hits

Hvordan tegne og kutte i filt med ScannCut

 • 30.09.2016 kl. 09:55

Noen kutter bare i papir, andre kun i vinyl osv osv.. Men det finnes altså så mange kule ting du kan gjøre med Scanncuten! Jeg har fått lov å oversette og legge ut denne tutorialen for å kutte i filt, fra en amerikansk "Scanncuter". Noe jeg håper kommer dere til gode :) Denne tutorialen viser hvordan du både tegner og kutter i filt. Til slutt limer eller syr du fast motivene dine. Dette egner seg også fint til barn! 

Du trenger: 

 • Matte
 • Heat N bond (eller vlisofix) 
 • Stoffkniv
 • Deep cut blade
   

Skriv først et ord, på et papir og velg Scan to cut data og lagre designet ditt

Trykk på "home" knappen og åpne designet ditt. Det gjør du ved å gå til "patterns" og "saved data". Evnt merk alle bokstavene, slik at du kan flytte de dit du selv ønsker, før du skriver ut!  Usikker på hvordan du gjør det? I vinduet du får med en gang designet er åpnet, er det et ikon øverst til venstre. Dette skal du trykke på, for å få markørene opp. 

Gjør klar filten din, ved å stryke "Heat N Bond" på baksiden. (Dette kan kjøpes feks fra Lillestrøm Sysenter) Når designet ditt er ferdig, legger du filten på matten, og scanner det inn i maskinen. Dermed skal du kunne sette ordene akkurat der du ønsker. Er du usikker på hvordan du scanner, gå til kategorien Brother Scanncut her i bloggen, så finner du tut på det også :) 

Sett stoffpennen, i pennholderen og fest den i Scanncuten. ! Bruk "Draw" valget ! og ikke cut, for å tegne på filten. 

Velg design og farger i filten, som du ønsker å bruke - og kutt dem ut. Du skal bruke Deep cut blade, på Scanncuten. ! Lag en test først !. Slik at du er sikker på at du ikke går gjennom filten, og ned i matten. Hvis matten din blir hårete og ikke vil klistre, bruk babywipes til å rense den forsiktig. Evnt wipes fra Coop (tips fra Kenneth hos Lillestrøm Sysenter) Husk å la den tørke skikkelig, før du bruker den videre. 

Stryk designene dine på filten (den du feks skrev "hello" på) og Så kan brodere det fast, eller forsterke det ytterligere med lim, om du ikke gidder å sy. Dette er en fin barneaktivitet, da barna kan sy fast motivene med vanlige rettsting feks

Lykke til ! 

Hvordan installere og bruke fonter i Scanncut

 • 29.09.2016 kl. 22:12

Jeg ser at mange spør hvordan de kan få andre fonter enn standard fonter i SNC. De som ikke har pc/mac, kan enkelt scanne inn og kutte. Enten håndskrevet eller noe andre har printet ut for de. For de med maskin, skal jeg vise dere en enkel måte å gjøre dette på. Denne er selvfølgelig mulig å bruke til softwaren til Silhouette også. Lurer du på hvordan du scanner og kutter, kan du se HER

Gå til www.dafont.com, her er det uendelig med flotte fonter. Jeg elsker dette stedet for nye fonter. Som dere ser, har jeg funnet en font som heter spring time, til høyre ser du en download knapp (under infoen om at jeg har fått en melding.. :-p ) Trykk på denne og lagre til maskinen din, husk å legge den et sted du finner den igjen :) 

Jeg bruker mac, og slik ser det ut i FINDER - bruker du pc vil du finne filen din (sannsynligvis) i nedlastinger. Eller der du lagret den til... Trykk på .tff filen... 

Når får du en forhåndsvisning av fonten. Trykk på install

Så åpner du et tekstbehandlingsprogram, jeg har bare åpnet notater - og skriver det du vil. Ta en skjermdump.Og voila... importer til scanncutcanvas.brother.com :) Lagre til USB, pc eller trådløst til SNC - og kutt i vei ! 

Trenger du en veiledning på hvordan du overfører filer, kan du se HER

 

Minni Mus i krystaller...

 • 21.09.2016 kl. 20:24

Når man tester ut ting og tang, har jeg en "hang" til at det må brukes til noe praktisk. En haug med "prøvelapper" er ikke min greie. Dermed måtte jeg tenke litt helhetlig i dag, når jeg skulle teste krystallene. Jeg hadde veldig lyst å teste ut minni mus, og dermed måtte jeg ta frem et stoff som har ligget LENGE! Tanken var vel noe til meg selv, men stoffet er litt tynt, og jeg har ikke helt funnet bruksmuligheter - før nå. Snurreskjørt/rundskåret skjørt til Knøtta, sammen med sort trøye! Dermed ble det et "Minni mus" outfit i dag. :) 

 • Stoff: Jydsk Stoflager og KreStoffer, bomull og punto milano
 • Mønster: Fra AOH og justert - for testsøm til 2017 prosjekt
 • Rhinestone: Kit fra Lillestrøm sysenter 
 • Annet:  Skjørtet er kantet med Wavesøm, Babylock Ovation 

 

 


 

Hvordan lage trykk med Rhinestone - ScanNcut

 • 21.09.2016 kl. 18:00

 


Det å pynte med krystaller, er en kul og dekorativ metode. Det finnes mange varianter, til de aller fleste maskiner - til Bernina har jeg Crystal-sett, der man gjør mye av den samme jobben i softwareen - og så med broderidelen av B780. Men nå er det ScanNcuten som teller! Jeg har forsøkt Rhinestone før, da med Cameoen, men jeg ble aldri helt venn med rhinestone på den. Litt klabb og babb, og materialene var ikke i nærheten av samme kvaliteten som Brother sitt kit. Men nok om det.. :) 


 

Når du kjøper Brother Rhinestone-kit, får du en boks med litt forskjellig i. I denne boksen finner du også en aktiveringskode på et kort. Før du har aktivert Premium modulene, ser SNCcanvas slik ut (bilde over) Gå inn på min profil (der du ser det står LilleL hos meg) og scroll nederst. Her finner du aktiveringsboksene. Trykk av for Rhinestone

Når du pakker ut tingene i boken, vær obs på et lite kort som ligger sammen med mattene. Jeg er av den typen som river av plasten, og tenker at slike ting er reklame.... (koko....) og befinner meg ikke rent sjeldent, i den situasjonen at viktig informasjon mangler :-p Dette er nemlig ikke et lite reklamekort, men aktiveringskoden din! Bak på kortet finner du koden, som låser opp Rhinestone i SNCcanvas. Når denne koden er lagt inn, vil vinduet se slik ut (bilde under) Du har nå en ekstra boks til venstre og en ekstra fane øverst. Disse er Rhinestone valgene dine. her finner du både motiver, alfabet og innstillinger til rhinestone. 

