeg skal kunne sette fingen på EN ting, så må det være lyden :)

 

 

Tidligere omtaler skrevet mens jeg hadde maskinene

 

Pfaff Performance 2058

(omtale skrevet mens jeg hadde maskinen)

 

En fantastisk maskin, som kan helt fint sammenlignes med 2170/creative Vision ! Eneste oppmot sistnevnte der den i MYE mer hendig størrelse og jeg liker mye bedre "nettheten". Jeg fikk fra en Janome Memory Craft 5200 over til denne, og eneste jeg savner fra 5200, og forsåvidt CV, som også hadde dette er = dobbelt lys i syrommet. Men alt er en vane, og det er absolutt IKKE dårlig lys i 2058en. Man har som regel også litt ekstra lys rundt seg, når man syr, så dette har jeg ikke opplevd som noe problem.

2058 hører til kategorien G. Det vil si det er den bokstaven du må se etter når du bestiller deler, trykkføtter, spoler etc. Tidligere var gruppe G den "siste" gruppen, og det er mange maskiner som er i den gruppen. Blant annet de fleste i 2xxx serien. Så kom Pfaff Creative Vision, som da utgjorde en ny gruppe = J. Deler og tilbehør som det står gruppe J på, eller evnt annen gruppe, passer IKKE til 2058. Dette har med forskjellige ting, feks stående/liggende spole, plast/metall spolehus osv osv osv..

Maskinen har pyntesømmer inntil 9 mm. Man bruker da fot nr 2 (dette er ikke katalog nummer, men "interne nummer", for plassplassering i tilbehørsskuffen) til å lage brede sømmer. På 2170 feks (2170 er en kombi sy og broderimaskin, i samme gruppe = G) heter denne foten Maxi fot, den er ikke med til 2058. Det følger med mange føtter til maskinen, og de aller fleste kan brukes sammen med overtransportøren, IDT. Det unike med Pfaff er at denne er innebygd, og man kan bruke mange føtter med denne aktiv. På andre merker, er overtransportøren en egen fot, og man kan ikke koble annet utstyr til den. Glidelåsfot, applikeringsføtter, pyntefot, snorfot.. utvalget med IDT er stort og flott. Trykkføttene ligger ofte på en pris mellom 120 til 300 kroner. Noen spesial føtter kan være dyrere. Maskinen bruker "blå spoler" Disse ligger rundt 80 kroner for 10 stk. (har sett dem dyrere også, 98,-) Men man kan kjøpe 30 - 50 -100 pakk av disse fra feks Ebay, til 100,- pluss frakt. Pass bare på å få riktig type da.

Maskinen er noe sær på tråd. Ikke sånn kjempe, men i forhold til Janome maskinene er den det. I den form av at Janome maskinene ikke "tiltrakk seg så mye lo og støv" av feks stoff og stil tråden, ser man på Pfaffen hvor mye den tråden faktisk loer. Jeg bruker nå Gütermann og Mettler tråd på min maskin, og ser stor forskjell på maskinens spolehus/i maskina. Men husk likevel ! Rengjør ofte !

Maskinen har over 300 sømmer, 340 + alfabeter. Alfabetet finnes i 4 fonter, to av dem har små og store bokstaver. Det er godt utvalg av knapphullsømmer, quiltesømmer, brukssømmer, korstingssømmer +++++ en maskin med stort og godt utvalg. Den har mange fine 9 mm pyntesømmer.

2058 har ikke justerbart trykkfotpress, men den har automatisk labbløft, noe som er helt gull når man feks applikerer. Man kan velge nålestopp oppe og nede, og i det man slipper pedalen, løfter labben seg, mens nåla blir stående nede i stoffet, slik kan man svinge på stoffet uten at det blir løkker etc. Det jeg savner fra 2170 og CV er automatisk trådklipp, men det er ikke absolutt ikke et must, bare noe man blir bortskjemt med, og gjerne skulle hatt. Maskinen styres ved en trykkfølsom skjer, skjermen er god og man trenger ikke bruke stylus pennen, men kan fint bruke fingrene. Den reagerer kjapt og er oversiktlig og fin. Ved siden av skjermen er det valgknapper.

Tilbehørsskuffen er flott ! Der er det nummererte plasser til hver fot, og god plass til andre ting. For et petimeter som meg, så er en slik skuff fantastisk ! Da ser jeg til enhver tid om jeg mangler noe i skuffen min. Syrommet er stort og godt (ingenting slår CV og de nye QE maskinene, men derimot må du da bære på et svææært drog) og syflaten er fantastisk. På lokket til tilbehørsskuffen er det inch og cm tegn. Ved å ta av skuffen har du lang og smal friarm. Helt kanon å bruke ! Man svinger bare skuffen ut mot venstre og hekter den av. Maskinen har stående spole, og selve spolehuset er av plast. Det vil si at man skal slippe å smøre maskinen.

