hits

Universal holder til tusj (Scanncut)

 • 31.07.2017 kl. 15:07

Det er ikke noe problem å glemme holderen til tusjene på kontoret, når det var en universalholder i pakken fra Lillestrøm Sysenter! Dermed fikk jeg testet litt likevel! Jeg har testet på SNC700, og med tusjer fra CChobby. De passer perfekt nedi holderen, og de jeg bruker - har to tykkelser på spissen. Mosegummien måtte faktisk ligge pent i esken i dag, siden jeg FAKTISK valgte et annet materiale.. :p Nemlig vanlig ark. 

Det er veldig enkelt  å montere inn tusjene. De jeg har, er nok de tykkeste man bør bruke, da "tennene" nedi i tusjen ikke vil gi så mye mer plass. For å få tusjen nedi, skal du løfte litt, og skru på den grå delen, da åpner du helt opp slik at tusjen kan settes nedi. Så gjør du samme prosedyre, bare motsatt vei, for å låse holderen. Om du studerer holderen, er det små hakk/tenner på utsiden, som du må få til å passe i hverandre - da er holderen låst rundt tusjen. 

Hvor langt tusjen skal ned? Jeg anbefaler følgende;

Sett holderen uten  tusj i, i maskinen. Lås opp holderen og slipp tusjen nedi. Merk deg hvor langt nedi tusjen står, og løft alt utav igjen. Så setter du tusjen 1-2 mm ned i holderen, i forhold til der du ser/tror den skal stå. Du kan gå til innstillingene og justere trykket oppover i tall, om den ikke treffer helt på første forsøk. På tegningen, kan du justerer ganske mye med trykk istedenfor å forsøke og treffe perfekt i holderen. Men med andre ord, husk test! 

Her kan du se holderen og pennen i aksjon :) 

https://youtu.be/0jN5MPDvEI0


Veldig gøy å holde på med ! (som det meste til SNC :-P) Har du ikke prøvd enda, så gjør det. Superenkelt og veldig gøy! :) 

// INNEHOLDER REKLAME OG LENKER //

Sommer og sol.. ?

 • 31.07.2017 kl. 14:00

Det er både sol og regn ++ her i dag, noe som resulterer i begrenset bruk av x antall sommerkjoler :p Men! De er masse i bruk lell og Knøttas begynner å falme etter x antall vask :) Fremgangsmåten for barn, finner du HER

Det er mandag, og redaksjonen er tilbake - noe man merker godt! Allerede i 09 tiden var mailene godt i gang, og alt var ved sitt hverdagslige. Bortsett fra, at mediapappa og jentene har ferie enda. Så, en stor fordel med hjemmekontor, er jo at ingen ser hvor en svarer på mail fra. :-p 

Tanken var å sy litt, samt teste tusj +++ med Scanncut 700 - men jeg har glemt holderen på kontoret, så da utgår det. Sømmen...  tja.. muligens, jeg må tenke litt til.. hehe, snakk om å være daff! Derimot er målet å komme meg inn på strikkekveld i dag, nærmere 1,5 mnd siden sist... 

Har jeg forresten sagt at det er enda et nytt prosjekt på pinnene? Har "bare" 4 prosjekter på pinnene nå.. *host* ..huff... :p 

Knøttas kjole er den samme som min, bare i voksen. Fremgangmåte på den, finner du HERHåper du får en fin mandag! 

Lag dine egne slip-ons (Scanncut)

 • 25.07.2017 kl. 17:44

For å kunne åpne filen, må du enten laste den via Scanncuten eller Scanncutcanvas. Filen kan evnt kuttes ut med saks eller tapetkniv, men er beregnet på å kutte med en Scanncutfil. Filen er gruppert, og du endrer størrelsen på slip-on ved å øke eller minste selve kuttefilen. Slik den ligger originalt i filen, passer den 36-38, men det kan fint justeres. Filen kan du hente ned, ved å klikke på bildet under, eller HER.Jeg lager de i mosegummi. Det er absolutt ikke noe spasersko, men en enkel badeslip-on. Bare være obs på at de blir litt glatte mot fliser. Men feks i svømmehall, dusj på skolen +++ er de veldig ok. Eller som vi brukte de, i sanden på stranda. Enkle å rulle sammen og tar liten plass. 

Mosegummien fra CCHobby, er myk og fin. Jeg bruker kniven på 11.5 og den lilla deep cut. Prøv deg gjerne frem med testkutt da dette kan variere fra kniv til kniv. 

OBS! Når du skal lage et par, må du speilvende filen før du skriver ut slip-on nr 2. Den er nemlig litt formet for foten, så for og få en høyre og venstrefot, må du speilvende den ene delen, før du kutter de ut :) 

Pass på at du har god heft på matten din, og skru gjerne ned hastigheten til 1 eller 2. Når toppen skal skrives ut, har den lett for å "rive med seg" mosegummien, om matten har dårlig heft, eller du har for stor fart på kuttingen. HER kan du lese hvordan du skånsomt renser matten din. 

Når filen er skjært ut, fjerner du den lille biten i det runde hullet i enden, og trer den buede T formen inn i hullet. Da vil du få en slip on med denne formen. Easy peasy :) 

Lykke til ! 
 

HTV - Scanncut mobil - how to

 • 24.07.2017 kl. 20:26

Tidligere i dag lekte jeg med logen til Miss K & Herr P,  et lokalt band, og festet logoen til en flaske. Trykk på navnet, så kommer du til bandsiden deres. Du kan lese mer om det HER

Logoen ligger på Scanncutcanvas, så jeg logger bare på og finner den igjen. Slik ser skjermbildet ut når du logger på med mobil eller ipadtilpasset leser. 

Velg ny arbeidsmatte, og velg enten design eller hent frem et du har liggende. Når du trykker på ikonet nederst til venstre (de strekene) så kommer menyen frem, som du ser under. Jeg henter frem Miss K logoen, og sender den til maskinen, på samme måte som jeg gjør via nettleseren. 

