Bildets makt - pai!

  • 16.08.2017 kl. 19:58

Jada, det er noe så interessant som middagen vår, du nå ser på! Jentene elsker pai, og siden vi voksne (tenåringen er visst voksen) så da ble det enkel middag i dag. Denne paien er superenkel å lage... Du kan enten lage en enkel paibunn:

  • 125 g smør
  • 200 g hvetemel
  • 2 ss vann

SLIK GJØR DU

  1. Kna hvetemel og smør sammen, tilsett kaldt vann og bland det godt til en jevn deig. La deigen stå kaldt i ca. 30 minutter.
  2. Trykk deigen ut i en paiform og prikk den med en gaffel. Forstek bunnen på 200 °C i 12-15 minutter til den er litt gyllen.

Fyll:

  • 3 egg
  • 3 dl fløte
  • salt og pepper
  • 1 brokkoli i små buketter
  • 1 pakke smårettskinke
  • 150 revet Jarlsberg
  • 150 gram baconterninger

Ha revet Jarlsberg først, i bunnen. Legg over brokkoli og skinke (du kan ha litt vårløk i, om barna liker det) Bland fløte, krydder og egg sammen og hell det over. Strø så baconbitene over paien til slutt. Sett i ovnen på 200 grader - midt i ovnen, i ca 35 minutter. La paien hvile etterpå. 

Voila  ! Fikk du lyst på pai nå? For å gjøre denne oppskriften enda enklere, går du til butikken og kjøper Tine NÅ ferdig paibunn! :D 

Sola skinner faktisk her, det er litt vind men ikke verre enn at man aner sensommer og 17 grader. Jeg bør egentlig gå ovenpå å begynne pakking, da jeg skal innover til Oslo i morgen. Da er det nemlig Gyldendals høstlansering, og jeg skal innover å treffe alle kjente (og ukjente) Julefest, sommerfest og høstlansering er de 3 store, morsomme arrangementene som er i Gyldendals regi, der forfatterne deres inviteres. For hver gang blir det mer og mer morsomt, da man kjenner igjen folk - og blir mer og mer inkludert i gjengen. Artig! 

Fremover blir kjempespennende også, i forhold til Gyldendal, magasinene og mer.. men det kan jeg ikke si mer om før senere :p 

Håper alle har hatt en fin dag! 

3 minutters knekkebrød (lavkarbo + micro)

  • 23.03.2017 kl. 21:33

Ting som går hurtig, er sunt, godt og ikke minst enkelt - er jeg stor fan av ! På tirsdag var jeg på Tupperware party hos kusinen til min venninne, og der fikk vi noen knallgode knekkebrød. Jeg fikk lov å dele oppskriften med dere :) Tusen takk for at du deler Lisbeth ! 

  • 2 dl frø 
  • 1 egg
  • Havsalt/salt

3 min i micro - Ja det er så enkelt :) Bland alt godt, sammen med egget. Frø velger du utifra hva du selv liker. Jeg har brukt 5-kornsblanding og sesamfrø. Kvern litt salt over, (vær forsiktig med saltet første gangen) Klipp til et ark som passer microfatet ditt, og stryk blandingen over papiret. 

Inn i micro på 3 min (prøv deg frem, i forhold til hvor mange watt microen din har)

Skjær de opp, legg over på rist og avkjøl. 







Durumloff til frokost/lunsj - eltefritt

  • 27.02.2017 kl. 07:15

Ingenting er som godt og ferskt brød, og jeg har gått til innkjøp av Tupperware sin form, som skal kunne erstatte "le Creuset" gryten min. Det gjenstår nå å se. Jeg må jobbe litt til for å bli helt overbevist, men jeg er på vei :-) Men deilig, loff/durumloff får du iallfall oppskrift på her: 

Oppskrift: 

  • 3.5 dl kaldt vann
  • 1/4 ts tørrgjær
  • 250 g hvetemel
  • 200-250 g durumhvete
  • 1 ts salt

Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen, og bland det godt sammen. Tilsett det romtempererte vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte. Ha på plast, og la deigen heve i romtemperatur over natten, ca. 8-12 timer.

Strø godt med hvetemel. Ha deigen over, den er ganske klissete og flyter delvis. Deigen skal gjennom en ?bretteprosess?. Finn en slikkepott eller lignende og ?brett? en og en del inn mot midten, rundt og rundt som klokka. Du kan godt gjøre dette i bollen om den er stor nok. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø eventuelt over litt mer mel dersom deigen klistrer seg veldig. Deigen skal til slutt holde formen. Legg deigen med ?brettsiden? ned og la brødet etterheve i ca. 2 timer. (Jeg har latt det ligge kortere også) 

En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader. Hvis du bruker en jerngryte, sett gryten inni ovnen nå, for å la den bli varm. I denne bildeserien testet jeg Tupperware sin form for første gang, og den skal ikke inn i kald ovn. 

Når brødet er ferdig etterhevet, legger du det i gryta. Rist eventuelt forsiktig på gryten for å få justert brødet på plass og stek på nederste rille i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 200 grader og stek videre i 5-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Du kan sjekke om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en ?hul? lyd når det er ferdigstekt. Avkjøl brødet på rist.




God frokost eller lunsj! 
 

Morsmors dårlige samvittighet.... ?

  • 02.02.2017 kl. 08:07

Nei.. stemmer, mormors pannekaker var det? Med en ørliten undertone av dårlig samvittighet? :-p Jeg reiser ut igjen i dag, til Danmark denne gangen. Rolige, deilige morgener har preget hjemme de siste dagene - og i går fikk ungene egg og bacon til frokost. Til stor glede. I dag, ble det pannekaker. Delvis fordi de spiser en kraftig frokost da, delvis for å teste vår nye pannekakepanne, og delvis fordi det er nesten det beste de vet - og når jeg reiser, lager man det... :) 

Vi ble alle enige om at pannekakene var supergode i ny panne. Dog er det akkurat samme røre som jeg pleier å lage, men det gikk mye enklere å steke. Jentene var ikke enig i at panna var ubetydelig  :-p Pannen kjøpte jeg på Tilbords i går, av verdens hyggeligste betjening. Jeg hadde litt penger igjen på et gavekort jeg fikk til jul, og gikk forbi denne pannen i går. Det er egentlig en slik ting som jeg ikke hadde kjøpt, men hadde lyst på. Så da kan man være litt "gærn" å kjøpe den, med gavekortet. Han som (driver?) er på Tilbords her i byen, er utrolig hyggelig. Blid og imøtekommende og man får lyst å komme tilbake! :) 

Bakpå denne, står en enkel oppskrift som ungene fint kan lage selv. Jeg har lovet jentene at de kan få prøve selv i helgen (skikkelig ålright gjort å love ting når man er vekk :-p) Jeg bruker en annen, men er ikke slike rører ofte like ? ;) 

Her er min, om du har lyst å prøve: 

  • 2,5 dl sammalt fin hvete
  • 2,5 dl hvetemel 
  • 7 egg
  • 4 ss smeltet smør
  • 7,5 dl melk 
  • Litt salt eller sukker, alt etter middag eller søte pannekaker

Bland det tørre, ha i 50% av melken, rør godt. Ha i 1 og 1 egg og resten av melken. 




 



Ha en flott torsdag ! 

smakfull 2017 med gode skoleboller

  • 01.01.2017 kl. 13:59

Her i huset elsker ungene skoleboller, solskinnsboller, skolebrød, vaniljeboller... kjært barn har mange navn! 2017 ble feiret med MENGDER av god mat, godt selskap og usannynlig mange deilige kalorier. Skal man begynne et lettere liv i dag, eller vente et par dager? Vi venter et par dager...

Disse bollene er superluftige og utrolig gode! Du kan lage vaniljekrem selv, eller som jeg ofte gjør - kjøper en ferdig pakke. Mye av hemmeligheten ligger i å holde igjen litt av melet, og la maskinen elte deigen lenge. 

Du trenger:
50 gjær (fersk er best, for søte deiger)
100 gram smør
3,5 dl melk
1 dl sukker
1 ts kardemomme
0,5 ts hornsalt
ca 600 hvetemel

Del smøret i terninger, og legg de i melken. Varm opp i en panne, eller 800w på 2,5 min i micro. Kjøl litt ned og ha i alt det tørre. Elt deigen godt og lenge. La deigen heve til dobbel størrelse. Trill ut 16 store eller 24 mindre boller, og la de heve igjen, 30-45 min. Sett ovnen på 225 grader. 

Lag en grop i bollene, og ha i vaniljekrem. Jeg pleier å bruke en skje og "tøye" ut et hull, og legger kremen nedi. 

La de heve litt til, og sett de så inn i ovnen - nederst i 10-12 minutter. 

Lag glasur av vann og melis (og evnt litt vaniljeessens) og dypp i kokos... 

Yum ! :) 

 

Bombe til kvelds?

  • 22.11.2016 kl. 17:11

 

Churros er noe ungene elsker og er vandt til å få i Spania. De er søte, sprø og litt salte - alt på en gang. Veldig gode! :) Men er du på slankern, så styr unna! Dette er ingen kalorivennlig bombe.. hehe... 

Oppskriften er litt modifisert fra den vi har fra Spania, pga ingrediensene. Men like god :) Jeg har litt mindre sukker i røren enn oppskriften også. 

  • 2,5 dl vann
  • 75 gram smør
  • Litt salt
  • 2,5 dl hvetemel
  • 0,5 dl sukker
  • 3 egg
  • Litt vaniljesukker (kan sløyfes om man vil ha mer salt enn søt smak) 

 

Vann og smør kokes opp, hell i mel, sukker, salt og evnt vaniljesukker. Rør sammen til en myk fast klump. Ta av gryta og rør inn ett og ett egg. (Alle samtidig kan bli vanskelig å få jevnt inn) ta deigen utav gryta, kjøl litt og fyll en sprutepose med bred stjernetipp. 