Å frihåndsquilte med 2058 er ikke noe problem. Man senker undertransportøren, setter på frihåndsfot (ekstrautstyr) og kjører på. Den eneste maskinen som kan slå Pfaff på dette, tror jeg må være Bernina 440 Quilters Edition, den har BSR (Bernina StingRegulator) den piper når man tar ujevne sting +++ Men alt i alt, syns jeg IDT er mer verdt en BSR. Pfaff CV hadde fjærende funksjon på sin frihåndsquilte program, det har ikke 2058, men jeg har ikke opplevd dette som noe minus. Lappeteknikk og applikering går som en lek, og den er nøyaktig, jobber jevnt og er behagelig å jobbe med.

Når man starter maskinen kommer man inn i menyen. Her får man opp oversikten, nyttesømmer - quiltesømmer -alfabet etc... og så trykker man seg videre innover i menyene. Gir du pedalen et lite puff, så går den automatisk rett inn i rettstingsprogrammet. En fiffig liten ting :) Gir du pedalen enda et lite puff, senker den foten selv og du kan begynne å sy ! :) Du kan justere kontrast, lys på skjerm, lyd ++++ maskinen kan bli "din".. 2058 har også stitch editor, noe som gjør at du kan lage dine egne sømmer, sette sammen kombinasjoner +++++ MEN ! dette er fortsatt innenfor 9 mm sømmer, du kan ikke brodere bokstaver etc utover denne størrelsen, selv ikke med stitch editoren. Det følger med hard case transportkasse til maskinen, godt med utstyr og en flott norsk bruksanvisning med foto. Ingen dårlige dumme tegninger, men skikkelig godt beskrivende bilder ! Veldig bra bruksanvisning. Jeg bruker en Tutto Small bag til maskinen, den passer akkurat oppi i bredden, og da får jeg også en del ekstra utstyr med, siden det er mer plass i bagen. Et par bøker, stoffer ++++ kjempesmart. Medium Tutto passer maskina akkurat inni, men du får ikke med deg noe annet, og jeg liker ikke de på hjul, av en eller annen grunn ......

Og et tips !!! Ta vare på tilbehørskatalogen !! Den har nemlig mange steg for steg beskrivelser for bruk av de forskjellige føttene. Den forteller hvordan du skal bruke dem, hva du skal innstille maskinen på +++ et vanvittig godt hjelpemiddel ! Vurderer du 2058, kan jeg varmt anbefale deg den ! :) Skal man gi den stjerner som er så poppis, ville det blitt 9 av 10.. hvorfor bare 9? Tja.. den siste stjerna hadde den fått om den hadde automatisk trådklipp :-p

 Pfaff Coverlock 4862

Denne har jeg ikke hatt i hus så lenge. Og jeg er helt ærlig ikke helt sikker på om den blir. Jeg heller veldig mot det, men er fryktelig usikker. Det første jeg kan si er at den bråker.. hehe. Jeg trodde at Babylocken bråket, men neida, denne slår den :-p Men... fakta, den er mye lettere å bli venn med enn hva Janome CoverPro 1000 var. CP var en ren coverstitch maskin, mens dette er en kombinasjonsmaskin. Kan være kjekt å ha, når Babylocken feks må på service eller lignende. Eller en sykveld, der jeg skal ha hele plagget ferdig, og ikke gidder å vente til jeg kommer hjem med å legge opp. Mange muligheter med andre, men her står den foreløpig fast på coverdelen. Den syr fantastisk fine sømmer ! Om du trykker på "Symaskiner" kategorien i menyen til høyre, så har jeg laget et lite innlegg om maskina, da den kom i hus. Der er det et bilde av coversømmen, foran og fra baksida. Den syr fint, nøyaktig og justerer seg flott fra tynne stoffer til tykke på no time. Den kan fjuske litt, og tuller med griperen, om den ikke finner innstillingene med en gang. Så man kan bli sittende å tre griperen noen ganger, før den "tar hintet". Men alt i alt syr den fint og er lett å stille inn.