Som du ser, kan jeg ikke velge lagre til enheten, fordi iphone ikke støtter filbehandling. 

Denne filen sender jeg til Scanncut 700, denne er også trådløs - på samme måte som 900. En ny lærdom er at jeg ikke kunne ha 2 maskiner reg. på kontoen min i SNC canvas, og dermed må skifte mellom maskinkodene hver gang (ønske seg... ) Så, etter å ha glemt å speilvende - og så gjort det riktig - ble den strøket på. Jeg bruker presse for å feste på, en rimelig Singerpresse som du feks får kjøpt på www.sysiden.no. Jeg plasserte baklogoen en smule lavt, men med langt hår - kan kan slippe unna med "gjennomtenkt plassering pga langt hår", om man ikke innrømmer det, slik som meg.. :-p 

Litt gøy å kunne leke slik og litt moro når man kan bruke venners logo til å lage tutorials.. hehe :-) Men, så enkelt er det altså å personalisere en tskjorte. Tskjorten er fra Cubus (som man kan se i nakken.. :-p ) og HTVen er fra Vinylhobby. Man trenger ikke sy de selv, det er kanskje det fine med å kun drive med Scanncut... hehehe :) 

Lykke til ! 

Hvordan bruke originaltusj til Brother Scanncut

 • 24.07.2017 kl. 15:51


De er små, men enkle i bruk :) De sitter som bare det, så vær obs om du jobber med materialer som ikke tørker så lett. Jeg har brukt et innebygd design (SNC 900) og de originale tusjene. Med noen maskiner, fulgte det med tusjer og holder, men universalholderen må du kjøpe ekstra. Feks hos Lillestrøm Sysenter, HER

Nedenfor ser du standard holderen til venstre, og den universale til høyre. Jeg kommer til å bruke de originale tusjene her nå, og så viser jeg universal senere en anledning. Det er svært enkelt. Ta av korken på den lille tusjen, og putt den i penneholderen. Den vil ikke passe nedi med korken på, så makt hjelper ikke - bare fjerning av kork :p Sett den i holderen, altså der du normalt har knivholderen. Ikke noe mer hokus pokus enn det! 

Så finner du et design du vil tegne ut. Jeg valgte som sagt et som er innebygd i maskinen. 

Trykk på draw, her velger du nok sannsynligvis cut til vanlig :) Og selvgølgelig har du nå lagt materialet du trenger, på matten - og "matet" den. Bare for gøy, lager jeg "et steg til", for å vise at man kan være litt kreativ :p Jeg scanner inn arbeidet, og velger outline - det vil si at den skal kun ta med omrisset av ordene. Når jeg arbeider slik, velger jeg direct cut når jeg scanner. Filen behandler jeg i selve maskinen og sender den dermed ikke via scanncutcanvas. 

Trykker så på cut, og skjærer omrisset av ordene ut. Noen som kan gjette hvilket materiale jeg arbeider med? :p Så velger jeg en form, som også er innebygd i maskinen og kutter den også ut. Jeg har lilla kniv på 11,5 når jeg kutter i mosegummien. Men prøv deg frem, for det er forskjellig tykkelser og hardhet på de forskjellige merkene. Jeg var litt uheldig å rev litt i den siste bokstaven da jeg løsnet mosegummien, vær forsiktig når du løsner, det er skjørt materiell selv om det tåler en del :) Mosegummien kjøper jeg fra CCHobby, der er det godt utvalg og gode priser. Kniv, tusjer +++ kan du kjøpe fra feks Lillestrøm sysenter, eller Vinylhobby.no  

// INNEHOLDER REKLAME OG LENKER //

 

Basic trace + feste vinyl (produkt)

 • 24.07.2017 kl. 14:23

Mange spør om enda mer basic tutorials enn det som ligger ute, og i forhold til produktvinyl og ikke HTV. (tekstiler) Fremgangsmåten er mye det samme, men ved produktvinyl speilvender du ikke. Og du må ha transfertape til å overføre det. Du finner link til YouTube fremgangsmåte nederst i innlegget. 

Logoen jeg jobber med, tilhører et band - noen venner av meg har gruppen Miss K & Herr P, (du finner de på FB HER) og de er også på Spotify med egne låter. Sjekk ut om du liker stilen, kan hende du får en ny favoritt :) 

Vi tracer som "vanlig" ved å trykke på ikonet 3 fra venstre. Hold musen stille over, så kommer teksten image trace opp. Da er du på riktig ikon. 

Når du har Premium, vil denne boksen komme opp. (Mer her....) Men vi skal bruke den vanlige funksjonen, og trykker derfor på den. 

Da kommer tracevinduet opp. Husk at for å få best mulig resultat, må du har en høyoppløselig fil. Med andre ord, jo høyere tall på detaljene om bildekvalitet, jo bedre liker funksjonen deg :) Velg color, dette er viktig, for at du ikke skal få ut omrisset. Ved outline, er det kun onmrisset av figuren din som kommer ut. Velg derfor color, og sett ned til det faktisk tallet du har ! Jo høyere tall, jo mer "støy" i bildet vil den ta med. Ulogisk for mange, vil kvaliteten bli dårligere, jo høyere tallet er - over det antallet farger som er realitet. 

Trykk på preview og så om alle detaljer er med. Når du er fornøyd, trykker du på OK 

Nå er bildet ditt kommet med på matten. Jeg arbeider med en stor fil, og dermed vil den også bli litt stor på arbeidsmatten. Bruk musen og merk alle detaljer. Vær obs og sjekk NØYE at alle detaljer er markert, før du grupperer. 