Hell i ca 5-6 cm olje, (ca 180 grader.) husk at olja setter smak! Jeg bruker rapsolje men en annen nøytral olje er også fint. Sprut ut churroser, og la de ligge ett par minutter. Snu de og ta de opp når de er gylne. (De skal ikke være smulteringbrune, mye mer gylne/lyse) 

Tykkelse og deigkonsistens, må en bare prøve seg frem etter hva en liker :) Legg de på ett tørkepapir så oljen renner av. Trill de i sukker om du liker det og evnt dupp dem i sjokolade - de kan altså gjøres fra kaloribombe til megabomber! :) 

 

#churros #spania #dele #oppskrift #mat #bake #hverdag #mamma #familie #kos #fest

Burgere i LCHF stil..

  • 18.11.2016 kl. 11:30

Vi er ikke hardcore på LCHF lenger, men noen oppskrifter er kjempegode og brukes enda. Siden det er fredag, passer det jo godt å lage saftige, gode, (diett) burgere? Disse er helt supre. :) 

 

 
 
Ingen lett kaloribombe, men kun 2,1 gram karbohydrater pr burger inkl alt - i denne varianten! 
 
Man blir god og mett på en burger! 

Oppskrift til 4 stk. (Store, evnt 8 små) 
6 egg 
200 gram philadelphia natuell
6 ss linfrø
1 ss fiberhusk
Organo, sesamfrø og havsalt til topping.
Lag brødene som "mange andre" melfrie/lavkarbo varianter. 
Pisk eggeplommene luftige og lyse, og hvitene stive - hver for seg. 
Hell philadelphia og fiberhusk i plommene. 
Vend linfrø, bakepulver og stive eggehviter forsiktig inn i det andre. (ikke maskin!) 
La svelle i 15 min.

Lag 8 (evnt 16 små) rundinger, og strø topping på halvparten. 
Stek midt i ovnen på 200grader, i 10-15 min.

Hamburger:
1 pk karbonadedeig
2 små egg
Chilli (krydder)
Salt
Pepper
Evnt hakket løk

Når brødene er ferdig er det bare å toppe:
Brød
Bladsalat
Hjemmelaget hamburgerdressing (se nedenfor)
Burger
Ost
Stekt skivet bacon (2 stk)
Agurkskiver

Hjemmelaget dressing.
Denne har jeg funnet på nett, og modifisert litt. 
Dette er til en STOR porsjon, mao. lag mindre eller ha i kjøleskap et par dager Uttrykksikonet smile
3 dl Creme Fraiche
2 dl majones
2 ss Chili Saus Heinz
1 ts sitronpepper
1 lite glass med skivede sylteagurker
Litt hakket dill

Hakk sylteagurkene og dillen, bland og voila!

NAM! Jentene får alt som oss, men vanlige grove brød til. 

Tandoori på grillen

  • 24.07.2016 kl. 11:51

// REKLAME, SPONSET //

Dette innlegget kommer sent, i forhold til planlagt. Men sent er bedre enn aldri? Tiden har ikke helt vært på min side og når jeg er så heldig å få teste noe, ønsker jeg ha litt tid til det. Heldigvis var dette lang holdbarhet på, så det kunne vente litt. Når det kommer til mat, liker jeg å finne frem til noe selv - og ikke bare vedlagte oppskrifter. 

Jeg fikk en pakke i posten for en stund siden, med mat fra Masala Magic. Ris, tandoori paste og mango chutney. Nydelige lukter og innbydende innpakning. Tandoori pasten blandet jeg med yoghurt og smurte på kyllinglår, som senere ble lagt på grillen. Ca1 times marineringstid. Tilbehør er ris (jeg hadde ovnstekte poteter med litt tandooriblanding og havsalt på). I tillegg lagde jeg en søtlig salat, som er godt til det sterke, og selvfølgelig mango chutney. 



Det ble altså så godt! Pasten er skikkelig spicy, og svoger som var på besøk - som har vært i India, sa at dette var gode autentiske smaker! Nydelig smaker, og supergodt! Bør prøves, se etter Masala Magic i butikken din. 

Her var vi i alderen 8 til 43 rundt bordet, og alle likte det. Kyllingen trengte ca 40 minutter på middels varme på grillen, og ble sprø og smakfull. De salte potetene, søte salaten med olivenolje på - gjorde en litt annerledes men utrolig god opplevelse. Prøv deg frem, for dette er gode smaker, som du kan kombinere og prøve deg litt frem selv. Det er mange gode oppskrifter også, du kan se på webdsiden. 

Fra produsenten: Indisk mat blir mer og mer populært i Norge og med dette i bakgrunn ønsker vi å hjelpe, slik at man kan få den autentiske og ekte smaken. Matserien Nirus Masalamagic består blant annet av paster som blandes med naturell yoghurt og tilsetter farge og smak. Pastene er basert på hovedingredienser innenfor nord-indisk kjøkken ; koriander, curry og tandoori. Vi i Masalamagic er opptatt av REN mat uten konserveringsmidler og tilsetningsstoffer. Ikke minst har vi fokus på allergivennlig mat som har gjøt at produktene våre er naturlig melke- og glutenfrie. Masalamagic AS er en liten familiebedrift med ambisjoner om å øke interessen for indisk mat på norske fat.





#deleoppskrift #masalamagic #mat #indisk #matopplevelser #familie #mammaliv #blogge #sponset

 

Lørdagsgodt - Munker

  • 23.07.2016 kl. 12:08

Munker - eller epleskiver, som jeg trodde de het - til jeg ankom sørlandet :) Deilige små "kaker" med søt deig inni, og salte og sprø utenpå. Supergode, spesielt varme. Her i huset er det sjelden at det er noe problem, for alle forsvinner fra brettet - lenge før de er kalde :) Det finnes elektriske jern til munker, og jernpanne som jeg steker i. Den gir best resultat syns jeg. Jernpannen selges bl.a på Jernia, min er kjøpt i Danmark. De selges mange steder der, bl.a rimelig på Bilka. 

Oppskrift: 

  • 3 toppede kopper hvetemel (jeg bruker mummikopper) 
  • 1 kopp sukker
  • 1 dessertskje vaniljesukker
  • 1 teskje natron
  • 1 teskje bakepulver
  • 1 kopp kulturmelk/kefir
  • 1 kopp smeltet smør
  • 3 små egg

Fremgangsmåte: Ha alt det tørre i bollen, ha i ett og ett egg, og kulturmelken. Smelt smøret og kjøl av, og bland det forsiktig inn. Jeg blander alt med visp og KA maskinen i et par minutter. Røren skal være tykk og slik at du kan "forme" med røren. La røren hvile, mens du lar pannen bli varm. Pass på varmen, da munkene fort kan bli svidd! Jeg har varmen på 6, og skrur ned til 5, men bruk ca middels varme på din komfyr. 

Ha en bit smør i hver grop og la det smelte. Ha ca 1 dessertskje med røre (det kan være fint å ha to skjeer, slik at røren løsner lett fra skjeen.) i gropen, og la den ligge i smøret. Røren skal ligge under kanten (mengde), de vokser en del, hever - så det må ikke være for mye røre i. Prøv deg frem. 





Her er det viktig med riktig varme. Munkene skal ligge ca 2-3 minutter, uten å bli svidd eller for brune. De får en fin sprø skorpe og lys farge, når de klare. De "slipper" også lett. Den øvre delen kan fortsatt være litt løs, men de skal snus lett likevel. Jeg bruker to grillpinner (i tre) til å snu. Stikk inn i hver side, og rull de lett rundt. På den andre siden, trenger de bare 1-2 minutter før de er ferdige, til å tas ut. 



Nam ! Og lykke til ! :) 

 

#oppskrift #munker #egg #deleoppskrift #kaker #bake #steke #mammaliv #blogg #kos #mat #barn #favoritter

 

Deilig kveldssnacks..

  • 22.07.2016 kl. 22:40

 

Fantastisk snacks! For de som teller karbs, under 1 karb. pr 3stk i denne varianten! 

Stek skivet ost i ovnen (jeg bruker varmluft med grill, maks varme - øverste rille - ta de ut når de er gylne og bobler. 

Kjøl av. Ha på creme fraiche, rucola og svinekam. Fantastisk snack eller "sjeske stopper". Ta et glass vin til, og voila - helgekosen er i gang :) 

 

#mat #mamma #hverdag #kvelds #mammablogg #medialiv #oppskrift #kavli #lchf #lavkarbo #pappaliv #snacks

Grill pizza med hele familien...

  • 10.07.2016 kl. 19:55

Her om dagen blogget jeg om å grille pizza. Du finner innlegget HER. En annen ting som er fint, er å ta hele familien på det. Det tar litt tid, og det er absolutt ingen familieaktivitet i fellesskap, og spise det - for det tar litt tid på grillen. :-P Men det er godt, koselig og er man ikke (så mange som vi er) så kan man planlegge det litt, og lage to små til grillen om gangen, feks. Bruk en god pizzastein, jeg har kjøpt min i Danmark. Med den, følger en stor, bred spade - genialt til å legge på pizzaen og ta den av igjen. Legg steinen i kald grill, og skru på full gnu. 

Jeg kjøper økologisk fullkorn durummel i Danmark. Fantastisk godt mel, som jeg ikke har klart å finne her i Norge enda. Melet gir en fantastisk god smak og god konsistens på bunnen. I dag lagde vi 8 bunner. Til det trenger du:

  • 1 kg Fullkorns durummel. (evnt pizzamel, husk at mel har forskjellig måte å ta til seg væske på) 
  • 1 pk tørrgjær
  • 1 ss salt
  • 1 dl olivenolje
  • 6 dl vann 

Bland godt, deigen skal være klissete, men fin å arbeide med for det. Bruk en sleiv å bland sammen, og gå så over til å kna med hendene. Når deigen er fin, fast og litt klissete - sett den til heving. Den skal heve til dobbel str, ca 40 min, under plast på et lunt sted. Så deler du i 8 leiver, og kjevler tynt. Med denne deigen bruker jeg ikke noe ekstra mel. 