Nå skal jeg lage et motiv, som jeg skal bruke til Rhinestone. Jeg fant et motiv av Minni mus, og hentet det inn. (Er du usikker på hvordan du henter og tracer filer, kan du se tidl. innlegg HERVelg farger eller outline, alt etter om du skal ha med alt, eller bare kanten. Skal du kun ha kanten, velger du outline. Skal du som meg, ha med detaljene, må du velge color. 

Trykk OK og motivet kommer inn på arbeidsområdet ditt. Nå velger du hele figuren, og trykker øverst på den nye fanen din. Premium. Da får du opp et nytt dialog vindu, velg den mellomste. Første valg, er punktvis rhinestone. Det vil si; mangler du en rhinestone eller vil ha noen ekstra et sted, velger du denne - og dermed setter du inn en og en sten. Vi skal bruke den midterste wizardknappen. Det siste valget er rhinestone-teller. Den viser hvor mange steiner du vil trenge, til ditt prosjekt. OBS: Skal du skalere eller flytte motivet, kan det være en fordel å markere alt - og velge group når du høyreklikker. 

Når du har valgt det midterste valget, kommer du til dette dialogvinduet. Det sier seg litt selv. Vinduene med prikkene, antyder hvordan rhinestonene vil legge seg i motivet ditt. Skal de bue, skal de følge streken, skal de gå over, skal de danne firkantsystem osv osv osv.. Jeg velger her, rund form og innenfor. Resten av innstillingene lar jeg stå. 

Så velger jeg bokstaver fra rhinestone menyen til venstre, og flytter bokstavene slik jeg vil ha de. Når du øker/minster størrelsen på motiver/bokstaver, vil softwaren automatisk justere antall rhinestone for deg. En fiffig funksjon til et såpass enkelt program å være, syns jeg :) 
Trykk download og velg enten å lagre til pc, eller skyen. Jeg velger selvfølgelig skyen ! Genialt opplegg! Lurer du på hvordan du overfører trådløst, kan du se tidligere innlegg HER


Så er det bare å hente frem designet, hent det fra skyen eller fra USB/pc. Jeg henter det som vanlig med funksjonen trådløst. 

Her bruker jeg innstillingene: 

 • Kniv: 6 (vær obs! her må du testkutte! Kuttet på 6, gikk fint. 4,5 var for svakt, og 5 kuttet ikke like godt overalt. Men etterhvert som kniven sløves, må du høyere opp, alternativt øke trykket. Test derfor alltid. Dette utstyret er ikke det billigste, så jeg ville investert i en prøve) 
 • Trykk: 0 
 • Speed: 4Jeg renkuttet litt rundt, for å ha et mindre stykke å arbeide med. Med speed 4, tok denne 12 minutter å skjære ut. Oppi kitboksen din, følger det med en hvit kartongplate. Den er glatt på ene siden, fjern plasten bak på den sorte "veluren" du har kuttet ut, og lim den på kartongen. OBS: den blanke siden på kartongen opp! 

Legg kartongen med trykket oppi det ene lokket på kitboksen. Dette er for å slippe 546 plukk opp leken, med rhinestone før leggetid :) 

Dryss på de/den fargen du vil ha. I kitboksen er det en genial børste. Begynn i en ende og børst rhinestonene utover. Mange vil legge seg feil vei/oppned, og det vil mangle noen +++ det geniale med børsten er at den snur de, fyller i +++ bare litt tålmodighet og børst forsiktig, så går det helt supert. Du skal se at hullene fylles (nesten magisk) opp litt etter litt, og alle riktig vei. Det er nesten litt terapautisk over å børste forsiktig, frem og tilbake.. :-p Det følger også med et "pickup-tool" i boksen. Dette er som en liten penn, med en gummitupp på. Denne plukker lett opp rhinestones som ligger feil, eller om du må fylle i et par stk, her og der mot slutten. Se her, er sløyfen min ferdig! 
Når du er helt ferdig, tar du plasten/transferplasten som følger med - og legger over. Vær forsiktig! Du får bare en sjanse, og jo større motivet er, (slik som smarte meg, som lager en stor med en gang) jo verre kan det være å treffe på første forsøk. Plasten skal "falle" over motivet, og denne klistrer rhinestonene fast, slik at de kan overføres. Med andre ord, klistrer den litt - og du løfter på den.. da må du begynne all over again med krystallene. Legg det til en vane og legge plasten fra toppen. Og la den sakte falle ned over platen. Det slår som regel aldri feil... (Jeg vet det finnes unntak :-p ) 

Løfte plasten av kartongen, og du har 1 stk nydelig rhinestone motiv ferdig. Ikke kast trykket ditt. Finn bakepapir og klistre det fast. Det kan du nemlig bruke om igjen! Legg det enten på bakepapir, eller glatt/glossy kartong. Sistnevnte gjør det enkelt å oppbevare. 

Stryk så over. Press ca 1 min, og pass på at du får presset hele området. Flytt strykejernet, og press heller for mye enn for lite. Mangler du noen krystaller, legger du de inn etterpå, en og en - når resten av trykket er på. Jeg måtte "etterfylle" med 3 stk. 

Og voila ! Gratulerer du har pimpa med krystaller. En ekte liten diva verdig! :) Eller en stor....alt etter som :) Ikke alle krystallene setter seg så godt. Etter bildeseansen måtte jeg fylle i 2 stk. Men 2 stk er ikke ille, og NÅ sitter de! Som bare det... hehe :) Og hva annet passer til, enn Minni mus prikkete skjørt, når man har fått krystall genser? 