Trykk på EDIT når alt er markert og velg group. Du kan nå enkelt å ta tak i ene hjørnet, og skalere opp eller ned i størrelse. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om ønskelig, kan du legge i farge og se hvordan den blir ferdig. Men husk! uansett hvilken farge du legger i her, vil det ikke bli sånn når du skriver ut. Det er DU som bestemmer fargene, i forhold til hva du legger på matten i scanncuten. :) Dette er bare et verktøy. Litt mer detaljert om farge ++ finner du HER 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På vinylen fra Vinylhobby, oracle, har jeg kniven på 2,2 og skjærer i vei :) Husk å testkutte om du har maskinen i variert temperatur eller bruker nye ukjente materialer. Eller generelt, legg til deg en god vane - som jeg ikke alltid har :) 

Transfer tape - dette må du ha av en eller annen variant - kontaktpapir, transfer ++ noe du kan overføre designet med. Plukk bort de detaljene DU IKKE skal ha med, og legg plasten over etterpå. Gni godt, og sjekk at du får med alle detaljene. Jeg ser at Stian har applikasjonstape i nettbutikken, det kan du finne HER

Slik ser det ut når du løfter det av originalplasten. Bak det sorte er denne blanke overflaten, som jeg løfter designet av fra

Fest plasten med designet over på flasken/dørskilt +++ og gni forsiktig. Begynn i ene enden og gjerne bruk en skrape for å sikre at det ikke kommer bobler +++ inn under. Det kan være en smart triks og bruke zalovann på, og feste etterpå. Da gnir du "vannet ut" under designet og lar det tørke godt etterpå. Flasken er fra Vinylhobby, og er kjempefin. De finnes med flere farger på trekkene. 

Håper dette var til hjelp :) 

Video finner du her:

https://youtu.be/DA_VoYj7wWY

// INNEHOLDER REKLAME OG LENKER //


 

Sørlandets vakreste sted?

 • 18.07.2017 kl. 12:00

Vi er virkelig i feriemodus om dagen, og tiden går overhodet ikke til hverken søm, strikk eller hobby. Det går til å slappe av, ikke tenke på jobb og nyte masse godt besøk! De siste dagene har vi hatt besøk av et vennepar, som vi var mye sammen med - på Lillehammer. Det er både rart og deilig, og treffe igjen gode venner, som man umiddelbart begynner å prate med - på samme måte som for 7 år siden, da vi så hverandre sist. Slike venner er gode å ha 

I går viste vi dølavennene Merdø, en fantastisk fin sørlandsperle som alle bør få med seg. Har du vært der?  

Jeg er hekta....

 • 07.07.2017 kl. 15:09

Noe av det som er moro med iPad pro er pennen - Apple Pencil fungerer mye på samme måte som Wacom pennen min + tegneprogram har gjort... trykk hardere/press og det blir tykkere strek/mer farge osv.. (det heter noe fancy som jeg ikke kommer på nå) Men jeg har i mange år, kun tegnet sort/hvitt med denne sammensettingen.

I forrige uke snakket faktisk jeg og Lille om å kjøpe farger og bok til meg - jeg er treg... så treg at jeg ikke helt har funnet lysten til fargelegging, før nå - sikkert år og dag etter at den store dillen har lagt seg. Da kommer jeg dinglende.....

Jeg har funnet et fantastisk fargeleggingsprogram til Ipad, og med pennen er det kjempemorsomt! Man slipper masse fargeblyanter, og surr - og kan ta det frem når det måtte passe :) Helt genialt! Jeg ble sittende ALT for lenge med det i går kveld/natt. Masse valg i form av streker, brush, uttrykk, farger +++++ det er nesten som å fargelegge IRL. Man kan velge fargeblyantuttrykk, akvarell, airbrush ++ + MASSE ! :) 

Jeg er hekta....

Jumbo kom hjem i går, og jeg satt oppe til han kom (01) så da fikk jeg riktig kost meg ! Anbefaler deg å prøve. Så mye mer moro tidsfordriv enn å sitte og glo på en serie eller lignende! Og ikke minst... kreativt.... :) Lydbok på øret, og fargeprogrammet = ro i sjelen.. :) Appen heter "Pigment" og lastes ned fra Apple store. Noe er gratis og noe er betalte fargebøker. Man kan laste ned bøker og betale pr. stk - eller man kan betale rundt 30 kroner mnd. Jeg gjør det siste... uansett rimeligere enn påfyll av farger og bøker, så lenge jeg syns det er moro. Når det ikke er det lenger, er det jo bare å avslutte. :) 
 

SF Kids Play - Prøv gratis

 • 06.07.2017 kl. 14:13

// REKLAME // 

Nå fikk jeg følelsen av å være en sånn kjip jeg skal tjene penger....blogger :) Men for å ha sagt det, utenom at ungene skal teste dette, får jeg ikke en krone for dette ! :) 


Vi skal teste SF Kids Play, for Smartson. Det er 2 gang jeg er testpilot, og forrige gang var det Yamaha sound system, som vi valgte å beholde. Denne testen kommer jo helt perfekt, midt i sommerferien. Rolige dager, kanskje noen dager i bil +++ en annen ting, er at dette er BARN. Min umiddelbare tanke var, gud så deilig fritt for Disney såpeserier! :D 

Det fungerer som alt annet omtrent på nett - for 56 kroner, får du fri tilgang til alt. På samme måte som Storytale, Netflix ++++ 

Vi skal ha en testperiode på 3 måneder. Men..har du også lyst å prøve? For å si det FØRST, det er ingen binding, JEG får ingen penger om du benytter deg av det, og eller vet jeg lite annet - enn at du kan teste det gratis i 2 måneder. Det du skal gjøre, er å bruke koden SMARTSON2017 ved registrering. 

Dette sier SF Kids om tjenesten:

SF Kids Play ? En strømmetjeneste bare for barn

Velkommen til vår spennende, lekne og magiske verden ? en verden full av både gamle og nye venner. 

Ta med familien, bli med inn og kos dere med en filmskatt som har spredt glede i generasjoner, blandet med nye filmer og serier av høyeste kvalitet. Gjennom SF Kids Play kan barna oppdage filmene og seriene vi voksne elsket da vi var små, og samtidig stifte nye bekjentskaper og finne sine egne favoritter.