Jeg kjevler først ut på benken, og så flytter jeg den over på et bakepapir. Så legger jeg et papir over i tillegg, og kjevler så tynt jeg får til. Løsne papiret innimellom, snu og kjevle videre. 

Når det er ferdig, legger du de ferdig kjevlede deigene enten i en stabel med papiret mellom - eller så kan du rulle de, og ta vare på de - i kjøleskapet. 

Jeg lager en god pizzasaus og setter frem forskjellige ting, så alle kan lage sin egen favoritt. Tomatsaus, revet ost, hakket løk, mais, skinke, pepperoni, stekt kjøttdeig med basillikum +++ 




 

Grillen skal holde ca 250 - 300 grader. Det tar ca 10-15 minutter før steinen er varm nok. Ta ut den ferdiglagede pizzaen, legg den på steinen med bakepapiret på. Etter 30 sek tar du bort papiret. Dette må til for at deigen skal bli fin og crispy, og papiret vil brenne i stykker om du lar det ligge. Bare trekk i papiret, løsner det ikke lett - er den ikke klar. Husk at varmen forsvinner fort, så ikke ha lokket åpent for lenge! 

Slik ser den ut, etter ca 7 minutter. Pizzaen trenger ca 10 - 14 minutter, avhengig av tykkelse på bunnen og hvor mye fyll du har på den. 

Voila, ferdig pizza i grillen. 6 forskjellige varianter her til middags i dag :) 

#pizza #grille #mat #lageselv #mammaliv #mammachef #blogge #deleoppskrift #matpågrillen #grillepizza #godt #godmat
 

Pizza på grillen

  • 06.07.2016 kl. 11:30

Det å lage pizza, trenger ikke bare å være en inne-helge-middag. Ta med deg pizzaen ut på grillen! Det gjorde jeg i går kveld. Etter selskap og høye barn, ednte kvelden med et glass hvitvin og grillet pizza. :) 

Lag en løs bunn. Jeg har ikke pizzastein, (enda) og dermed må bunnen være fast. Har du stein, så er det beste å lage den så løs som overhodet mulig. Nesten rørete, for å få tynn tynn sprø og deilig bunn. Olje, salt, litt gjær, og durumhvete. (eller vanlig hvetemel.) Lag to små bunner, som du har pizzasaus på. Hjemmelaget er best, men glass er genialt kl 23 om kvelden... :) Ost og pepperoni, eller hva du måtte ønske. 

Sett grillen på fullt, har du gassgrill - så gjerne indirekte varme. Om ikke, så går det også fint med vanlig full bluss. Få tempen opp mot 400 grader, legg på pizzaen, og skru ned til medium/min. varme. 

Etter maks 7-8 minutter, er pizzaen din klar ! (om bunnen er tynn) 



 

Kesam pannekaker

  • 05.06.2016 kl. 19:53

Disse er en stor favoritt hos meg, og ungene. Men de er best varme, derfor er oppskriften liten - ca 12 små lappe/svelestørrelse. De kan gjøres helt glutenfrie, men da smaker de "bitrere". Gjør du de glutenfrie, anbefaler jeg at du bruker feks glutenfri melblanding og ikke bare mandel/kokosmel, da det blir ganske bittert. 

12 stk 

  • 1 boks mager kesam (3 dl)
  • 1 dl hvetemel / eller glutenfri blanding 
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ss stevia / sukrin
  • 1 egg

Bland godt kesam, mel, bakepulver og sukrin. Ha egget i, og lag en tykk røre. Stek de på middels varme. Smør er ikke nødvendig. Du kan ha sukrinmelis på toppen med bær (veldig godt) eller du kan lage en sunn versjon, som min frokost - med kun en frisk salat til. 

Når de er helt ferske, er de litt "klissete" inni, det gjør de supersaftige. La de roe seg et 1-2. min etter steking, så får de "satt" seg litt. Ikke lag mange, og spar på de! Da blir de faste, tørre og ikke fullt så gode lenger :-p 




#deleoppskrift #mat #kesam #tine #pannekaker #trening #protein #sunnmat #godt #magerkesam #sunnereliv #mammaliv

Verden beste iskaffe?

  • 05.06.2016 kl. 13:18

Jeg elsker iskaffe. Men er mest glad i de på melk/fløteis og ikke de med knust is. Det er som godteri, og derfor egner det seg ikke med flere kopper til dagen, om du teller kalorier og dill :p Men godt og superenkelt er det! Her får du oppskrift: 

  • Dobbel espresso, jeg bruker Nespresso Roma
  • Vaniljeis
  • Karamellsaus, eller annen smakssaus





Fyll karamellsaus i et glass, oppover kantene - slik at sausen renner nedover kantene. Legg i to kuler vaniljeis. 

Fyll i dobbel espresso. Jeg lager 2 omganger med espresso, på nivå 3 - Jeg har Grand Maestro. 

Voila ! Nam! 

#nespresso #iskaffe #romakaffe #deleoppskrift #vaniljeis #supert #sommer #mammaliv #matliv 
 

Parmaskinke - fantastisk mat

  • 05.06.2016 kl. 12:39

Tidligere innlegg om Parmaskinke, med informasjon og oppskrifter - finner du HER

En gang til har jeg vært så heldig å få Parmeskinke i posten! Denne gangen tenkte jeg å teste litt annet enn jeg gjorde første gangen!

Pizza, salater - U name it! Deilig! Mulighetene er uendelige! Oppskrift på salaten under, finner du HER. Denne elsker ungene også ! :) Fin å lage sammen med barna, lag små leiver - slik at de kan lage sine egne små pizzaer! 

Pizzaen er enkel: 

  • 25 g gjær (1/2 pakke)
  • 3 dl vann
  • 1⁄2 dl olivenolje
  • 800 g hvetemel
  • 1 ts salt

Pizzasaus

  • 3 båt finhakket hvitløk
  • 1⁄2 stk finhakket løk
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 boks grovhakkede hermetiske tomater
  • 1 ss tørket timian
  • 1 ss tørket oregano
  • 1 ts salt
  • 1 ts grovkvernet pepper
  • Parmaskinke

Topping

  • 1⁄2 pakke ruccula
  1. Lag pizzadeig først. Rør gjær ut i lunkent vann, og tilsett olje, mel og salt. Elt deigen godt sammen, og la den heve til dobbel størrelse.
  2. Lag pizzasaus med å frese løk og hvitløk i olivenolje. Tilsett tomatpurè og la det frese i et par minutter.
  3. Ha i grovhakket tomat, timian, oregano, salt og pepper. Dette skal nå koke inn til en tykk og god saus. Avkjøl og kjør gjerne til en jevn saus med stavmikser.
  4. Ha deigen på en lett melet benkeplate og del den i fire like emner. Trill hvert emne til runde boller. Strø over litt mel og legg over et klede. Emnene skal nå hvile i 20 minutter.
  5. Trykk eller kjevle ut emnene til runde, tallerkenstore pizzabunner.
  6. Fordel tomatsaus på bunnene før du legger på spekeskinke, oliven og revet parmesan.
  7. Stek pizzaen på 250 °C i 8-10 minutter, eller til pizzaen har en gyllen farge og sprø bunn.
  8. Dryss over rucculasalat før servering.





 

Her er også litt inspirasjon fra YouTube: 

https://youtu.be/rOxM7vSu5K8?list=PLMj8dEH939qLJE2V_tpmo4RoBEnKSWcaT

 

https://youtu.be/2SXeR20mQKk?list=PLMj8dEH939qLJE2V_tpmo4RoBEnKSWcaT

 

https://youtu.be/veScB5heyu4?list=PLMj8dEH939qLJE2V_tpmo4RoBEnKSWcaT



// INNLEGGET ER SPONSET //

 

#parmaskinke ##mat #oppskrifter #sponset #blogg #oppskrifterdele 


 

Spekesalat = kveldsnacks

  • 02.06.2016 kl. 21:39

Skikkelig kveldsdigg! Søt, sur og salt deilig salat!

Ingredienser:
- parmaskinke eller spekeskinke
- honningmelon
- jordbær
- vårløk
- ruccolasalat
- Jarlsberg ost
Hakk den mengden du vil ha, bland og kos deg! Snacks!

Barnas favoritt - tacovårrull :)

  • 02.06.2016 kl. 14:51

Det er ikke så mye "typisk" asiatisk mat jeg er begeistret for. (Etnisk halvpart, hjelper meg ikke der.. ) men jeg liker å lage mine egne varianter av de :) Disse tacovårrullene, er ungene helt ville etter. Og de ER kjempegode! Om man får si det selv :) 40 stk holder ikke mer enn middag og kveldskos her. 

Her er hva du trenger: 

  • 2 pakker kjøttdeig (evnt Rema1000s kjøttkakedeig, jeg bruker den, billig og god) 
  • 5 stenger vårløk, kutt i smått
  • 10 store poteter, skrelles og raspes
  • 3 store gulerøtter, skrelles og raspes
  • 2 poser tacokrydder
  • 1 pakke filodeig (små, 40 ark) 
  • 1 egg (lim) 
  • Solsikkeolje

Stek kjøttdeigen og ha tacokrydderet i. Ikke ! ha i vann. Bruk væsken som er fra kjøttdeigene, til å blande krydderet godt inn. La det surre litt. Rasp potet og gulrot og ha oppi hakket vårløk. Bland inn tacokjøttdeigen og bland alt godt. 

Legg ca en stor spiseskje med innhold, i hver firkant - bruk litt egg til å lime rullene sammen. Deigen legger du som en "ruter", og bretter en spiss nedover, så de to spissene i hver side - inn mot midten, og rull den ferdig. Lim ytterspissen. 