Rent praktisk er den godt gjennomtenkt. Den har mange knotter og hjul på høyre siden, og det kan være litt forvirrende i starten, men når man blir vant til det er det ingenting som er bedre. "Standard" hendelen til trykkfoten er tatt bort fra syrommet, og satt på høyre side med de andre hjulene. Dette er fantastisk, men litt uvant i starten. Den slipper trådspenningen i det man trekker den opp til øverste hakket. På høyre side finner du også programinnstillinger, håndhjul og differensialstyring. Jeg trodde først av en eller annen grunn at denne hadde skjerm, med innstillingene på. Men det har den altså ikke. Når man vrir på programhjulet, kommer alle innstilingene frem på rad og rekke. Når man har lest litt i bruksanvisningen (som 2058, med gode foto og på norsk) og lærer seg hvilke symboler som er hva, så går det lett og fort å forstå hva man skal endre på. I tilbehørsesken finner man en programoversikt. Det finnes oversikter på mange språk. Man finner da sitt eget (her norsk :) ) og klikker den inn under innstilingsoversikten, og dermed har man god oversikt. På maskinens venstre side, når man åpner dekselet der, finner man pinsett, converter (må brukes ved overlock) og skrujern til nåleskift. Det følger med en genial sak til å bytte nåler med. Man trer den innpå nålen og slipper å holde i nålen selv. Det følger med et trekk til å ha over maskinen, og i det trekket er det noen supre lommer. Så om du skal frakte med deg maskina, kan du putte tilbehørsboks, bruksanvisning etc i lommene. (bilde i 4862 egen post)

Maskinen kan sy enkel eller dobbel coversøm (tvillingsøm) men må tres om i griperen for å endre dette. Det er vel noe av det jeg syns er litt kjipt. Men man lærer seg det fort. Maskinen er overaskende lett å tre, både i overtrådene og griperen. For å sy cover må man koble ut ene griperen, skru ned kniven og en ting til (som jeg ikke husker navnet på i farta) men alt dette er kjapt gjort, og det er en god oversikt i bruksanvisningen for dette. Syrommet på maskina er flott, det er god plass til både høyre og venstre for nåla, og labben er ikke rett slik som på mange maskiner. Men den er litt skråstilt, slik at maskinen er lett å tre, lett oversiktlig og flott å komme til med stoffene. Den har innbygd ruskeskuff, som man lett (til tider for lett) knepper av og på. Det følger med to små deler til å ha ved boksen. Den ene skal stå på som beskyttelse ved kniven, ved overlock. Og den andre blir et lite sybord ved coversøm.

Det jeg foreløpig syns er negativt, er at den støyer i overkant mye. Den må trees om fra enkel til dobbel kjedesøm, og den er litt sær på enkelte stoffoverganger. Men foreløpig har jeg et godt inntrykk, og det står mest mellom denne og en Bernina 1300MDC. Jeg venter nå på et par ekstra føtter, til bl.a kanting, og er veldig spent på hvordan det er. CP måtte bygges på/av/om for å få brukt mye av ekstrautstyret, mens til 4862 skal det meste være enkelt og bare snap on. Det igjen er et stort pluss !

 

 

 

Janome CoverPro 1000

En utrolig lunefull maskin, som krever mye kunnskaper, riktig trådbruk ++++ får man alt dette til, så er det knallmaskin. Det finnes masse ekstrautstyr til denne, og det er bare å vrake og velge. Man kan også kjøpe ekstrautstyr på ebay til denne. Vær obs på nålene også. Trenger du tips og råd på denne maskinen, se en egen side om det her inne på gamle bloggen :) (lillels.blogsspot.com) 

 
 

Janome Memory Craft 5200

En flott maskin ! Mange fine sømmer, syr stille og nyyyydelig lys - dobbelt. Noe jeg hadde på Pfaff Creative Vision også. Den hadde en liten barnesykdom, men det har dens neste eier fått fikset nå via forhandleren. Den har mange sømmer, bokstaver, syr pent og nøyaktig. Er god å quilte med, men "ikke god nok". Jeg savnet en del Pfaff innstillinger, og ble fristet av et tilbud om å gå over igjen. Den bråker lite, men rister litt ved høy hastighet. Lett og liten maskin, absolutt god !

 

Janome Decor Computer 4100

Avtageren til Janome Jubilee 55. Den blekjøpt som supplementmaskin til PCV, men etter kort tid ble PCV solgt (pga størrelsen) og jeg fikk MB4 i hus, og da ble denne oppgradert, siden dette da ble hovedmaskinen min. Dette er mitt første møte med Janome. Den syr pent, men er ikke så veldig kraftig, og jeg syns ikke den var kjempegod til quilting og slike ting.

 

  

Pfaff Creative Vision

Kort sagt, en drøm og fantastisk maskin. En del fra HQ, både menyer og liggende spole +++ men er en fantastisk og STOR maskin. Jeg trenger å kunne flytte på maskinene mine, og ta dem med på kurs, det gjør man ikke med denne :) Men den både syr og broderer som en drøm !

  

Pfaff Creative 2170

 

Min andre maskin, jeg fikk kjøpe denne til knallpris direkte gjennom Pfaff. I dag angrer jeg kanskje bittelitt på at jeg ikke lot være å bli fristet, da Pfaff ville sende meg den nye fancy Creative Vision. Denne er nemlig liten og hendig å flytte på, noe etterkommeren ikke er. Når jeg vurderte ny maskin nå, så stod faktisk denne på listen igjen :) Den er stillegående, (har litt dårlig lys), overtransportør, godt syrom og syflate, praktisk tilbehørsboks (ikke på nær slik som Berninaen), mange sømmer, og syr stille og pent. En god maskin, som også kan brodere.