AB Svensk Filmindustri, eller SF, ble grunnlagt i 1919 og er Nordens ledenede kommersielle filmselskap, med hovedkontor i Sverige og datterselskap i Norge, Danmark og Finland. Som et av verdens eldste filmselskap har vi produsert en rekke kjente filmklassikere og har lang tradisjon både som produsent og distributør av filmer og serier for barn. I snart 100 år har vi laget spennende fortellinger og magiske verdener som vi selv brenner for, og som elskes av store som små. Med SF Kids Play kan vi endelig tiby vårt aller yngste publikum en herlig godtepose fylt både med vår fantastiske historie og de mest populære nyhetene på en og samme gang!

SF Kids Play byr på et bredt såvel Nordisk som internasjonalt innhold ? en unik skattekiste familien kan forsyne seg av ? når dere vil, hvor dere vil, og hvor lenge dere måtte ønske. Vi tilbyr alt fra Astrid Lindgrens elskede figurer Pippi Langstrømpe og Emil i Lønneberget, til animerte favoritter som Elias og Vennebyen, og til nyere bekjentskaper som Bien Maja, Karsten & Petra og Peppa Gris. Vi oppdaterer regelmessig med nye filmer og serier for at det alltid skal finnes noe nytt og morsomt å se på!

Hos SF Kids Play er alle velkomne, men barna er alltid hedersgjester. Derfor er det lett å navigere, søke og velge, også om man er liten. Lekent, intuitivt og morsomt er noen av våre stikkord. Hos oss kan også hvert familiemedlem samle sine egne favoritter så de alltid er enkle å finne igjen. Hvordan? Jo, det som ligger deg nærmest for hjertet markerer du nettopp med et hjerte!

Som voksen og forelder skal du føle deg trygg når barna ser på SF Kids Play, der både innhold og funksjoner er tilpasset og designet spesielt for dem. Enkelte ganger må allikevel de voksne bestemme, så med våre smarte foreldrekontroller kan du derfor påvirke hvilket innhold barna får tilgang til og hvor lenge de får se ? et utmerket knep når det går mot middag eller sengetid. Men det snakker vi ikke høyt om...det får være vår lille hemmelighet.

Iblant behøver barna et pusterom med underholdning når familien er på farta eller ute på reise, og da kommer offline-funksjonen virkelig til sin rett. Last ned innhold til mobilen eller nettbrettet når du er oppkoblet, så kan barna se den nye filmen eller favorittserien hvor enn dere er i verden.

SF Kids Play kan ses på PC/Mac, mobilen eller nettbrettet, og til og med på TVen om du bruker airplay.

Vi ønsker at SF Kids Play skal være det innlysende valget for deg som forelder når det kommer til filmer og serier for dine barn. Derfor ønsker vi å høre hva du synes!

Har du spørsmål er du alltid velkommen til å kontakte vår Kundeservice. Du finner dessuten svar på mye under Spørsmål & svar.

Vi håper at du og hele din familie kommer til å trives hos oss!

 


 

Et stort stykke lykke...

 • 06.07.2017 kl. 10:55

Hva er lykke? Det finnes mange grader av lykke, og med sol ute, jobb på laptopen, mengder med klesvask ventende etter ferien - er min største lykke akkurat nå, en deilig Nespresso  kaffekopp! Det har vært uker med deilig mat, og fortreffelig te - men ikke noe slår en kopp Lungo på terrassen :) 

Har du noen slike "små øyeblikk" som blir til stor lykke?  

Oversikt over how to (tutorials) SØM & STRIKK

 • 04.07.2017 kl. 11:42

Her finner du en oversikt over tutorials, oppskrifter, sy og strikkeskoler +++ Alt er linket til, så det er bare å trykke og kose seg. Denne listen finner du frem til igjen, øverst på nettsiden her - i menyen. På nettbrett eller mobil, er det menyen under logoen

Lykke til! :)  

SØM

 

 

 

AOH Skole:

  

STRIKK

 

 

AOH Skole

Shopping og bursdagsforberedelser

 • 03.07.2017 kl. 23:16

Det er sent, men godt. Er det ikke det man sier? En begivenhetsrik dag, med 9 timer ute på bena! Både jeg og Lille ble overrasket da vi så på klokka :p Mediapappa, lillebror (onkel) og Knøtta returnerte til hotellet i 18 tiden, mens Lille var overhode ikke ferdig med å shoppe! Så da ble det et par timer til ute... 

Jeg må bare vise de to av 3 lapper vi fikk når vi ankom hotellet. Jentene fikk hver sin "kompis" lapp, og litt senere knakket det på døren, og jeg fikk også en lapp og sjokolade! <3 Herlig? 

Vi har vært bl.a i Lilles YNDLINGSBUTIKK i dag. Cacas - Lille elsker å bake, og her var det mye for en bakesjel! Former, glitter og fondant ble kjøpt inn, og nå skal Knøttas bursdag virkelig forberedes! 

Det MÅ jo finnes bakeredskaper med Marius også ja.... :p Og ikke rent lite fantes det... det ble faktisk IKKE med noen slike hjem :) 

ARK Eger shopping - ble besøkt på vei tilbake til hotellet. Og jammen meg, øverst i hyllen der, hva skuer jeg? Det er like rart å se hver gang! :) Og ja... selvfølgelig moro :) Nå er det natta før en ny dag i Oslo, bl.a Storo venter. Så returneres det til Jølle, gutta og alt på Sørlandet, når MP er ferdig med sendingene! Det skal bli gøy å se gutta og rampetrollene på 4 bein igjen! <3 

Ps. vi passerte 4 !!! strikkebutikker i dag, og jeg hverken gikk inn eller kjøpte noe. Jeg så litt lengselsfullt inn i Frk. Kvist sin butikk, for den har jeg ikke vært i før - men jeg får ta det når jeg kommer tilbake i August. Stoff og Stil var vi innom 6 minutter, fordi Lille ville der... :p 

Vi driter penger.....