Sett på gryte med solsikkeolje. Jeg tester varmen ved å stikke en tresleiv nedi, når det bobler rundt den - er det passe temperatur. Du må prøve deg frem, men jeg pleier å ha platen på ca 6-7. (9 er høyest på vår Gorenje 2015 komfyr) La de ligge oppi til de er gylne og fine. Det er ikke mange minuttene som skal til, siden alt er raspet og "kokes" raskt. Legg de på en rist og la de renne av seg. 

Server med sursøt chili saus, ris og salat ! 




Perfekt smak for alle aldre, og mine barn liker at det ikke er kål i dem :p Vet ikke om de kan kalles vårruller lenger, med dette innholdet - men ungene elsker de. Ikke bare mine, men alle som har fått disse servert! :) 

#mat #deleoppskrift #taco #vårrull #mammaliv #middagstips #oppskrift #tacovårrull #mat 

Oppskrift - oste&skinkehorn

  • 30.03.2016 kl. 22:10

I går satte jeg en dobbeldeig med disse hornene, ungene spiser de opp på notime! Litt for hurtigt egentlig. En oppskrift gir 18 horn, og på mandag da jeg bakte de, var de vekk etter en liten tur ut :-p 

36 horn ble bakt ut i går, og i dag er det knapt noen igjen. De er perfekte som nistemat, og kan enkelt fryses. Varm de kjapt i microen, og de smaker kjempegodt. 

  • 2,5 dl melk 
  • 65 gram smør (ha melk og smør i microen på 2.15 min - perfekt smeltet og varmt, 800W) 
  • 3 dl vann
  • 2 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 1 kg hvetemel 
  • 1 pakke (50 gram gjær) 
  • Ost og skinkeskiver
  • Egg til pensling
  • Sesamfrø til strø 

Elt deigen godt i maskin eller for hånd. Deigen er fast, og løsner lett fra kanten etter få minutter. Hev i 1 time. Slå deigen flat og hev 1 time til. Dette gir en luftig og flott deig. 

Del deigen i 3 og del og kjevle en runding - del 6 stk med en pizzaskjærer og ha på skinke og osteskiver. (Ikke for mye ost, da renner det bare ut) Deigen gir 18 horn. Etterhev i 20 minutter, pensle og strø på sesamfrø - stek midt i ovnen på 200 grader - 15-20 min. (avhengig av ovn) 

FERDIG ! Kos deg! :) 
 

Magre pannekaker

  • 13.03.2016 kl. 12:22

God morgen herfra, eller formiddag Dagen er i gang, og frokosten var kalorifattige pannekaker. For de som måtte telle slik, så er det 46 kalorier pr stk.

Oppskriften gir 12 stk

1 beger mager kesam

2 egg

1 dl hvetemel

2ss sukrin

2 ts vaniljesukker

2 ts bakepulver

Blandes og stekes som små pannekaker. Knallgodt!

Lørdagskos - levert av L&K

  • 27.02.2016 kl. 19:59

Ettermiddagen gikk til en liten sykkeltur til butikken. Ingredienser til hjemmelagede kjeks ble kjøpt inn, og jentene satt i gang. Hakke, blande ++ ingen problem for disse to! :) Cookiene er utrolig gode, og forsvinner fort. 





Oppskriften på kjeksene får du her: 

120g smør
120g brunt sukker
120g hvitt sukker
1 egg
1 teskje vaniljesukker
240g mel
1 teskje bakepulver
120g hakkede valnøtter/hasselnøtter 
120g hakket sjokolade

Smøres røres mykt, rør inn brunt og hvitt sukker. Rør forsiktig inn egg og vaniljesukker. Sikt inn mel og bakepulver. Rør tilslutt inn nøtter og sjokolade. Fordeles med teskje på bakepapir. 1 stor teskje blir en kjeks. Stekes ved 175grader i ca. 10 minutter.

Lykke til med baksten ! De er perfekte for små barnehender, da deigen er så fast, at de kan trilles ut - og så lenge du har nerver nok til å la de hakke selv - kan de lage hele kjeksen alene :) 

 

#bake #barn #mat #oppskrift #cookies #homemade #lageselv #barnbake #familie #helgekos #barnklarer #mammaliv 

 

Soooool, lunsj og kos !

  • 27.02.2016 kl. 14:04

Det er sol, og det er helg og det føles som vår! Helt aldeles nydelig og bikkjekaldt, men nå skal vi ikke henge oss opp i detaljer :-P Vi har vært en tur i Grimstad - mediapappa sin bil trengte dekkfiks, og jeg fikk kjøpt meg ny trøsykkel! Jeg har hatt to sykler til nå, begge to er slitne etter at gutta har hatt sine runder på de. Scott terrengsykkel er det nostalgi bak - det er mitt siste minne, fra at jeg har vært i XXL systemet - for MANGE år siden :) Men nå er dengang da - rådyre terrengsykkelen mat for søpla. Diamant Hybrid - ble kjøpt på Lillehammer, for over 7 år siden, og er nå blitt guttas "nødsykkel". :) Det aller beste og flotteste, var at butikken faktisk frakter sykkelen min hjem! HELT frem til døra! Og det er snakk om nabobyen! For en service! Begge tomler opp, all kred osv osv osv... 

Lunsjen i dag ble smoothie, en annen variant av den irrgrønne. Denne er søtere, men god og sunn fortsatt! Her er ingrediensene: 

  • 1 hel banan 
  • 1/2 lime saft
  • 1/2 boks kokosmelk light 
  • 1 bit fersk ingefær
  • 1 rødt eple i biter
  • 1 håndfull spinat
  • 1 håndfull frosne skogsbær
  • 1 ss eplecider eddik 

Nam! :) 




#lørdag #helg #kos #sunn #helse #sykkel #shopping #smoothie #oppskrift #mat #mammaliv #helgekos 

Parmaskinke - ren nytelse!

  • 26.02.2016 kl. 20:59

// SPONSET, REKLAME //

 

Prosciutto di Parma
- Kronen er garantien for at det er ekte parmaskinke

Noe av det jeg elsker mest her i verden, er spennende mat! Og i dag var jeg så heldig å hente ut en pakke - inneholdende Parma skinke! Tålmodighet er en dyd, og ikke min sterkeste side - så får å unngå at jeg maulet i meg pakkene, før middag, ble pakkene lagt vekk :) Så skal man lage noe spennende med skinken. Det fulgte med en oppskrift på parmaskinke med waffles og tilbehør - den skal definitivt testes, men først en egen vri. 



Brokkolisalat, som forøvrig er en storfavoritt her i huset. Den inneholder druer, brokkoli, hakkede mandler, vårløk og bacon med en majones/eddik blanding over. Og så kronen på verket i dag - grillet kylling, surret i parmaskinke med ostestrø på. *slurp* Det er så godt, og ufattelig saftig! Kyllingfileen stekes poå 200 grader varmluft, i 15-20 min, surret i skinke og med litt ost på toppen. Vi bruker Airfryren til dette, den gir helt fantastisk saftig mat og lite fett! Siden ting stekes på "rist" i selve fryeren, og fettet renner av. Crispy og saftig! Airfryen kalles "frityrkoker" uten olje :) Du kan lese mer om den her.

Helt siden Romertiden har parmaskinke blitt produsert og modnet i området rundt Parma, nord i Italia. Parmaskinken er 100% naturlig og inneholder kun fire ingredienser ? italiensk svin, salt, luft og tid. Ikke minst er tiden viktig for den gode smaken og kvaliteten. 

Tid viktig for den gode smaken
Det unike klimaet i Parma og modningstiden som varer fra 12 til 36 måneder, gir parmaskinken sin innbydende og delikate smak. Prosciutto di Parma produseres og spekes kun i det tradisjonelle produksjonsområdet i nærheten av Parma, en liten by nord i Emilia Romagna-området i Italia.

Grisene
Hemmeligheten til Prosciutto di Parma er den lange modningstiden og utvalget av grisene. Grisene kommer fra gårder i 10 regioner i Nord-Italia. De fôres kun med mysen av parmesanosten og kornprodukter, noe som er vesentlig for å få frem den gode skinkesmaken. Kosten til grisene bidrar til deres utmerkede helsetilstand. Grisene er minst ni måneder og må veie 140 kg. 

Parmaskinke i dagens kosthold
Med en livsstil basert på riktig og balansert kost, er det viktig å sørge for de ernæringsmessige verdiene. Prosciutto di Parma har lavt kolesterolinnhold og er rik på protein. Den er lett fordøyelig og den gode smaken gjør at parmaskinken passer for alle. 

Kronen og garantien
Consorzio del Prosciutto di Parma garanterer for kvaliteten og at produktet er ekte. Når du spiser parmaskinke kan du derfor være sikker på at du nyter et naturlig produkt uten tilsetningsstoffer. Det er dette som skiller den ekte Proscittuo di Parma fra andre skinker.

Proscutto di Parma kan du gjenkjenne kun vet et blikk, kronen er garantien. Kun de beste skinkene, som er lagret i minst 12 måneder, brennmerkes med hertugskronen og selges som Parmaskinke.

Parmaskinke har fått EUs PDO-sertifisering (Protected Designition of Origin) og er også beskyttet i Norge.

For mer informasjon/bilder: Anne Finstadsveen, anne@lynx.no, tlf: 40458027 www.parmigianoreggiano.com

 

Ser det fristende ut? Det var utrolig godt, og en perfekt fredags- /helgestart. 

 

#oppskrift #parmaskinke #sponset #teste #bloggeom #lynx #kronen #mat #middag #mammaliv

 

Sunn dag...