Kit og annet du trenger, kan du få kjøpt feks hos Vinylhobby.no. De selger både materialer og maskiner. Lillestrøm Sysenter selger også Scanncut og rhinestone kit. Så det er bare å velge, hvor man føler seg mest komfy med å shoppe fra. Dog vinylen anbefaler jeg sterkt å kjøpe fra vinylhobby. Er det første gangen du skal teste rhinestone, er det en stor fordel å kjøpe kitet. 

 

Lykke til ! 

YouTube:

https://youtu.be/JJtODNmb3O0


 


// INNEHOLDER REKLAME //

Minni mus på kvelden...

 • 20.09.2016 kl. 22:24

Jeg har brukt litt tid i kveld, på å gjøre Minni Mus klar for rhinestone. På torsdag reiser vi bort noen dager, med jobben til mediapappa, så det gjelder å utnytte tiden godt nå, frem mot noen "Scanncutløse dager". Jeg fikk med meg et rhinestone sett da jeg hentet maskinen, og det virker som litt enklere enn til Silhouetten. Jeg endte med å teste det et par ganger bare, pga jeg kludret sånn med det. På Bernina B780 har jeg også crystal sett, som gjør mye av det samme som dette. Det er utrolig hvor mange metoder og verktøy, man kan ha - til samme jobben :-P 

Nå er hvertfall filen ferdig, og jeg må bare lage noe å ha det på - samt kanskje ha litt god tid, så jeg får lagd en tut på det. Jeg tenker det kan være flere som har lyst å se hvordan rhinestone fungerer. Det finnes masse flotte youtube videoer av det, men jeg er litt allergisk mot youtube på slikt. Se, stoppe, pause, spole, spolte for langt, hva sa hun, tilbake, frem, stopp - nei, takke meg til stille, bildetut jeg kan bla i selv.. hehe.. sær? Japp! 
 

Lag ditt eget trekk til ScanNcut (eller Cameo)

 • 20.09.2016 kl. 16:00

Å lage deg et trekk til ScanNcuten kan være smart, eller Cameo. (Men da må du bruke andre mål enn jeg oppgir her) Den samler støv, og stakkaren har vel like godt av å stå beskyttet, som symaskiner og annet utstyr? På samme måte som man lager "veskekropper" kan man lage et enkelt trekk. Superrask og enkelt. Jeg viser vrangsydd - så kan du bruke det på begge sider. Og selvfølgelig, må det pimpes! 

Jeg fikk spørsmål om jeg kunne begynne å oppi innstillingene jeg bruker, det kan jeg. Men! husk at det er veiledende. Det er mange faktorer som spiller inn, oppbevaring, alder, hvor mye man kutter, har du egen kniv for papir/vinyl/stoff, hvor gammel er vinylen osv osv.. Jeg forholder meg til vinylen fra Vinylhobby(link) og oppgir innstillinger ut fra det.

For å lage dette trekket, trenger du: 

 • 2 stykker stoffer som måler 74 x 30 cm. Du skal ha 2 stk av hvert stoff = 4 deler totalt
 • Vinyl, jeg har brukt glitter - den finner du HER
 • Symaskin og tråd

Innstillinger på ScanNcut på dette prosjektet:

 • Hastighet 4
 • Press 0 
 • Kniv 3,5

 

Kutt eller klipp alle delene, legg de klar, rettside mot rettside. Har du veldig tynne stoffer, kan du bruke platevatt mellom. Jeg har brukt vanlig bomullstoff, og det går helt fint uten stabilisatorer. 

Sikksakk eller overlock de to kortsidene, og den ene langsiden. OBS! Ikke sy igjen den siste langsiden. Dette er åpningen til maskinen. 

Brett hjørnet slik at du får en vinkel som på bildet. Det er viktig at du er nøye med å få sømmene til ligger over hverandre. Slik vil du få et fint og rett kutt, og hjørne til slutt. Når du har brettet nøye, kutt 20 cm av hjørnet. 

Nå skal både foret og ytterstoffet ditt ha fått slike hjørner. De kan også klippes til, på frihånd - men med min metode her, vil hjørnene passe perfekt rundt Scanncutmaskinen din. 


Nå skal du brette tilbake slik du kuttet. Du skal nå sy rett over kuttet. Nål gjerne midt på, slik at du vet at sømmen din blir riktig. Du har nå en rett og fin søm ! 

Nå skal du sy delene sammen. Legg de to posene du nå har fått, rett mot rett i åpningen/den siste råkanten. Og nå syr du rundt hele åpningen. Nål gjerne først, slik at du vet at du treffer sømmene og at posen dermed blir jevn og riktig. 

Husk å la det stå igjen en vrengeåpning! Denne trenger ikke være stor. 

Så er det bare å pimpe på. Jeg har valgt å trykke ut til begge sidene av trekket, siden det er vrengbart. Det trenger ikke du å gjøre, om du ikke vil. Hvordan du lager eller tracer design, kan du lese om i tidligere innlegg, feks HER 
Mens du kutter, kan du stryke kanten din jevn og fin - og sy en stikning rundt - samtidig lukker du da vrengehullet, om du ikke heller vil lukke det for hånd. 

Voila, du har nå ditt eget trekk til ScanNcut! Jeg har samme trykket på begge sideneMoro? Denne tutorialen kan du bruke til symaskin, Cameo +++ du må bare ta nye mål og tilpasse det. Men prinsippet er det samme. 

Slik ser det ut når maskinen har fått trekk på seg :) 

Lykke til ! 

// INNEHOLDER REKLAME/LENKER //

Pokedilla !

 • 18.09.2016 kl. 14:04

Vi har fortsatt Pokedilla her i huset! Med andre ord, når Lille får velge en tegning som vi skal trace - er det en Pokeball som kommer i retur! Tegningen ble scannet, tracet (se innlegg HER hvordan) og så festet på Lilles nye hettegenser. 