 • 03.07.2017 kl. 11:05

..... har dem i et hull i bakken, eventuelt har store problemer å bli kvitt de. Nå er ikke det helt realiteten her, men det var tanken som slo meg i går. OBOS Sommertid ble arrangert, med Marcus & Martinus som hovedkonsert klokken 1950. Området var åpent fra 14.00 og man kunne velge å nyte sola (før vinden og regnet kom) eller trekke mot køene, mat, popkorn, klær ++++ 

Opplegget var utrolig familievennlig (selv om nervene mine i merchkøen ikke syns det der og da :p ) Alle gikk på scenen til planlagt tid, god informasjon i forkant, og man kunne komme og gå som man ville. Man kunne også komme 5 min før de aktuelle konsertene om man hadde små barn, og ville unngå lang ventetid. 1950 skulle M&M på scenen, 1955 var de i gang, ingen kø foran inngangen - og det kom faktisk en del familier 10 min før, som gikk sorgløst rett inn uten styr og kø. 

Jeg og mediapappa satt å ventet ved inngangen, på jentene som var med MPs kusine inne på selve sølvområdet.

Bilde over her, viser 2 sangen til M&M, da begynte folk å gå.... 

Først tenkte jeg at det var lang dag for de små, men så begynte jeg å legge merke til at flere og flere drog. Etterhvert så passerte man liksom antallet der det var naturlig at slitne barn vil hjem. 10-15 min var det en jevn strøm av folk som gikk med ungene, og mange i "rekke bussen/trikken" tempo. 

Bilde under, viser 20 min inn i konserten.... 2045, ca 20 min før konsertslutt var det tett med folk som drog ungene etter seg. Mange hørte man tydelig at ville utav område før mengden med folk begynte å bevege på seg. Noen barn gikk frivillig, og andre gikk "baklengs" og ville tydelig ha med seg resten av showet. 

Hva er det som får oss til å avbryte (om man ser bort fra muligheten til barna vil hjem) og prioritere mindre kø - i forhold til at man har betalt for en konsert, som barna vil se? Og evnt hvorfor vil barna bare se 10 min av en konsert (snakker som er 8 + nå, ikke de i barnevogna :p ) og så er de lei? 

Er det all tilgang til opplevelser, nett, den alltid-tilstedeværende tilgjengeligheten til heltene - som gjør at en IRL konsert, ikke oppleves som stort? Jeg kan huske min første konsert, REM - jeg hadde aldri gått frivillig derfra 1 min før konsertslutt. Det var min eneste sjanse til å se de i virkeligheten, og man nøt hvert sekund. I dag, er sjansene mange - tilgjengeligheten enklere og man kan dra hjem å se de YouTube - vindstille og tørt. Er det alt det som gjør at opplevelsen ikke er så stor? 

Men tilbake til t-banen..... 

Ja det var kø, men køen gikk jevnt, og faktisk raskere enn mange av de små klarte å henge med på. Ja det var kø på bussen, men vi kom med buss nr 4, etter 9 min venting. Ja det var nok kø til t-banen, men de hadde satt opp doble vognsett, flere avganger +++ så det var heller ikke noe stress i seg selv. Når man betaler alt fra 500 - 900 kroner pr person ville jeg anta at man ønsket å få med seg mer enn 10 min av konserten, og ikke rekke t-banen heller.... 

Legg merke til at jeg ER klar over, at det er mange årsaker til at folk går. Det jeg hang meg oppi var mengden mennesker, som varierte tydelig om barna ville, eller ikke ville bli med - og hørbar argumentasjon om å slippe mer kø og rekke t-banen. DET er i mine øyne, bare dårlig gjort..... 

Men... uansett årsak, konserten var bra for de små.. opplegget åpent - og man hadde mulighet til å komme køfritt inn 5 min før konsertstart om man ville. Og jentene var til "the bitter end" og storkoste seg! Men til deg som blir stressa av kø, redd for å ikke komme med t-banen og bussen - det ER arrangert konserter før, og SL er gode på å fikse det slik, at vi kommer hjem! :D Slapp av og la barna kose seg! 
 

Klare for Oslo...

 • 03.07.2017 kl. 07:10

Jentene er ekstatiske etter å ha vært på Marcus og Martinus konsert i går! Det var kusinen til mediapappa som endte som det heldige følget - like lykkelig som jentene :P I dag er planen nokså mange ærend i storbyen - Lille har shoppingønsker +++ så dagen raser nok avsted. Mediapappa skal ha sendinger fra Radio Metro sitt studio i dag, så det er litt annerledes dager - disse to dagene i Oslo, men deilig det også. Stor kontrast til Tyrkia og 48 grader! 

Ikke mye badeliv på oss her i Tigerstaden. 

Scandic St. Olav som vi bor på, har funnet frokostpris - og det er det jammen ikke vanskelig å forstå hvorfor! En fantastisk, vanvittig stor og deilig frokostbuffe her! Vi som trodde buffeene vi har fått i Tyrkia, var store - men dette er også i toppklassen! Både godt, kaldt, varmt, sunt og usunt.. er man i feriemodus, så er man i... eller vent litt, vekta... tja... joda litt er lov :p 

Det er noen som spør om bildene er tatt med mobil, i det siste. JA, det er de. Absolutt det aller meste, den siste måneden er blogget med mobilbilder. DSLR var faktisk ikke med til Tyrkia en gang, og den lille rakkeren som stoppet meg i Seoul - ble også hjemme :-p Noen av bildene i litt dårlig lys, ser man lett er mobilbilder, men andre igjen - er faktisk veldig bra. De er tatt med iPhone 7+. 

Håper du har hatt en flott start på dagen, og får en fin mandag!  