  • 26.02.2016 kl. 15:17

Innimellom.. av og til. For en stund siden blogget jeg om FitFocus sin grønne sunne smoothie. I dag ble det en slik til lunsj :) Men vi var tomme for agurk, så da ble det en god og moden avokado i den - istedenfor. Det gikk også an! :) En stor bit ingefær, hjelper forhåpentligvis også på systemet. :) 

I dag ble to spennende pakker hentet - blogger mer om de senere :) Men det er både noe for mat og synerden i meg :) 

Min variant av denne i dag ble: 

  • 1 hel myk avokado
  • 1 hel banan 
  • 2 dl kokosmelk, lett
  • 1/2 lime, saften
  • 1 bit ingefær (ca 1 cm kutt) 
  • 2 never med fersk spinat
  • 1 ss eplecider eddik 

Du finner hvorfor alt dette er så bra i Fitfocuse sin blogg. :) Ellers er det soooooool og fint vær her. Mediapappa er første som har hentet ut motorsykkelen sin, så han er ute på en kald første 2016 tur i dag. Jeg nøyde meg med å betale min, og la den få godgjøre seg på vinterlagring litt til :) I neste uke er planen at Jumbo skal hente sin. Det er meldt snø, så jeg satser på å vente litt lenger ... :-) 




#smoothie #sunn #kos #helse #detox #spinat #avokado #trene #iform #mammaliv #jobbmamma #sculpting #kropp 

Brytebrød i vinterferien

  • 26.02.2016 kl. 09:55


 

Det er stille her om dagen, hvorfor? Det har rett og slett vært vinterferie! Noen tenker kanskje at det er litt rart å ta vinterferie fra sosiale medier, men det er nettopp det som er så deilig! Så si ingen blogging, lite FB og instagram. Deilig! :) Men nå er ferien over for min del, og i neste uke er det ut på hjul igjen. Men frem til da, er det hjemmejobbing. Jeg tenkte å starte forsiktig med bloggingen :-P Og dermed får dere en del av middagen min i dag :)

Brytebrød er utrolig godt, supersprø utenpå og deilig myke inni. Jeg tenkte derfor å dele oppskrift med dere, så kanskje blir det brytebrød til middags til dere også? :) Lykke til med baksten! :) 

 

Ingredienser:

 

25 gr gjær (fersk kvalitet) 
2 1/2 dl melk (maks 30° C) 
50 gr Smør, romtemperert 
1 ts salt 
1/2 ss Idun Mors hjemmebakte - Luftigere bakst 
1 stk egg 
120 gr rugmel, finmalt 
360 gr hvetmel 

Topping: 

1 stk egg, sammenvispet 
2 ts linfrø 
2 ts sesamfrø 
1/2 ts Maldonsalt

Slik gjør du:

  1. Varm opp melken til maks 30 °C, smuldre inn gjæren og løs den opp i melken. Hell væsken i en bakebolle. Tilsett romtemperert smør i terninger, salt, egg, rugmel og hvetemel, litt av gangen. Elt deigen sammen til den blir smidig og knapt slipper bakebollen i ca. 15 minutter.
  2. Sett deigen til heving i ca. 45 minutter med et klede over.
  3. Del deigen i ca. 11 biter og form til boller.
  4. Legg bollene med litt mellomrom i en smurt rund form (ca. 24 cm). La bollene heve i ca. 30 minutter med et klede over.
  5. Pensle brødene med sammenvispet egg, og strø over linfrø, sesamfrø og Maldonsalt.
  6. Stek brødet på nederste rille i ovnen ved 200 °C i ca. 30 minutter på vanlig over/undervarme. Avkjøles i formen.

#bakst #oppskrift #dele #brytebrød #mammaliv #kos #bake #lageselv #middag #rugmel #hvetemel 

Quinoa kylingnuggets - hørt om Quinoa?

  • 15.02.2016 kl. 17:20

Hørt om Quinoa? En litt "nøtteaktig" erstatning til ris og pasta. 0 gluten og lite karbohydrater, for de som teller de. Frøene "blåser" seg litt opp når du koker de, og er gode på smak. Den hvite er mild, rød og sort - smaker veldig mye mer. ;) 

Middagen her i dag har vært Quinoa kyllingnuggets, med søtpoteter, hjemmelaget tzatziki, salsa og ertepesto. Yummi :) Vil du ha oppskriften? Da skal du få den her. Glutenfritt alt sammen. Oppskriften er til 3 porsjoner. 

***** Quinoa kyllingnuggets *****

Kok opp 125 gram Quinoa. (Dobbel så mye vann som frø, og ca 15-20 min. Når det kommer en liten spire utav frøene og de er blåst opp - er de ferdige) Finn frem 4ss mandelmel, bland med salt, pepper og hvitløkskrydder. Pisk opp 2 egg.

Sett stekeovnen på 200 grader

Del opp 400 gram kyllingfile i ca 2 cm tykke skiver,  vend de i melblandingen, så over i eggene og til slutt i kokt Quinoa. Legg stykkene i en ildfast form, og så inn i ovnen. 

***** Søtpoteter *****

Skrubb søtpoteter, 3-4 mellomstore poteter, ha salt, pepper og olivenolje over. Sett potetene inn i ovnen, enten for seg selv - eller sammen med kyllingen. Potene skal være myke inni, og sprø utenpå. 

***** Ertepesto *****

Kjør 200 gram grønne hermetiske erter sammen med 2 ss kesam, 4 ss solsikkekjernersalt, pepper, 1 hakket hvitløksfedd, 1 ss sitronsaft, sammen i en blender/foodprosessor - til en fin purékonsistens. 

***** Hjemmelaget Salsa *****

Ha 1 ss olivenolje i en liten gryte, hakk 1/2 løk i biter, og surr i oljen. Når oljen er myk, har du i 300 gram hakkede tomater, salt, pepper, hvitløkskrydder, 1-2 ts chillipulver -  og lar det koke i 3-4 minutter. 

***** Tzatziki *****

Til slutt har du 150 gram revet agurk - (tørk av agurkrivet med tørkepapir, for å få bort noe av det overflødige vannet) og bland 150 gram gresk yoghurt, salt og pepper i. 


Kos deg/dere - maten er ferdig! 





#quinoa #kylling #middag #deleoppskrift #mattips #mammaliv #middagstips 

Ønsket middagstips

  • 22.01.2016 kl. 13:01

Det er så deilig å ha en blogg, der man ta opp livet største problemer, som eventuelle rynker, trøtte barn, jobb og søm - til mat. En herlig, ikke kategorisende blogg, som igjen gir kritikerne MASSE arenaer til å eventuelle kritisere på. Til tider ser det ut til at en av kriteriene å være stor, er å blogge drit om andre eller være misfornøyd, en herlig kategori, i dagens "stopp å mobb" samfunn. Det får så være... 

Jeg fikk en mail fra en leser som har forsøkt å finne igjen en Lasagne oppskrift jeg la ut i fjor. Gluten og Lavkarbo. Den ligger her inne, men jeg legger den ut her, til forhåpentligvis glede for leseren og kanskje andre :) 

 

 

Lavkarbo og glutenfri lasagne. Denne er kjempegod! Og er rask å lage, selv fra bunnen. 

"Lasagneplater"
4 egg
125gr kremost (Jeg bruker philadelphia) 
1/2 fiberhusk
Bland alt, og la svelle i 15 min. Smør det utover en bakeplate. Smør litt olje på et bakepapir, legg oljesiden ned, og stryk ut røren så tynn og flat som mulig. Dra av papiret, stek på 150 grader, ca 10 min. 

Kjøttsaus:
Litt bacon i biter (strimlet er best, skjær i små biter) 
400 gr kjøttdeig
1 stor gul løk 
1 fedd hvitøk
Smør til steking - stek alt sammen og ha over i en gryte. 
1 boks hermetiske tomater
2-3 ss tomatpure
1 ss Heintz Chili saus
1 ss rødvin / rødvinseddik 
1/2 ts timian
1 ss organo 

Ostesaus: 
4 dl fløte
4 dl revet ost
Muskat
Hvit pepper
Salt

Kok og redusere fløten til ca 2/3. Ha i ost og krydder. 

Skjær opp platene med en pizzaskjærer, legg lag på lag med kjøtt, ostesaus og plater. Topp det med ost, og inn i ovnen på 200 grader i 20 min. 
Nammis! Uttrykksikonet smil

#mat #oppskrift #familie #lavkarbo #glutenfri #mamma #pappa #hverdag #medialiv #mammaliv #pappaliv #deleoppskrift #middagstips #barn #gladimat 

Egg = omelett til frokokst

  • 18.01.2016 kl. 08:11

 

God morgen alle sammen! En dag ny frisk, ny giv og nye oppgaver. i dag er det 100% tilbake i jobb, og jeg krysser fingre og alt for at dette går flott! Kanskje jeg klare å lure en av guttene til  å ta opp symaskiner til meg i dag :-P Vi er på ny "jeg vil prøve" runde med knøtta. Vi har vært innom håndball, turn, ballett..... ikke noe har væt noe. Vi hatt som regel at om ikke utholdenhet er stor nok, må hun likevel vente til neste semester - med noe nytt. Nytt år, nytt semester - nytt forsøk :) Denne gangen er det cool dance og en nytt forsøk med håndballl. Tror kanskje det er enklere... Det er ikke lett å være 7 år, og ha tykkeste tykke utvalge med aktiviteter å velge mellom? :-p 

Her deler jeg oppskrift på en fantastisk frokost- godt utrustet for søm, strikk, jobb, eller hva annnet du måtte finne på å bruke 18 januar til! : )

Omelett: 
5 egg
4 ss vann 
Chillipulver
Hvit pepper
Organo 
Bland alt med en gaffel, til en jevn fin røre. 
 