Hettegenseren er sydd av tykk, deilig isoli fra Jydsk Stoflager - og vinylen er selvfølgelig fra Vinylhobby.no. Mønsteret er en liten test til 2017 prosjektet, ikke sikkert denne kommer med - men artig å leke litt.  

Scan, trace og kutt ! How to...

 • 18.09.2016 kl. 13:08

I dag har jeg brukt litt av formiddagen til å teste scanning på SNC. Lille tegnet en tegning, som hun ville ha på en hettegenser - og dermed var vi i gang. Hun valgte (selvfølgelig) en Pokeball. Livet dreier seg mye om de små tingene der nå :) Men her får du hvertfall en forklaring, på hvordan dette fungerer, og med utskrift av flere farger. 

Velg deg en tegning, bilde, eller skrift. Jeg valgte tegning, for å vise hvor morsomt dette kan være. Jeg har gjort dette i broderiprogram til symaskinen også, men det er betydelig mer jobb :) Men like moro... 

Legg tegningen på matten, og velg scann på maskinen din... 

Nå kan du velge å sende det til USB (den må da stå i selve scanncuten) data (om du er kablet) eller til Scanncuten. 4 valget er til scanncutcanvas. Jeg viser SNCcanvas og direkte i maskinen, litt lenger ned. 

Når designet er scannet inn, (SNCcanvas) velger jeg filen i softwaren. Som du ser, velger du fra skyen, i softwaren. Her vil den da hente frem den filen du har sendt fra SNC. 

Her velger du som tidligere color, for å få best resultat. Jeg har valgt 3 farger. Dette velger du også i selve SNCmaskinen, om du ikke sender det via SNCCanvas. 

Ballen importeres som en hel figur, med flere deler. Trekk i delene med musa, og du kan separere de, om du ikke skal ha alt i en farge. Jeg skal ha 3 farger, og deler derfor designet opp i 3 deler. Dette kan du også gjøre i SNCmaskinen, du bruker da pekepinnen som følger med, til å trekke delene fra hverandre. 

Her under, ser du hvordan det ser ut om du velger til SNCmaskinen. Den vil spør deg om du vil ha sorthvitt toner eller farger. Jeg velger farger... 
Så vil du få opp dette bilde... 

Nå er vi tilbake til felles for begge scannemetodene: Når delene er separert, legger jeg på de fargene jeg skal ha. De fargede delene mine er hvite bakpå, så du ser det ikke så godt her. Men, det ligger altså 3 farger her på matten. Rød, hvit og sort. 


Gjør som jeg har beskrevet i trace design innlegget, nederst - og skann inn matten. Matten vil gjenkjenne bitene og du kan flytte delene oppå bitene, på SNCskjermen. Du trykker på knappen nederst til venstre, og maskinen scanner. 

Trykk OK, velg CUT og VOILA! Delene er ferdige, i 3 farger - samtidig....


Man kan gjøre utrolig mye moro med denne maskinen! Man kan gjøre like mye gøy med Silhouetten, men SNC er definitivt mye enklere å arbeide med. 

Vinylen jeg har brukt her, er fra Vinylhobby.no,  (link) og er fantastisk å jobbe med. Den er tynn, løsner lett og sitter godt på. Trenger du påfyll, anbefaler jeg deg å se innom nettbutikken deres. Når man først har hettegenser på, skal man innta en litt kul holdning visst... :-p 

 

 

// INNEHOLDER REKLAME/LENKER //

 
 

Stoffleksikon

 • 18.09.2016 kl. 10:45

Det finnes utrolig mange flotte stoffer, her er et lite utvalg av de vanligste materialene. 

Dette stoffleksikonet finner du også bak i boken "Sy din egen garderobe". Det kommer også med i de nye, fremtidige bøkene. Oversikten er ment for å være en pekepinn i jungelen av tekstiler vi har :) 
 

Bomullsbatist

Et lett, glatt stoff. Stoffet har en myk, litt stiv overflate. Det absorberer fuktighet og er derfor behagelig å ha på seg. Brukes til kjoler, bluser, lette skjørt, undertøy, nattkjoler og barneklær.

Bomullsjersey

Et lett, strikket stoff som er mye brukt til T-skjorter. Måten det er strikket på, gjør stoffet tøyelig. Kombinert med bomullsfibre blir materialet behagelig i bruk. Stoffet har glatt overflate og er lett å drapere. I tillegg til T-skjorter, brukes bomullsjersey til topper, kjoler, sportstøy og undertøy. Pass på at ikke stoffet blir vridd ved klipping siden det er litt glatt.

Boucle

Boucle refererer til stoffets overflate som består
av krøllete løkker. Løkkene kan variere i utseende. Brukes til jakker, kåper, enkelt vintertøy. Løsvevde kvaliteter har en tendens til å frynses opp. Noen kvaliteter kan ha lang lo på retten. I så fall ? klippes den av med en liten saks fra stoffets bakside. Skyv gjerne loen litt til side mens du klipper.

Brokade

Tungt, litt stivt stoff i jacquardvev med overflatemønster. Mønsteret dannes av tråder
som gir figurer på begge sider av stoffet. Det brukes ofte gull- eller sølvtråder i tillegg til andre metallmaterialer. Brukes til elegante selskapsjakker, vester og interiør.

Cashmere, se Kasjmir

Chiffon

Tynt, gjennomsiktig stoff med godt fall som er lett å drapere. Finnes stort sett i syntetiske materialer, men også i silke. Brukes til rynkede skjørt, løse topper, kjoler, ofte i flere lag.

Crépe de chine

Mykt, kreppet stoff som finnes i lette og middels lette materialer. Det er tradisjonelt et silkestoff, men i dag fremstilles det også av kunstfibre. Brukes til topper, bluser og myke jakker ? alt etter stoffets tykkelse

Denim

Kraftig bomullsstoff i kypertbinding. Normalt med blå rennings- og hvite innslagstråder som gir materialet sitt karakteristiske utseende. Denim bevarer styrken, også om stoffet etterbehandles for å bli mykere og mer anvendelig. Kraftig denim brukes til jeans, jakker, rette skjørt, vesker og møbelstoff. Lett denim anvendes til myke skjørtefasonger, kjoler, og skjorter.