Luetabell (både sy og strikk/hekle)

 • 02.07.2017 kl. 12:55

Ser det er en del som spør etter måletabeller til luesøm/strikk. Jeg har en tabell jeg har brukt i mange år, som passer perfekt hver gang. Dette er jo ingen fasit i seg selv, siden vi syr i forskjellige stoffer/strikker i forskjellige kvaliteter - men den kan iallfall være veiledende :) Tabellen kan lastes ned, ved å klikke på linkene også. Lykke til! 

Tabellen kan lastes ned som enten JPG HER, eller PDF HERDet er noen som lurer på hva kronemål er. Kronen er "midten" på bakhodet ditt. Oftest omtalt i frisyre/frisør sammenheng kanskje? Du har høy/lav krone. Du har dobbel krone, sveiv osv.... Målet på kronen er av og til det som gjør at luer ikke passer perfekt. Vi har mange forskjellige hodeformer, selv om "tegningene" er like - som resten av kroppen, ser vi ikke ut som måletabellillustrasjonen. Noen gjør, jada jada - men noen av oss burde ha noen bulker med på den figuren. På samme måte kan man være høy i bakhodet, stor omkrets, høyt hode osv. Så av og til, kan det lønne seg å måle å kronen også, ikke bare omkretsen - for å få en perfekt krone. Mine jenter har feks liten krone, normal omkrets, men likevel faller ofte luene langt ned i øynene. Selv om jeg måler høyden. Det er fordi de er "små" i kronen, og luen trenger mindre topp, enn ofte kjøpeluene har.  Lykke til! :) 

 
 

PS. Jeg vannmerker så si aldri bildene/filene mine. Men jeg er veldig takknemlig om du laster ned, og evnt bruker de videre - at du krediterer hvor bilde/filen kommer fra. På den måten kan man fortsette å dele inspirasjon og bilder med alle dere andre syglade :) 


 

Sy sommerkjole til barn - etter egne mål, SY SELV!

 • 02.07.2017 kl. 10:35

Sist, viste jeg hvordan du lager ditt eget mønster til deg selv. Denne gangen skal jeg holde lovnad (den andre sommerkjolen kommer til uka, jeg må komme meg hjem først) å gi dere fremgangsmåten på barnekjole. Det er litt enklere og før du lar deg avskrekke av måletegningene mine igjen (noen har nok tenkt skrekk og gru) så skal jeg trøste deg med, at dette er litt enklere måle frem. Får du til denne, så er du godt i gang mot ditt eget mønster/kjole. Voksentutorialen finner du HER

 

For de minste størrelsene vil du ikke trenge alle de målene som det er på voksenmodellen, dog skal du sy til tenåring, eller et barn som ikke normalt passer inn i "kjedeklærne", bør du ta flere mål - enn jeg oppgir her. Bruk da tabell 1 (voksen) til å justere der modellen din har behov for det. Det kan være litt søt babymage, kort rygg osv - som du nå har muligheten til å tilpasse, helt perfekt. 

For at tabellen skal gi litt mening, har jeg tegnet piler på de viktigste målene du må ha - de kan du se på bilde 2 nedenfor her. Der er Knøtta "inni en tabell" :) 

 • Fra Voksentabellen må du ha punkt L->K, L->N + L->Y, N->O, Y->NO og K->D  (Det ser verre ut enn det er :-p  ) 
 • Så fra barnemodellen skal du ha mål 1 Evnt mål 4 på barnetabellen, om du er mer komfertabel med det målet. Du skal i tillegg streke opp linje (G i voksen) slik at du har en midjelinje, her skal vi nemlig skrå ut fra. 
 • Husk! at barnemodellen kan lages mye rettere enn voksenmodellen. Det er fordi mål 1/H og N->O vil være så si like - på en mindre barnestørrelse. På voksen, er jo H bysten, og vil kreve litt annerledes håndtering. (om du vil at den skal sitte pent ved ermehull og byste) 

 

 1. Tegn først hjelpestrek K->D Lag den gjerne rett, for å ikke avanserer det for deg selv) Dette er lengden på kjolen. (+ 2,5 cm opplegg) Pass på at du måler fra knoken på skulderen, slik at du får rett mål. Pass på at modellen står rett i ryggen når du måler) 
 2. Mål (N->O) Er en hjelpelinje, det viktigste med denne er ikke bare bredden i seg selv, men også målet fra K/Y (K->L delt på 2 = Y) og ned til linje N->O. Da har du tre mål = stroppen er Y->N x 2, og L->N = er avstanden ned til ermehullets kant. (kantbåndet) og Y->N = er N det krysspunktet der "spissen" (Der kantbåndene krysser stropp og front/bak) skal være. 
 3. Mål 1 - brystmålet. Har du stoff med 5% strekk i, så trekk fra 5% på målet ditt. Det er for å forhindre at kjolen blir "slafsete". Men den skal heller ikke være så stram, at "alt" viser. Strekk stoffet, og se med øye - hvordan du syns stoffet oppfører seg. Er det uvasket, er en regel at det blir ikke vesentlig større etter vask og tørketrommel :-p Lag hjelpelinje med brystmålet, minus 5% Dette målet (før % trekk)
 4. OBS !!!! Før du gjør neste punkt !! Finn midten mellom linje N->O og 1/H - lag en ny vannrett hjelplinje og kall den M
 5. Hjelpelinje M, er der for å hjelpe deg å lage en pen bue, fra midten av M og opp til Y/NO skjæringspunktet.
 6. Mål 2/G - Lag en hjelpelinje 2/G. Her skal kjolen svinge ut i skjørtet, så dette breddemålet er ikke superviktig. Men lengdemålet K->G/2, er ok å ha sånn noenlunde. 
 7. Nå skal vi gi mønsteret litt form...... 