Skivet sopp 
1/2 rødløk 
Pepperonipølse
Cherrytomater
Kavli skivet ost
Rucola

 

Stek sopp og løk, hell over eggeblandingen. Del tomater og strø over. Legg på pepperoniskiver, osteskiver og rucola på toppen. Legg på lokk og la omeletten stivne. 
Ha en fin dag
#mat #egg #omelett #blogg #dele #mammaliv #frokost #familie #jobbmamma 

Søndagsfrokost á la LCHF

  • 17.01.2016 kl. 08:14

På denne tiden i fjor, var fettinntaket høyt, karbonivået lavt, moralen på sitt beste og motivasjonen for å få ned kiloene på topp! I motsetning til 2016, der jeg har innsett at lysten og innsatsviljen traff på Solan sin motstand den 31.12.15 - og at det vanskelige ikke er en bagatell, men en utfordring.. :-P Ingen nyttårsløfter, og ingen LCHF eller noe. Eneste, et godt, sikkert løfte om å ikke gjøre noenting - jeg trenger å lage løfter om!! Men, noe av målet i fjor, var å være på diett - lykkelig, Hvorfor spise mat man syns er passe, eller ekkel - fordi man skal ned et par berømmelige kilo? Nope.. det gikk MENGDER med egg og korn, i leten etter det perfekte måltid, mang en gang :) 

Jeg tenkte å dele denne frokosten med dere i dag, mye fordi jeg vet at mange av dere som følger meg fast - har blitt bitt mer av Solan enn er meg i år - og er optimistiske, helt til toppen av furua, og holder ut dietter og kurer. Denne frokosten er god, LCHF/Lavkarbo og skikkelig søndgsfeeling! 

Ostepletter dynget med godt pålegg. NAM! 8 stk:
4 egg
6 ss sesamfrø 
1 ss fiberhusk 
1/2 ts bakepulver
4 dl revet ost

Bland alt og la svelle i 15 min. Smør 8 pletter på bakepapir og stek på 225 grader, 10-15 min. De skal bli gylne. La de avkjøle litt, gjerne på rist. 

Pålegg på denne varianten: 
En god skje med syltedressing (hamburgerdressing, tidligere lagt ut oppskrift - hamburgerne) 
Rucola
Kokt egg
Stekt bacon

 Kos dere ! 

#frokost #lchf #diett #kosthold #mat #oppskrift #dele #familieliv #mammaliv #mammablogg #nedivekt #pappaliv

Lørdagskos og store vafler

  • 16.01.2016 kl. 10:14



Er det noe jeg elsker, så er det Kitchen Aid vaffeljernet vårt. Det er blytungt, men fantastisk å bruke. En vaffel er MER enn nok for å si det slik :-p Men det er godt, og da er det lov (?) I dag er det lørdag, så hva med å lage opp noe plater, handle is og riktig kose seg? Det må da være lov på en lørdag? Disse er også gode som frokostvsafler, som barn flest, liker ungene de best med hvete/fine. Men du kan fint droppe sukker og ha grovere mel i. 

6 porsjoner:

  • 900 gram hvetemel
  • 6 ss sukker
  • 1,5 ts salt
  • 9 ts bakepulver
  • 12 dl melk 
  • 6 stk egg
  • 180 gr smeltet smør

Stek på middels varme i jernet. Jeg er usikker på om denne vil fungere i vanlig jern. 

 

#mat #oppskrift #dele #kos #kitchenaid #mamma #familie #hverdag #foreldre #mammablogg

 

Nøttesnacks på 1 -2 -3

  • 15.01.2016 kl. 22:10

 

 

Har du testet nøttesnacks? Supergodt! Og det beste, LCHF godteri, for de som går på slike 2016 løfter! Det er utrolig raskt å lage, og de holder seg en stund, så om du ikke spiser opp alt i kveld, kan du ha det i morgen. Utrolig godt med et kaldt glass øl, eller vin til :) Eller vann.... :-p 

 

1 pose paranøtter (eller 3-500 gram diverse nøtter) 

1/2 ts cayannepepper

2 ts maldonsalt

1 ss smør

2 kvister rosmarin 

 

 

Ha nøttene i ovnen på 180 grader i 10 min. Smelt smør og bland krydder og hakket rosmarin. Vend inn nøttene og server dem varme! 

Kos dere !

 

#mat #dele #snacks #LCHF  #diett #nøtter #oppskrift #kos #helg #familie #foreldre #mammaliv side2

Fra Haugesund - Dronning Maud obligatorisk!

  • 01.01.2016 kl. 18:42



Mange vil hevde at det er obligatorisk med denne desserten, som forøvrig smaker himmelsk - om man er fra Haugesund, Jeg er nok en av de. Når man bare kommer forbi den trassige gelatinen, og unngår at den vinner boksekampen mot deg - så er du godt på vei. Å piske en luftig eggedosis er ingen kunst, når man etterpå skal i gang med bløtlegging, smelting og pisking av gelatin. Nå får jeg det til å høres ut som at det er supervanskelig med gelatin. I mine øyne, så er den Forb****** ingrediensen et utfordring. Og det verste? Det er at den oppfører seg omtrent som en baby med kolikk! 

Du arbeider mykt og forsiktig med den, og når du endelig har skjønt hva som skal til - føler du deg like selvsikker som Donald Trump - og smekker til med ny glød neste gang. Same procedure as last time? Å jada, men fungerer det denne gangen? Å neida...

Slik har jeg og min gode venn Dronning Maud desserten, holdt på å siden første gang jeg laget den - i 98. Et ustabilt, urovekkende vennskap, som til tider har vært preget av både irritasjon, pmssympotomer, sinneanfall, glede, kjærlighet og hat - alle faktorene som et ekte vennskap har. eller evnt ekteskap :-p 

Men for å skjønne dette evigvarende forholdet, må du forsøke å lage denne selv. Nyttår, jul, spesielle dager - jeg satser like friskt hver gang :-) Og innimellom pleier den vennskapet vårt, med å oppføre seg som jeg vil - og blir perfekt :) 

 

Til  8 personer:

  • 1 plate Dronningsjokolade
  • 6 Gelatinplater
  • 6 eggeplommer
  • 8 ss sukker
  • 6dl kremfløte
  • 1 dl portvin 
  • 1/2 dl kokende vann

Slik gjør du

  1. Sett fram fem lekre glass eller skåler. Denne oppskriften krever at fromasjen får stivne i kjøleskapet en god stund før servering.(Jeg bruker å lage den kvelden før) 

  2. La gelatinen ligge i bløt i kaldt vann ca. 10 minutter. Visp eggedosis av eggeplommer og sukker, visp fløten til lett krem. Klem vannet ut av gelatinen og rør den ut i ½ dl kokende vann og tilsett portvinen. Hell gelatinen i eggedosisen i en tynn stråle mens du rører. Vend så inn kremen forsiktig. 
    Riv sjokoladen.

  3. Legg fromasj og sjokolade lagvis i en glassbolle eller porsjonsglass med sjololade på toppen. La desserten stivne i kjøleskapet før servering.

 

Lykke til ! Jeg er sikker på at om du får den til, smaker og nyter - så blir det et nytt evigvarende smaksforhold! 

 

#dronningmaud #dronningmaudpudding #kos #dessert #oppskrift #dele #opplevelse #Haugesund #mammaliv #fest #hverdag 

 

Dagens lunsjtips...

  • 09.12.2015 kl. 10:00



Dette er utrolig godt! Og sunt - eh, tja.. hm.. mulig dropp det siste. Delvis sunt.. 

  • 3 dl majones (1 pk) 
  • 2 ss eddik (gjerne epleedikk) 
  • 2 vårløk 
  • 1 rødt eple
  • 1 stor brokkoli 
  • 1 neve mandler
  • Flesk eller bacon 

Rist hakkede mandler, bland eddik og majones - hakk grønt og ha i - Stek bacon/flesk = voila! Rask, enkelt og SUPERGODT :) God lunsj! 

 

#mat #oppskrift #dele #instamat #blogg #mamma #yumm #lunsj #deleoppskrift

Dagens lunsj! Yummi!

  • 17.11.2015 kl. 12:56

Dette er utrolig godt! Det er superlett og raskt å lage, og ikke minst smaker fantastisk! Ideen fikk jeg etter å ha sett en lignende video på Facebook :) Vil du lage dette, trenger du: (min variant)

  • Loff
  • Jarlsberg
  • Vårløk 
  • Egg
  • Bacon 

Thats it! :) 

Først, sett ovnen på 200 grader

 

Mål formen din, og lag hull i loffen. Jeg bruker et barneglass, som passer akkurat som bunn i en Wilton muffinsform (store  muffins) 



Legg skivet bacon, rundt langs kanten, i hver form. Her holder det med en skive pr porsjon. 

Riv Jarlsberg og hakk litt vårløk, legg dette oppå brødbunnen



Så knekker du ett egg i hver porsjon. Pass på at alt ligger "inne" i baconet. Dryss evnt krydder på. 

Sett dem midt i ovnen. 18 minutt gir "hardkokt" egg, og 12-15 gir blødt. Om du vil ha sprøtt bacon, setter du på grillen det siste minuttet. Beregn at egget blir raskere kokt når dette gjøres. 



Voila! Smakfult og nydelig! 

 

#mat #oppskrift #deleoppskrift #egg #brød #lunsj #lageselv #familie #mamma 

Superluftige rundstykker til frokost...

  • 09.11.2015 kl. 06:31

 

 

Disse rundstykkene er superluftige, og gode til feks suppe eller gryterett. De er fine og laget på hvete og en stor favoritt hos ungene.

 

Oppskriften får du her: 

 

15 store eller 30 små:

3 3/4 dl melk 

60 gram smør (del i biter og legg i melka) 

3 3/4 dl lunkent vann 

1/2 pk gjær 

4 spiseskjeer sukker

1 teskje salt

450 gram hvetemel 

 

Smelt smør og melk sammen, (1 1/2 min i micro) Bland alt det våte, ha i gjær og sukker. Rør litt rundt. Ha i resten og elt det i en maskin - kraftig, til deigen "slipper" bollen. (jo lenger du elter, og luftigere blir deigen, den er ganske klissete i starten, men så slipper den etter 10-15 min.) La deigen heve til dobbel str. 