 

 

Babylock Evolve uten wave

Dette var min første "skikkelige" Babylock maskin/overlock. Den ble bestilt mens jeg ventet på den tragiske Yamataen. Men det tok lang tid før jeg våget å prøve den, den stod lenge stille på bordet uten å få sy en eneste søm. Men i det den ble testet var jeg hekta! Den syr knallfint, men den har ikke wavesømmen. Denne ble solgt etter en stund til Snurpa inne på Sykroken, og jeg fikk en Babylock Imagine Wave istedenfor, og begynte i dette øyeblikk jakten på en god coverstitch maskin. 

 

 
 

Yamata

Min første overlock, vunnet på auksjon på finn.no til 999,- Etter en uke fant jeg ut hvilket ræl jeg hadde kjøpt, før den kom i hus :) Så den ble lagt rett på finn, og jeg hadde den aldri utav esken her hjemme. Etter å ha lest litt før den kom, lærte jeg som med Bernetten, at man får det man betaler for !

Føler jeg ikke kan rate denne, siden den aldri var utav boksen


Bernette 55

Min aller første maskin. Min 14 dagers erfaring med denne ble:

 • Stort sett ihjeltygde stoffer
 • Fikk ikke til trådspenningen
 • Knuter og fastklemte tråder og stoffer under stingplata
 • Gikk seg varm og lagde MYE lyd

Den ble solgt etter 14 dager, da jeg vurderte sterkt å gi opp hele sygreiene :)

mediakaos

Arbeid og hverdag forenes i herlig hverdagskaos = MediaKaos. Kaoset er en familie + 1 rampete hund & 1 lat katt.

Siden jeg arbeider med håndarbeidsmagasiner, bærer bloggen preg av det. Jeg startet å blogge i 2007, en ren håndarbeidsblogg - med lukket privatdel. Etterhvert begynte jobben og flyte mer og mer sammen med hverdagsblogging, og alt ble slått sammen. I 2015 ble bloggen flyttet over til blogg.no

Profilbilde: ©Fotograf Mona Hauglid


Alle bilder som ikke er merket med annet, tilhører MediaKaos. Bruk og kopiering skal avklares med meg.

Snarveier:
Giveaway & Konkurranser
How to/Sy & Strikk
Oppskrifter mat
Syskoler AOH
Strikkeskoler AOH

Du finner flere kategorier i rullegardinen lenger ned på siden, og noen hurtiglenker øverst på siden.
Lik på Facebook
Lik på Facebook

SNAPCHAT: mediakaos
Søk i bloggen


Mitt kamerautstyr:
Canon G7X

Canon 7D Mark II

Canon 100D

Canon Legria Mini

Optikk:
Canon EF 85mm 1.8 USM
Canon EF 40mm F2.8 STM
Canon EF-S 55-250mm f:4-5,6IS
Canon EF 35mm 1:2
Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS
Sigma DC 18-125 1:3,5-5,6 HSM

Blitz:
Canon Speedlite 580EX II

Symaskiner:
Maskinene er ikke sponset eller under noen form for "avtale" eller sponsing

Maskiner nå:
Bernina B780
Bernina B560
Bernina 330
Babylock Enlighten
babylock Ovation
(Singer sveivemaskin)
Brother Scanncut 900

Tidligere maskiner:
Bernina L220 Cover
Juki MO-1000
Bernina 1150 MDA
Bernina 215
Bernina 550QE
Babylock Enlighten
Brother Covermaskin
Husqvarna Viking Ruby DeLuxe
Janome coverPro CPX
Janome 350E
Singer Quantum Stylist 9960
Husqvarna Viking H|Class 600E
Husqvarna Viking Designer Ruby
Pfaff Creative 2058
Pfaff Creative Vision
Bernina Aurora 440QE
Elna 8300
Babylock Evolve Wave
Janome MB4
Bernina 1300MDC
Janome Decor Computer 5200
Janome Decor Computer 4100
Pfaff Creative 2170
Babylock Evolve uten wave
Janome CoverPro 1000
Yamata Overlock
Bernina Bernette 55

Tips og råd - Janome CoverPro ligger i den gamle bloggen.


Følg meg via:
Follow
toppliste for bloggere - ToppBlogg

Instagram: @toneirena


Reklame


Personlige merkelapper til håndarbeidet
Söker du namnband namnlappar, då skall du besöka labelsandribbon.se

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - Diverse tilpasninger, header og moduler av Mediakaos