------>

 1. Brett tegningen din på midten, slik at du har et halvt mønster. Se bilde under her. 
 2. Nå skal du trekke linjer, slik at du får et mønster som er likt bilde under. Vi begynner på toppen....->
 3. Lag buen fra midten på M, opp til skjæringsgpunkt Y/NO. Så en svak bue fra Y/NO (spissen) til ytterste N eller O (det kommer an på om du jobber med mønsteret fra høyre eller til venstre) Du har da laget de to øverste buene. 
 4. Trekk en strek fra enten N eller O (avhenger som sagt om du jobber med høyre eller venstre mønsterdel) og ned til 2/G
 5. Vi er nå ferdige med hele overdelen! 
 6. Mitt mønster i str 9 år, er 190 i total omkrets. Dvs. delt på 2, er den halve mønsterdelen 95 cm. Du velger selv hvor mye vidde du vil ha. Når du har funnet ut hvor vidt du vil ha det. Setter du et kryss X cm ut fra bretten/hjelpelinje D.
 7. Lag nå 2 fine buer, en fra punkt 2/G til vidde + fra hjelpelinje D ut til viddekrysset. Det er viktig at du forsøker å få to fine buer. Har du en linjal som meg, er det enkelt å få en fin gradert linje.
 8. Du skal nå ha en mønsterdel som ser slik ut som bilde under (litt rettere i overdelen, da denne er voksenmønsterdel) 
 9. Klipp nå mønsterdelen ut eller skjær (mønsteret er fortsatt midtbrettet langs hjelpelinje D), og del/klipp i midtbretten. Gjør evnt endringer på den ene delen = ryggdel. Og behold den andre til front. 

I min verden, er punktene L, K, Y, NO viktige, for at kjolen skal se "symmetrisk" pen og riktig ut. Skjæringsgpunktet N til Y, er det som avgjør om kjolen ligger "inn under armen din", for langt ut på skulderbladene, eller setter seg pent midt på skulderbladet :) Men du løser det som du selv vil, og som du liker det best selv! Smaken er som baken... osv :) 


 

Husk! Legg til 2,5cm til oppleggskant.

Siden jeg enda ikke er hjemme, kommer jeg til å bruke de samme bildene og beskrivelsen på monteringen - som på voksenkjolen. Men det skal teknisk ikke ha noe å si, siden fremgangsmåten er nøyaktig lik. Det er mønsteret som må tilpasses :) 
Utenom kantbånd og opplegg, er det 3 sømmer :) Denne kan SELVFØLGELIG sys uten fancy maskiner som overlock og covermaskin, men det er ikke til å unngå fakta - det går raskere med dette. Har du ikke cover, kan du bruke helt vanlig tvillingnål, med eller uten kantbåndsapparat. Hvordan du bruker vanlig symaskin, kan du se feks her. Denne har som voksenmodellen delt bakstykke, da det gir best tilpasningskontroll. 

Du trenger litt enkelt utstyr, utenom stoffet: 

 1. Mønsterpapir. Vil du forenkle prosessen for deg selv, så kan du bruke papir med cm mål på - som du ser på bilde under. Hver rute er 1x1cm noe som forenkler prosessen, om du er ny i sømverden. 
 2. Noe å tegne med
 3. Mønstervekter, eller knappnåler (eller noe annet tungt fra verktøyskrinet :p ) 
 4. Målebånd
 5. Linjal, har du en slik som jeg har under her - vil du ha mye hjelp i forhold til gradering av buer +++ 


Årsaken til at den er delt i to, er for at den skal legge seg fint over rompa, og inn i naturlig svai. Når jeg kutter forstykket, legger jeg frontdelen mot brett, og den blir helt rett. Bakstykket klippes i 2 deler, med søm på midten bak. Delene er i utgangspunktet like foran og bak - men med evnt de tilpasningene modellen trenger i ryggen. Er modellen veldig bred over ryggen, kan du tilpasse disse to stykkene.

Jeg bruker bare en mønsterdel. Mot brett = er helt rett forstykke og kutter innsvingen i ryggen, når jeg kutter bakstykkene. i starten, kan det være fint for deg å ha to deler å jobbe med. Du har nå 2 ryggdeler, og 1 forstykke. Jeg velger å kante med samme stoffet, og dermed har jeg også 2 remser med 3.8cm bredt kantbånd. (målet er for å passe i kantbåndsapparatet mitt) På denne typen stropper syns jeg absolutt, det er finest med B brett. Altså apparat som bretter en 4 fold. Det er fordi jeg ikke syns det er så fint med råkant på stroppene. 

Legg ryggstykkene rett mot rett, og sy de sammen i ryggsømmen. Husk å sjekke at du har riktig søm. Den retteste sømmen, er rygg, den kraftige utsvingningen er sidesømmen. 

Jeg syr med Babylock Ovation, en kombinert overlock og cover, som står fast tredd som cover her hos meg. Jeg linket litt lenger opp, til hvordan jeg har sydd kantbånd med Bernina og vanlig maskin tidligere. Du kan også presse og montere uten apparat, som vanlig skråbånd.

Begynn i front- (eller bak) buen. Vi skal altså kante på midten først. Som dere ser, avsløres det her, at stoffet ikke er vasket først.. . :P Du skal nå ha en slik kant, uansett med tvillingnål eller covermaskin. Det er viktig at disse sømmene er elastiske. 

Så tar vi bakstykketNeste steg er å kante sidene og lage stropper. Det gjør man i en prosess. (for hver side) Start i sidesømmen, ved armhullsømmen, og kant deg opp til spissen. Du skal nå bruke målet Y -> N  for å vite hvor lang stroppen er. Du kan forhåndskutte det, men i min late verden, måler jeg mens jeg syr. Du må huske at du skal ha litt strekk i dette. Så målet skal være Y->N x 2, ikke legg til mer, for da kan den lett bli for slapp. Sett så på den andre delen, med spissen først. Slik vet du at du har riktige deler. Først armhull -> stropp -> spiss til armhull igjen. Når du syr den andre siden, vær obs på at du ikke vrir arbeidet. Pass på at stroppene fra den siden du er ferdig med, ligger riktig og ikke vridd. Det er ingenting som er så irriterende som en vridd stropp, når du er ferdig. Siden sidesømmene enda ikke er sydd - er det lett å få arbeidet vridd om man ikke passer på. Så sy sammen sidesømmene og start på opplegget. 