 

Rull ut rundstykkene, og la de etterheve - til ca dobbel str. (15 min) 

 

Stek dem på 180 grader i 15-20 min til de er gylne. 

(Varmluft med to brett, 170 grader 10-15 min) 

 

#bake #mat #oppskrift #frokost #hjemmelaget #familie #foreldre #matpakke #side2 #4barn #mammaliv 

Deilig brytebrød

  • 07.09.2015 kl. 12:57



Vi hadde pai her om dagen, og til pai er det godt med brød. Brytebrød er utrolig godt, supersprø utenpå og deilig myke inni. Jeg tenkte derfor å dele oppskrift med dere, så kanskje blir det brytebrød til middags til dere også? :) God middag og lykke til med baksten! :) 

 

Ingredienser:

 

25 gr gjær (fersk kvalitet) 
2 1/2 dl melk (maks 30° C) 
50 gr Smør, romtemperert 
1 ts salt 
1/2 ss Idun Mors hjemmebakte - Luftigere bakst 
1 stk egg 
120 gr rugmel, finmalt 
360 gr hvetmel 

Topping: 

1 stk egg, sammenvispet 
2 ts linfrø 
2 ts sesamfrø 
1/2 ts Maldonsalt

Slik gjør du:

  1. Varm opp melken til maks 30 °C, smuldre inn gjæren og løs den opp i melken. Hell væsken i en bakebolle. Tilsett romtemperert smør i terninger, salt, egg, rugmel og hvetemel, litt av gangen. Elt deigen sammen til den blir smidig og knapt slipper bakebollen i ca. 15 minutter.
  2. Sett deigen til heving i ca. 45 minutter med et klede over.
  3. Del deigen i ca. 11 biter og form til boller.
  4. Legg bollene med litt mellomrom i en smurt rund form (ca. 24 cm). La bollene heve i ca. 30 minutter med et klede over.
  5. Pensle brødene med sammenvispet egg, og strø over linfrø, sesamfrø og Maldonsalt.
  6. Stek brødet på nederste rille i ovnen ved 200 °C i ca. 30 minutter på vanlig over/undervarme. Avkjøles i formen.

#bakst #oppskrift #dele #brytebrød #mammaliv #kos #bake #lageselv #middag #rugmel #hvetemel 

Hjemmelagede baguetter

  • 12.08.2015 kl. 07:15

Finnes det noe bedre? Crunchy, deilige, varme baguetter - enten med godt pålegg eller til middag. I går fikk jeg så lyst å bake, og dermed kommer det jo selvfølgelig også en oppskrift til dere her. Denne kan kaldheves over natta, eller lages som vanlig med lunkent vann og standard heving. Formen jeg bruker til steking, er en spesialform med samme egenskapene som steinplatene + luftehull. Dermed blir baguettene supersprø og gode. Jeg har kjøpt min i Danmark, men vil tro de finnes her i Norge også 

Ingredienser:

350 - 400 gr hvetemel 

1/2 ts maldonsalt

3 ss olivenolje / eller smør

3 dl lunkent vann 

1/2 pakke gjær

evnt, hakket hvitløk og meierismør

Alt alt godt sammen med kjøkkenmaskin. Spar litt på melet, mens du elter. La den elte på middel fart i ca 15 min. Da vil den klissete deigen plutselig bli luftig, og fin og slippe kanten. Jo lenger elting, jo finere deig. 

Dekk med plast og la heve til dobbel størrelse

Etterhev til dobbel størrelse. Et alternativ er å sette varmluft på 50 grader og la de stå inni ovnen til dobbel str. Da går det raskere - pensle med vann og strø litt mel over - og inn i ovnen på 200 grader. Vil du lage hvitløksbaguetter, lager du hvitløksmør av romtemperert meierismør, og hakket hvitløk. Lag en "tynn pølse" av smøret, som du legger i midten av baguetten. Så snitter du baguettene, og legger en liten klatt smør ned i hvert snitt. 

Voila ! :) 



#hjemmebakt #baguetter #steke #mamma #oppskrift #dele #mammaliv #mat #tips #bake 

Rekefest og LCHF/Lavkarbo loff !

  • 24.06.2015 kl. 11:02

i går ble det en hektisk dag! Men superfantastisk. Mange av naboene samlet seg på plattingen  hos oss, og hadde rekefest. Ungene fikk tomatsuppe - og alle var happy :-) I den anledning er det jo loff for alle penga! Jeg forsøker å holde meg litt unna verstingene, uten å være helt slavisk på diett. Og dermed ble det ekspremitert ut en loff oppskrift. Jeg fikk ikke tak i kokosmel, og var veldig skeptisk til om det ville bli brød utav det, men jammen ble det loff. Den smaker litt egg, som alt annet LCHF, men ikke verre enn at jeg syns det smakte godt. Jeg kjørte kokosmasse gjennom blenderen, og jeg syns faktisk det fungerte helt fint ! Det var en saftig god smak. Oppskrift finner du lenger nede: 



10 glade naboer + barn var samlet til St. Hans rekefest. Kjempekoselig!

En stor overraskelse fikk jeg tidligere på dagen, da jeg mediapappa kom hjem med blomster. DET er kryss i taket det! Blomstene var som takk for spark i ræva og takk for støtte mot mclappen. Koselig :) 


Oppskrift på brød: 

10 egg, piskes godt 

1,5 dl kokoksmasse, finkjørt i blender

1 dl mandelmel 

1 ss fiberhusk 

2 ts bakepulver

Kjør alt sammen til en fin jevn masse. Den er nokså flytende, men ikke suppe. 

170 grader, på nest nederste rille , i 45-50 min. 

Voila ! 



 

#LCHF #mat #oppskrift #lunsj #salat #deleopskrift #bake #lavkarbo #Loff

Lunsj/frokost - lavkarbo

  • 03.06.2015 kl. 10:50

For de som er på LCHF eller lavkarbo, er denne lunsjen god og genial. Det er rett og slett salami og ost i ovnen. Det er salt, sprøtt og supergodt !

Jeg kjøper XL pakke fra Grilstad, vanlig salami. Jo lenger du steker de, jo mer "baconsmak" får de :-) Jo mindre, jo mer beholder du av salamismaken. Sett stekeovnen på 250 grader og varmluft. (mindre om du føler deg usikker) Skjær osteskiver (jeg bruker Jarlsberg) strø bittelitt havsalt på, og strø organo over skivene. Så inn i ovnen! :) 




God lunsj! 

#mat #dele #oppskrift #mamma #LCHF #lavkarbo #snacks #mammaliv #blogge #mammablogg #håndarbeid #food 

Fiskegrateng på lavkarbo

  • 26.05.2015 kl. 14:39

 

Fiskegraten på lavkarbo, supergod! Deler denne - denne er fra LCHF perioden, men er supergod utenom diett også :) 

2 egg
1/4 purreløk
2 ss meierismør
150 gram philadelphia
1 dl fløte
1 dl fiskekraft (Meny selger Jacobs ferdig fiskekraft, om du ikke har kraft) 
400 gr ben/skinnfri lettsaltet torsk (Jeg brukte 600 gr) 
Skivet bacon

Sett stekeovnen på 250 grader varmluft, legg bacon på rist (med plate under) og la de stå 5-7 min. De skal bli sprøstekte. 

Sett på vann, la fisken trekke. 
Skill eggepllomme og hvite, pisk hviten stiv - fast skum som nesten formes. 

Surr purreløken myk i smør, i en panne - bland inn kremosten, fløte og fiskekraft. La det koke opp. Ta av kjelen av plata, pisk inn eggeplommene. 

Del opp fisken, forsøk forsiktig å la den renne godt av seg, før du heller den i sausen. Poenget er å få bort mest mulig overflødig væske. 

Vend forsiktig inn eggehvitene. (Ikke rør hardt, du skal kun "skjære det forsiktig inn) 
Ha alt i ildfast form, strø knust bacon over - og inn i ovnen, ca 30 min på 200 grader. 

Er du en av de som er "avhengig" av makaroni i, kan du koke litt blomkål, halvkok, hakk i små små biter og strø oppi sausen. Jeg har ikke det. Her kokte jeg makaroni ved siden av, så ungene fikk det i tillegg. (Istedenfor poteter i dag) 
Det går også an å erstatte bacon med feks parmesan + finhakkede mandler.

 

#mat #oppskrift #dele #mammaliv #pappaliv #familie #middag #LCHF #lavkarbo #blogg #mammablogg

Hurtig fredagsmiddag...

  • 22.05.2015 kl. 14:48

Rundstykkene er ikke superduper hurtige da - men de er raske å lage de også :) 

De er SUPER luftige, og smaker deilig til suppe, og annen lett mat. Oppskriften får du her:

 1 3/4 dl melk 

60 gram smør (smelt smørbiter i melken) 

1 3/4 vann lunkent

1 ts salt

4 ts sukker 

450 gram hvetemel

50 gram gjær

Elt alt, til en klistrefri deig. (ca 15 min) Hev til dobbel str. Trill ut 16 mellomstore eller 32 små rundstykker. Etterhev til dobbel str. Stek på 200 grader midt i ovnen, i 12-15 min. For de som er oppmerksomme, så er det nesten samme oppskrift som de grove speltrundstykkene :) Disse tar ca 3 kvarter å lage inkl heving og steking! :) 

Den hurtige middagen? Det er blomkålsuppe. 

3 blokker med grønnsaksbuljong, og 1.2 l vann 

Kok opp, og ha store biter blomkål oppi. Jeg bruker 2 blomkål hoder. Fin hakk resten 

Kok blomkålen myk, ha i jevning. (mel og melk ristes klumpefritt) ha i suppen, kok opp. 