Elastan/lycra

Svært elastisk, syntetisk tekstilfiber. Brukes ofte
i små mengder sammen med andre fibrer (også
i dresser) for at plaggene skal bevare formen. Anvendes til sportstøy, dansetøy, undertøy, jakker, bukser og skjørt. 

Flanell

Et slitesterkt stoff i bomull eller ull. Flanell ett er en lett til mellomlett stoffkvalitet i bomull med en flosset overflate. Brukes til dresser, kåper, kjoler, bukser, laken, sengetøy og nattøy. Stoffet har lo, slik at alle mønsterdelene må klippes i samme retning.

Fleece

Syntetisk fleece gir varme uten å veie for mye,
og er et behagelig, slitesterkt stoff. Det kan etterbehandles med f.eks. antinupping. F fremstilles i ulike tykkelser og kvaliteter. Fleece frynses ikke opp og har en viss elastisitet. Brukes til vintertøy og interiør. Sjekk hva som er retten og vrangen for å utnytte ev. etterbehandling stoffet har.

Fløyel

Et vevd stoff med tett lo på den ene siden. Før i tiden ble det laget av silke, nå i dag lages det gjerne i bomull, polyester, viskose, og/eller acetat. Brukes til jakker, skjørt, bærestykker, selskapstøy, vesker og interiør. Klipp alle delene i samme retning for å unngå nyanseforskjeller.

Fôrstoff

Det brukes både silke og kunststoffer til fôrstoff. De er lette og tynne med en glatt overflate som gjør at plaggene blir enklere å ta av og på. Jakker, kåper, kjoler, skjørt, bukser og vesker blir normalt fôret slik at man skjuler innvendige sømmer.

GaBardin

Et fast, tettvevd stoff som fremstilles i ull, bomull, kunstfibre og blandingskvaliteter. Kypertbindingen gir skråstriper på stoffets overflate. Metervaren
er lett å drapere og krøller ikke. Brukes til skreddersydde plagg som jakker, bukser, skjørt, kåper og vesker. Klipp alle delene i samme retning.

Georgette

Et lett stoff som minner om chiffon og har en matt overflate. Det er kreppaktig og småkrøllet, med mer volum og stivhet enn det man kunne tro av utseendet. Brukes til romslige bluser, vide skjørt, kjoler og rynkeskjørt.

Hamp

Fremstilles av stilkene på planten Cannabis sativa, og produksjonsmåten er den samme som for
lin. Garnet fra bastfibrene veves til et slitesterkt, grovt stoff. Det både ser ut som og oppfører seg som lin. Hampstoff er sterkt og må klippes med skreddersaks med lange blad.

Isoli, se Sweatshirtstoff

Kasjmir/cashmere

Denne metervaren kommer fra den fine myke underpelsen til kasjmirgeita, og brukes alene
eller i blanding med andre fibre. Ullen kan både strikkes og veves. Resultatet er myke, varme og luksuriøse stoffer. Brukes til jakker, ponchoer, kåper, skjørt, gensere og skjerf. Stoffet har lo, slik at alle mønsterdelene må klippes i samme trådretning.

Kordfløyel

Et vevd stoff som er lett å kjenne igjen på de langsgående stripene. Stripene kan variere fra smal babykord til de mer brede. Kordfløyel fremstilles av bomull, har opprettstående lo og er både solid og slitesterkt. Brukes til jakker, bukser, skjørt, barnetøy, vesker, møbeltrekk og puter. Siden stoffet har lo, må alle mønsterdelene klippes i samme retning for å unngå fargeforskjell. Stoffet er mest slitesterkt om loen vender nedover, men fargenyansen blir dypere om den vender oppover.  

Lin

Lin fås av stilkene på linplanten som gjennomgår
en rekke prosesser fra den høstes til fibrene kan brukes til garnfremstilling. Lingarnet veves til et sterkt, litt stivt stoff. Lin krøller lett, men er et svalende materiale. Brukes til bluser, skjorter, jakker, bukser, kåper, sengetøy, duker og brikker.

Lycra, se Elastan

Mikrofiber

Et tynt kunstfiberfilament som brukes både til
lette og tunge stoffer. Det sterke garnet tåler ulike behandlinger som gir tekstiler med forskjellig utseende ? f.eks. semsket og sandvasket. Overflaten nupper ikke, faller pent, klistrer ikke eller krøller seg. Brukes til plagg med myke draperinger og ? (avhengig av behandling/overflate) til duker, bilsetetrekk, møbler og sportstøy. Ta utgangspunkt i at stoffet har lo, og klipp alle delene i samme retning.

Musselin

Et løstvevd bomullsstoff i toskaftbinding. Finnes
i ubleket eller hvitt. Tykkelsen kan variere. Stoffet selges i bredder på 90 og 115 cm. Det har ingen lo og klippes ved å følge trådretningen. Passer
til gardiner og mellomfôr. Bomullstråd og ev. spraystivelse kan forenkle arbeidet med musselin.

Poplin

Et slitesterkt stoff, ofte i bomull med tverrstripet effekt på overflaten. Stoffet er lett å stryke og krøller ikke. Brukes til kjoler, jakker, bukser, skjorter og tekstiler til hjemmet.

Råsilke

Fremstilles av kortere silkefibre. Vevd stoff med strukturert, matt overflate. Råsilke frynses lett opp. Brukes til jakker, skjorter, skjørt, kjoler som ikke er tettsittende og gardiner. Stoffet har lett for å frynse seg og du bør derfor beregne større sømmonn.

Sateng

Et vevd bomullsstoff i satengbinding. De lange trådene på overflaten reflekterer lyset med en matt glans. Om trådene er mercerisert, blir de mer solide og glansen sterkere. Brukes til fôr, selskapstøy, gardiner og sengetøy.

Silkedupion

Et litt stivt, vevd stoff med ujevn overflate. I motsetning til mange silkekvaliteter er det lett å håndtere, men det krøller. Fargen på stoffet kan variere etter hvordan lyset reflekteres, slik at alle mønsterdelene må klippes i samme retning. Brukes til selskapstøy, brudekjoler, kjoler, skjørt, bukser, drakter, hatter, lampeskjermer, puter og vesker.