Jeg bruker dobbelbrett for at det skal falle fint. Først 1 cm inn, og ny brett + 1 cm. 

Jeg bruker klips, og ikke nåler. Men her tar du det du har :) Og sy i vei...Jeg tenkte å vise en kjapp ting, og det er at min cover kan sy "off chain". Det vil si at jeg kan sy utav stoffet, uten at det skjer noe. Med alle andre merker jeg har hatt, må jeg har en liten ekstra lapp og sy over - før jeg løsner trådspenningen og klipper av. (Må ikke, men sikrest) her kan jeg gjøre som på overlocken, bare sy ut. Når jeg legger opp hele stykket, trekker jeg trådene inn på baksiden og knyter - som ved andre merker. 

Med 1 x 1 cm oppleggsbrett, blir sømmen slik på baksiden. 

Sy de to sidesømmene og fest trådene

Og du er ferdig ! :D 

Første gangen man gjør dette, er det kanskje litt hodebry. Men det er utrolig moro når man har tegnet ut sitt første mønster, med egne mål, og etterhvert skjønner man gangen i det - og det går mer eller mindre automatisk. Skissen over, med bokstavpunkter, er gull når du skal måle og tilpasse mønsteret. 

Når ting ikke går helt etter planen...

 • 02.07.2017 kl. 06:37

Noe som er nokså vanlig hos oss ...:) Vi ankom Gardermoen etter skjema, og hotellet 0535! Alt så langt fint. Men så, hotellet er helt stappfullt, så tidig innsjekk var likevel ikke mulig :-(

Men! Vi kunne nesten ikke fått bedre mottakelse. Første inntrykk var litt "ikke vårt problem". Men så endret alt seg i løpet av få minutter :-) Vi fikk et konferanserom, som vi kunne slenge oss rundt i. Jentene fant fort roen, og de fikk koselige Siggeposer. I tillegg fikk vi spise deilig frokost, tross at vi ikke var innsjekket enda. Så midt i trøtthet og håpløs følelse, så ble det en skikkelig kosestund <3

Det er så utrolig koselig her på Scandic St. Olavs plass. Vi har vært her før og vært veldig fornøyd. Jeg og mediapappa var på Latter i vinter, og bodde her.!

Veldig spesiell men koselig frokostsal her. Ikke alle liker nok like godt å spise på lave bord, men det er fantastisk stemning og fint her.

Nå er det bare å vente på rommet, i vår egen lille hule og krysse fingrene for at det ikke blir helt til kl 14 :)

Jentene skal på konsert i dag, sammen med x antall andre kjente fra Sørlandet :-) Noen som klarer å gjette hvilken konsert de skal på?

mediakaos

Arbeid og hverdag forenes i herlig hverdagskaos = MediaKaos. Kaoset er en familie + 1 rampete hund & 1 lat katt.

Siden jeg arbeider med håndarbeidsmagasiner, bærer bloggen preg av det. Jeg startet å blogge i 2007, en ren håndarbeidsblogg - med lukket privatdel. Etterhvert begynte jobben og flyte mer og mer sammen med hverdagsblogging, og alt ble slått sammen. I 2015 ble bloggen flyttet over til blogg.no

Profilbilde: ©Fotograf Mona Hauglid


Alle bilder som ikke er merket med annet, tilhører MediaKaos. Bruk og kopiering skal avklares med meg.

Snarveier:
Giveaway & Konkurranser
How to/Sy & Strikk
Oppskrifter mat
Syskoler AOH
Strikkeskoler AOH

Du finner flere kategorier i rullegardinen lenger ned på siden, og noen hurtiglenker øverst på siden.
Lik på Facebook
Lik på Facebook

SNAPCHAT: mediakaos
Søk i bloggen


Mitt kamerautstyr:
Canon G7X

Canon 7D Mark II

Canon 100D

Canon Legria Mini

Optikk:
Canon EF 85mm 1.8 USM
Canon EF 40mm F2.8 STM
Canon EF-S 55-250mm f:4-5,6IS
Canon EF 35mm 1:2
Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS
Sigma DC 18-125 1:3,5-5,6 HSM

Blitz:
Canon Speedlite 580EX II

Symaskiner:
Maskinene er ikke sponset eller under noen form for "avtale" eller sponsing

Maskiner nå:
Bernina B780
Bernina B560
Bernina 330
Babylock Enlighten
babylock Ovation
(Singer sveivemaskin)
Brother Scanncut 900

Tidligere maskiner:
Bernina L220 Cover
Juki MO-1000
Bernina 1150 MDA
Bernina 215
Bernina 550QE
Babylock Enlighten
Brother Covermaskin
Husqvarna Viking Ruby DeLuxe
Janome coverPro CPX
Janome 350E
Singer Quantum Stylist 9960
Husqvarna Viking H|Class 600E
Husqvarna Viking Designer Ruby
Pfaff Creative 2058
Pfaff Creative Vision
Bernina Aurora 440QE
Elna 8300
Babylock Evolve Wave
Janome MB4
Bernina 1300MDC
Janome Decor Computer 5200
Janome Decor Computer 4100
Pfaff Creative 2170
Babylock Evolve uten wave
Janome CoverPro 1000
Yamata Overlock
Bernina Bernette 55

Tips og råd - Janome CoverPro ligger i den gamle bloggen.


Følg meg via:
Follow
toppliste for bloggere - ToppBlogg

Instagram: @toneirena


Reklame


Personlige merkelapper til håndarbeidet
Söker du namnband namnlappar, då skall du besöka labelsandribbon.se

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - Diverse tilpasninger, header og moduler av Mediakaos