Silkehabotai

En myk, fin silke i glatt toskaftbinding. Stoffet draperer mykt, men kan klebe seg litt til kroppen. Et tips er å legge et laken på klippebordet for å unngå at silken glir. Brukes til fôr, topper, nattkjoler, morgenkåper og kimonoer. Stoffet er mykt og laget av naturfibre slik at det absorberer fuktighet og er behagelig mot huden.

Silkeorganza

Et tynt og gjennomsiktig stoff laget av hardspunnet lange silkefibre. En stiv overflate gjør det fint til klesplagg og som fôr i mykere stoff. Brukes til selskapstøy, brudekjoler, bluser, skjorter, hatter, gardiner og gaveposer.

Også fint som fôrstoff. Vær nøye når du klipper. Stoffet har ingen tydelig rette og vrange, så det er viktig å følge godt med.

Silketweed

Et løstvevd stoff med grov overflate som skyldes
at garnet er spunnet av kortere silkefibre. I likhet med ulltweed, skapes mønsteret av fargede tråder i veven. Varmt og behagelig i bruk, men blir penest om det fôres. Brukes til fasongsydde jakker og kåper. Stoffet har en tendens til å frynse seg opp. Om nødvendig sys kantene over med overlock eller sikksakk. Pass på mønsteret når du klipper og syr sammen plaggdelene.

Sweatshirtstoff/isoli

Bomullsjersey som også kalles collegestoff. Tyngre enn T-skjortekvaliteten. Stoffet har glatt, strikket overflate på den ene siden, og børstet på den andre. Det er varmt og behagelig i bruk. Brukes til gensere, bukser, jakker, løse plagg og joggedresser.

Tartan

Tradisjonelt skotsk ullstoff, der mønsteret tartan skapes av fargede tråder, som regel i rutemønster. Brukes til skjørt, kjoler, bukser, jakker og tepper ? for ikke å glemme kilten! Klippes og sys som andre ullstoffer, men pass på mønsteret stemmer overens i alle sømmer.

Thaisilke

Et lett stoff med knudrete overflate som dannes
av ujevnheter i trådene. Overflaten er glatt og med glans. Brukes til selskapstøy, brudekjoler, puter og gardiner. Silkens utseende kan variere etter hvordan lyset treffer overflaten, derfor må du alltid klippe
alle mønsterdelene i samme retning for å unngå fargeforskjeller.

Ulljersey

Strikket stoff i ull eller blandingsfiber. Stoffet rakner lett når du har klippet i det. Brukes til gensere, kardiganer, jakker, luer og annet lett vintertøy. Sårkantene må sys over med overlock eller sikksakk for å unngå at det rakner i bruk.

Ulltweed

Et vevd stoff som regel fremstilt av grovt ullgarn. To eller flere farger gir rutet, melert eller ensfarget stoff. Tweed er varmt, men grovt ? slik at det ikke føles så behagelig mot huden. Brukes til jakker, dressjakker, kåper, bukser, skjørt, vesker, hatter og skjerf.

Velur

Velur er den strikkede varianten av fløyel. Har tykk, myk lo og er lett å drapere. Brukes til kjoler, skjørt, topper og andre plagg med draperinger.

Voile

Et åpent og gjennomsiktig stoff som er tynt og lett. Det fremstilles av hardtvunnet garn av bomull eller syntetiske fibre. Brukes til gardiner, bluser og kjoler. Fôres dersom det er nødvendig. Franske sømmer er lettere og mindre synlige når man arbeider med voile.

SPESIELLE STOFFER

Pvc-fôret stoff

Bomull og andre stoffer blir av og til belagt med PVC på baksiden for at materialene skal være vanntette.

Plast/Vinyl

Uten en vevd bakside har de dårlig holdbarhet. Stoffene er helt vanntette. For at plaggene skal beholde denne egenskapen, må alle sømmene forsegles.

Filt

Kompakt stoff av ull- eller hårfibre som er presset sammen ved hjelp av varme og fuktighet. Det er verken vevet eller strikket ikke.

Ripstop nylon

Et nylonstoff med innvevde rennings- og innslagstråder som gjør stoffet sterkere og hindrer det i å rakne. Solid, lett og vindtett materiale som også kan være vanntett.

Neopren

Syntetisk gummi. Stoffet puster, er vanntett og har gode varmeegenskaper. Ofte lamineres det med andre stoffer, eller kombineres med elastan.

SKINN, PELS OG IMITASJONER

Skinn

Dyrehud som varierer i størrelse, vekt og utseende. Kan farges og etterbehandles på ulike måter.

Imitert skinn

Imitert skinn er ofte vinylbelagt stoff med en farge eller struktur som minner om skinn. Stoffet selges i vanlige lengder, og man slipper å arbeide med mange små naturlige biter.

Semsket skinn

er garvet dyreskinn med fløyelsaktig overside. I motsetning til nappa, er det indre hudlaget fra ku, gris, lam o.l.

Nappa

Garvet skinn fra lam, sau eller geit.

Imitert semsket

Noen produkter i syntetisk eller imitert semsket skinn, kan være overraskende naturtro. De kan vaskes i maskin. Krøller ikke og frynser seg ikke opp.

Pels og pelsimitasjon

Ekte pels må skjæres til med hobbykniv. Til imitasjoner kan du bruke en spiss saks. Klipp fra baksiden.
tips Ha støvsugeren tilgjengelig når du syr i pelsstoff. 

Hvordan trace enkelt med ScanNCut

 • 17.09.2016 kl. 13:53

I går viste jeg hvordan jeg overførte en fil trådløst. Men noen lurte på hvordan denne filen ble til :) Denne filen lagde jeg enkelt i Scanncutcanvas softwaren. Har du ikke konto der, opprett det først! Dette fungerer på alle OS, inkl nettbrett. (Det fungerer også på min mobil) 

Velg nytt prosjekt. Åpningssiden er enten bibliotek eller eget prosjekt. Det er enkelt å forstå. Når du har valgt nytt prosjekt, kommer du inn i dette vinduet (vær obs på at jeg bruker MAC, det kan se annerledes ut i din nettleser.) Ikon nr 3 fra venstre, (se rosa hoover) hold musa over om du er usikker, da kommer det opp en tekst - Image tracing. Vær obs på at dette er et enkelt verktøy, enklere enn Silhouette design, men til mitt bruk har det vært supert så langt. (de få dagene jeg har hatt tid til nå hvertfall... :-p ) Velg dette ikonet... 

Du får nå opp et nytt dialogvindu. Her kan du enten velge bilder fra selve ScanNcuten din, eller maskinen din. Jeg velger en fil som jeg har funnet på nettet. Velg dermed Choose file. 

Se nøye på bilde.... du kan velge outline eller color. Color er mest presis på denne type tracing, når du skal ha med detaljer som øynene ++ her. Huk av for ta bort bakgrunn, og du kan velge hvor mange farger den skal trace. Her er det jo bare to, så det har ikke noe å si. Men jeg kunne valgt den ned til 2 farger om jeg ville. Du får oppgitt størrelsen, noe du kan endre på etterpå. En stor fordel er å trykke Preview, det har jeg gjort her. Da ser du de turkise linjene, dette er tracet. Med andre ord, sauen min er ferdig! :) 

Et annet ikon, for ull - du ser den tracer pent og nøyaktig. Får du streker som mangler, etc.. så forsøk å justere opp på antall farger, eller faktisk ned. Det kommer an på skyggene. Tracen kan evnt ta bort skygger, og få det mer detaljert. Men husk at dette er svært enkel trace, så den gjør ikke underverker med fjorten skygger og svakheter. 

Etterpå trykker du OK, og designet ditt er tracet inn på matten. Jeg skal ha alt i en farge - da er det en fordel å markere alt, høyreklikk og velg Group. Dermed unngår du at noen streker blir igjen, eller flyttet på - om du endrer størrelse eller plassering på designet. 

Så sender du designet til ScanNcuten din, usikker på hvordan? HER er et innlegg om det. Velg Download, den store lilla knappen, og et nytt dialogvindu kommer opp. Du sender det enten til maskinen din/USB eller trådløst, som jeg gjør. (Og som beskrevet i linken) 

Skriv ut slik du pleier, fra ScanNcut. Velg designet fra skyen, og load matten. Designet kommer opp på skjermen og du er klar til å kutte ut. Det tok et par år de to første posene fikk merking, og noen måneder - før ungene vet hvor ulla skal hen :-P Men nå er alt på plass. 

En annen ting jeg gjorde i dag, var å merke nye bokser til badet. Vi har hatt en sinnsykt upraktisk trådhylle til ting og tang - som ikke er i hekleposene på badet. Nå kjøpte jeg en ny Billyhylle på IKEA i går, og 4 bokser til småstæsj. Boksene passer perfekt i Billyhylle 40cm bredde, og har lokk inkl i prisen. En ting jeg elsker med ScanNcuten, er at man kan få brukt opp smårester! Bittesmå rester, helt ned i cm nivå. Maskinen scanner inn matten med biten på, og du plasserer bare designet over. Slik kan du også skrive ut design med mange farger, og spare tid! Legg fargebitene på, scann matten og plasser riktig bit på riktig farge. Jeg skal lage en tut på det senere. Akkurat nå vil jeg bare kjapt vise prinsippet. 

Det nederste ikonet til venstre, scanner matten. Som du ser, har jeg grå vinyl - men jeg byttet til turkis etterpå. Jeg hadde en like liten bit i turkis, som jeg dermed fikk brukt opp. På disse boksene er alt laget av rester. Dog bør jeg nok bestille noe vinyl for slikt bruk, for det var nettopp det jeg hadde igjen - rester....:-p Men genialt? Med Cameo gadd jeg ikke sitte å sikte med matte og styr, så der kastet jeg en del smått. Nå er jeg skjære Onkel Skrue, og bruker alt jeg kan. Husk på disse type prosjektene, trenger du transfertape. Jeg har en del igjen av Silhouetten sin, men Vinylhobby selger applikasjonstape, HER  (Link) 

Ny hylle på badet, og nye bokser med navn :) 

Så enkelt kan du freshe opp gamle ting, lage nytt praktisk tilbehør osv osv osv. Selv om softwaren til ScanNcut er svært enkel, kommer du langt med den! Husk at du kan også scanne og trace i selve maskinen, men jeg har foretrukket å bli kjent med Scanncutcanvas først. :-) Lykke til! 

 

// INNEHOLDER REKLAME/LENKER //

 

Hvordan overføre design trådløst, til ScanNcut 900

 • 16.09.2016 kl. 22:23Jeg har som sagt ScanNcut 900 - en fantastisk maskin! Jeg har ikke angret 1 sekund, siden jeg tok den i bruk - på at Cameoen er reist. Noe av det jeg elsker mest, er den enkle tracingen, og overføringen til maskinen. Lett som en plett ! Jeg lagde to strikkeposer før i dag, som skal sendes som premier til et loddsalg - (se tidligere innlegg i dag) Jeg tenkte å vise kjapt hvordan du gjør dette, via skjermbilder :) 

Gå først til www.scanncutcanvas.brother.com - her lager du din egen konto, for å bruke softwaren. Det geniale er at jeg faktisk får det til å funke både på macbooken, surfacen, ipad og telefon! Genialt! Da jeg fikk med meg SNC sa Kenneth (Lillestrøm Sysenter) at softwaren var ikke like bra som Silhouette - men nåja... hva skal man si? Det er ikke dårlig, begrenset, men likevel veldig bra! Det er enkelt å forstå, den tracer lett og den inneholder MENGDER gratis design! Ai laik! 

Når du har skrevet eller laget/tracet det du ønsker - trykker du på download knappen til venstre. Da kommer et nytt dialogvindu opp. Her kan du velge å enten lagre til USB eller eller trådløst. 

Jeg velger send til maskin, og maskinen som er lagret i mitt nettverk hjemme - mottar, pent og lydig! 


Nå gjelder det å finne igjen designet på SNC, er det like lett? Oh yeah!!!!

Velg pattern, og så ikonet for skyen, og voila! 

Mitt design (med skrivefeil) er nå i SNCen. Genialt? 

Husk å speilvende teksten! *host* 


Og når teksten er ute, riktig vei - er det bare å stryke på! Og i mitt tilfelle, begynne å jukse! Tiden var ikke på min side i dag. Men det ble et resultat til slutt for det. :) Jeg kommer til å nevne det fremover i det kjedsommelige - men vinylen til Stian hos Vinylhobby er fantastisk. Jeg har brukt MYE penger hos Silhouette, bikuben, Glade Grodan osv osv.. men etter dette, aldri noe annet. Det er en drøm å leke med, og jeg elsker å få teste dette masse frem mot 2017 prosjektet! Har du ikke prøvd enda, så prøv en bestilling - det er verdt det. Og er du en gjerdesitter angående SNC? Hopp i det... hehe....// INNEHOLDER REKLAME //

søm for en god sak...

 • 16.09.2016 kl. 21:52

Noen ganger får man forespørsler, som er hyggeligere enn andre. Og i dette tilfellet var det premiesøm til loddsalg - til inntekt for 2 små jenter som venter på ankesaken sin, om oppholdstillatelse. En sår sak, som er vond å bare tenke på. Tenk deg å være 11 år, og bodd i Norge hele ditt liv - så kommer beskjeden; du skal reise til "hjemlandet" ditt. Den brutale virkeligheten om å møte en kultur du ikke har kjennskap til, et språk du ikke mestrer som 1 språk og ikke minst - en utrygg hverdag. Vil du lese om jentene, kan de FB gruppen her.  

En sak som rører et mammehjerte langt inn i innerste kammer. Klart jeg stiller med et par prosjekter til dette! :) Og, Anita fra strikkeklubben - kom jammen meg og ville støtte med litt ferdigstrikk. Er det ikke herlig? *hjerte* Folk bryr seg, uansett hva man måtte mene - det finnes omtanke og omsorg i verden enda ;) 

Stoffene er fra årgangslager, faste bomullstoffer. Elsker trådsnellene jeg har brukt som stoppere, de fant jeg på Stoff og Stil. Trykket er laget i Scancutcanvas software, og sendt til SNC, og siden kuttet i vinyl fra vinylhobby. Fortsatt den beste vinylen jeg har jobbet med. :) 

Messehelg...

 • 04.09.2016 kl. 20:52

4 dager med messe er over. 4 dager på Oslo Design Fair, sammen med Novita. Helgen ble en fantastisk opplevelse (som dere ser i dårlige mobilbilder) med både godt selskap, koselige mennesker og stjernekamp på lørdagskvelden.

Kveldstrikking med vin, ventepåmatenstrikk, messestrikk - mye strikk med andre ord 😂

Obligatoriske kleine bilder med stjernekamp Håvard Bakke og Zook.

Når standen skulle pakkes ned fikk vi ta med oss garn. Ikke så vanskelige å be, ble det med noen poser hjem. Lene fikk størst "fangst".

Har du hørt om Novita? Mye fint garn. Spesielt innenfor ull/polyamid. Flotte farger og gode priser. Sjekk de ut. Masse gratis oppskrifter på hjemmesiden deres.

mediakaos

Arbeid og hverdag forenes kaos = MediaKaos.

Jeg arbeider med håndarbeidsmagasiner, og dermed bærer bloggen preg av det. Jeg startet å blogge i 2007, en ren håndarbeidsblogg - og med en lukket privatdel. Etterhvert begynte jobben og flyte mer og mer over hverdagsbloggingen, og det hele ble slått sammen. I 2015 ble bloggen flyttet over til blogg.no

Profilbilde: ©Fotograf Mona Hauglid


Alle bilder som ikke er merket med annet, tilhører MediaKaos. Bruk og kopiering skal avklares før bruk.

Snarveier:
How to/Sy & Strikk
Oppskrifter mat
Syskoler AOH
Strikkeskoler AOH

Du finner flere kategorier i rullegardinen lenger ned på siden, og noen hurtiglenker øverst på siden.

Instagram


Søk i bloggen


Mitt kamerautstyr:
Canon G7X

Canon 7D Mark II

Canon 100D

Canon Legria Mini

Optikk:
Canon EF 85mm 1.8 USM
Canon EF 40mm F2.8 STM
Canon EF-S 55-250mm f:4-5,6IS
Canon EF 35mm 1:2
Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS
Sigma DC 18-125 1:3,5-5,6 HSM

Blitz:
Canon Speedlite 580EX II

Symaskiner:
Maskinene er ikke sponset eller under noen form for "avtale" eller sponsing

Maskiner nå:
Bernina B560
Bernina 330
Babylock Enlighten
babylock Ovation
(Singer sveivemaskin)
Brother Scanncut 900
Brother Scanncut 700

Tidligere maskiner:
Bernina B780
Bernina L220 Cover
Juki MO-1000
Bernina 1150 MDA
Bernina 215
Bernina 550QE
Babylock Enlighten
Brother Covermaskin
Husqvarna Viking Ruby DeLuxe
Janome coverPro CPX
Janome 350E
Singer Quantum Stylist 9960
Husqvarna Viking H|Class 600E
Husqvarna Viking Designer Ruby
Pfaff Creative 2058
Pfaff Creative Vision
Bernina Aurora 440QE
Elna 8300
Babylock Evolve Wave
Janome MB4
Bernina 1300MDC
Janome Decor Computer 5200
Janome Decor Computer 4100
Pfaff Creative 2170
Babylock Evolve uten wave
Janome CoverPro 1000
Yamata Overlock
Bernina Bernette 55Følg meg via:
Follow
toppliste for bloggere - ToppBlogg

Instagram: @toneirena


Reklame


Personlige merkelapper til håndarbeidet
Söker du namnband namnlappar, då skall du besöka labelsandribbon.se

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - Diverse tilpasninger, header og moduler av Mediakaos