Hell i finhakkede biter, og 2-3 del fløte, litt pepper og salt - kok opp og voila! Sprøstek evnt bacon og hakk opp, som du kan strø over. 







Bon apetitt! Her er planen pizza med ungene i kveld, så noe raskt og godt til "hurtigmiddag" etter skolen = dette :) 

#mat #oppskrift #middag #mamma #mammablogg #dele #foreldre #barn #bake #rundstykker #middag

Deilige vafler

  • 09.05.2015 kl. 18:47



Er det noe jeg elsker, så er det Kitchen Aid vaffeljernet vårt. Det er blytungt, men fantastisk å bruke. En vaffel er MER enn nok for å si det slik :-p Men det er godt, og da er det lov (?) 

6 porsjoner:

  • 900 gram hvetemel
  • 6 ss sukker
  • 1,5 ts salt
  • 9 ts bakepulver
  • 12 dl melk 
  • 6 stk egg
  • 180 gr smeltet smør

Stek på middels varme i jernet. Jeg er usikker på om denne vil fungere i vanlig jern. 

 

#mat #oppskrift #dele #kos #kitchenaid #mamma #familie #hverdag #foreldre #mammablogg

 

Onsdagsmiddag - hurtig torsk

  • 06.05.2015 kl. 14:30

 

En helt vanlig onsdag, 30 min avkobling - mat ! :) Dette er nok ett resultat av at jeg elsker å fordrive ekstra tid på matprogrammer. Selv om man ikke er på gourmetnivå, er det gøy å teste ut "skikkelig mat" på kort tid prinsippet. Her er det torsk naturell, med smørdampede grønnsaker og asperges, ovnsstekte amadine poteter og hjemmelaget paprika/hvitløksmør. Nammis ! Og... ferdig på 30 min! 

 

Oppskrift: 

2 stk torsk naturell 

2 gulerøtter

1/2 rød løk

1/2 paprika

Asparges

250 gram meierismør (romtemperert)

Paprikapulver

Hvitløksalt

Cayennepepper

Salt

Smør til damping

 

Vask potetene, og finn noenlunde samme størrelse, og ha dem i en ildfast form. Ha over olje, slik at de blir "fuktige" de skal ikke flyte i olje. Strø over salt, og rør rundt til det er godt med salt på alle. Sett dem i ovnen på varmluft, 225 grader i ca 20 minutter. Husk å snu litt på de av og til. 

 

Skrell og løk og gulerøtter. Hakk dem i staver, kutt løk og paprika i stimler. Smelt smør i en kjele, og ha gulerøtter, løk og paprika i. La det surre litt. Kutt bunnen av aspargesene, og skrell de. Men la de ligge på benken litt til. 

 

Lag smøret. Ha meierismør i en glasskål, og ha litt cayennepepper, hvitløksalt og godt med paprika krydder i, knepp godt sammen! Her må du bare smake deg frem, det skal smake godt krydder, men ikke for mye! 

 

Ha litt av det ferdige smøret i en god og varm stekepanne. Legg fiskestykkene oppi. Snu de etter noen minutter (dette kommer an på hvor tykke de er) og la de godgjøre seg litt i smøret og bli gylne. 

Ha nå aspargesene oppi smørgryta, og legg på lokk. La de ligge der ca 4-5 minutter. 

 

Ta ut potetene, legg de på fatet, sil grønnsakene og legg ved siden av. Ta av fisken, legg den på toppen og ha en klatt smør på toppen! NAM! Lykke til ! :) 

 

 

#oppskrift #mat #mamma #dele #mammablogg #fisk #hverdag #foreldre #Mammaliv #kokk

Middagen her - hva er din?

  • 05.05.2015 kl. 13:45

Denne enkle "lasagne" formen er ungene superglade i! Den er kjapp, enkel og smaker godt! Hva er dine middagsplaner? 

Du trenger: 

1 stk løk

1 stk gulerot

0,7 kg kjøttdeig

2 stk tomatbokser (jeg bruker med basilikum) 

1 dl buljong

4 dl melk

200 gr ost

2 ss smør

2 ss hvetemel

400gr pastarør eller skruer

salt og pepper

 

Slik gjør du:

Sett på vann til pasta. Ha i litt salt og olje. Kok pasta. Sett stekeovnen på 225 grader. 

Finhakk løk og gulrot. Stek kjøttdeig, surr i løk og gulrøtter etterhvert. Ha hermetiske tomater, sukker, buljong over, og la det koke ut litt. Lag ostesaus = smør, hvetemel, spe ut med melk og ha i ost. Legg pasta i bunn av formen, ha kjøttsaus over, og til slutt ostesausen. Legg over revet ost. Stek formen i ca 10-15 minutter - osten skal bli gylden. 

Kos dere ! ;) 

 

#hverdag #familie #mamma #mammablogg #medialiv #pappaliv #mammaliv #barn #foreldre #mat #middag #oppskrift #dele

bagels på en søndag...

  • 03.05.2015 kl. 11:44

Jeg fikk noen henvendelser, om jeg kunne dele oppskriften på bagels igjen - klart jeg kan ! ;)

Hjemmelagede bagels er noe ungene her i huset setter stor pris på. Denne oppskriften pleier jeg å sette kaldt, kvelden før - men den kan fint brukes samme morgen - med lunken væske. Disse blir myke og seige, slik bagels skal være, og skikkelig knasende sprø på utsiden. Nydelig med smør og godt pålegg på. Har du "momsebarn" blir det nok gjort et skikkelig innhogg i disse :) 

 

 

 

Ungene syns det er rart at man koker "bollene" :) 

 

 

Men resultatet er ufattelig godt, og ser mye bedre ut :-)

Disse er honning bagels. med sesamfrø på. Supergode.

Det fine med bagels er at de kan lages med mange smaker.

Denne deigen setter jeg om kvelden, og så lar jeg den stå i kjøleskapet til heving, over natten. 

 

 

Oppskrift 12- 16 stk: (avhengig str)  

25g (1/2 pk gjær, helst fersk)

5 del vann 

2 ss smeltet smør

3 ss honning 

2 ts salt

Ca 800 gram hvetemel 

 

Til koking: 

Pr liter vann - 2ss sukker 

 

Smuldre gjæren i og ha i kaldt vann. Tilsett smør, honning og salt. Bland inn meletog elt til deigen "slipper bollen". Dekk bollen med plast, og sett i kjøleskapet - 10 til 12 timer (over natten) 

Ha i litt mel, og velt deigen ut på bordet. Trill ut runde boller, stikk ett hull med tommelen din, og sving emnet rundt, til du får en fin sirkel i midten. Omtrent som en smultering. 

Legg bagelsringene på bakeplaten, med bakepapir (kan lønne seg med litt mel under emnene) og la de heve ca 15 min. 

 

Kok opp vann tilsatt sukker i en gryte, legg i bagels og la dem koke til de flyter rundt på toppen. Vend de rundt og la de trekke i 2-3 minutter. Legg dem tilbake på platen og dryss over det du ønsker. Stek på 225 grader, midt i ovnen - ca 20 min. 

 

 

#bakst #bagels #kos #familie #mamma #barn #oppskrift #blogg #nyblogg #mamma #mammablogg #hverdag 

Middagsplaner?

  • 21.04.2015 kl. 13:53

Jeg fikk noen spørsmål om spaghettisausen vår, etter at jeg la ut bilde av Le Creuset gryta vår. Her får du ingrediensene - mål er nemlig, litt av den, og litt her og der....

Stek kjøttdeig, med løk og litt hvitløk i 

Ha over tomatpure og hakkede tomater (pakke med basilikum, 400gr) 

Ha i mais og litt vårløk/purre og stangselleri - kok opp

Det varierer litt hva jeg har i, faktisk etter hva jeg har i kjøleskapet - men denne varianten lager jeg som regel. 

 

#mat #oppskrift #middag #saus #hverdag #familie #mamma #mammablogg #medialiv

De beste (ute)lappene

  • 18.04.2015 kl. 09:10

Det er det ungene kaller de, når vi tar ut steketakka og steker lapper! :) 

Oppskrift: 

Jeg bruker mummikoppene som mål 

1 kopp sukker

1/2 kopp smeltet smør

3 kopper mel 

1 kopp kefir/kulturmelk 

1ts natron

1 ts bakepulver

Stek på takka ..

 

#mamma #mammablogg #medialiv #foreldre #gjørsågodtmankan #pappaliv #mammaliv #hverdag #mat #oppskrift #dele #medialiv #spise

Lasagne - Lavkarbo og glutenfri

  • 14.04.2015 kl. 15:11

 

Lavkarbo og glutenfri lasagne. Denne er kjempegod! Og er rask å lage, selv fra bunnen. 

"Lasagneplater"
4 egg
125gr kremost (Jeg bruker philadelphia) 
1/2 fiberhusk
Bland alt, og la svelle i 15 min. Smør det utover en bakeplate. Smør litt olje på et bakepapir, legg oljesiden ned, og stryk ut røren så tynn og flat som mulig. Dra av papiret, stek på 150 grader, ca 10 min. 

Kjøttsaus:
Litt bacon i biter (strimlet er best, skjær i små biter) 
400 gr kjøttdeig
1 stor gul løk 
1 fedd hvitøk
Smør til steking - stek alt sammen og ha over i en gryte. 
1 boks hermetiske tomater
2-3 ss tomatpure
1 ss Heintz Chili saus
1 ss rødvin / rødvinseddik 
1/2 ts timian
1 ss organo 

Ostesaus: 
4 dl fløte
4 dl revet ost
Muskat
Hvit pepper
Salt

Kok og redusere fløten til ca 2/3. Ha i ost og krydder. 

Skjær opp platene med en pizzaskjærer, legg lag på lag med kjøtt, ostesaus og plater. Topp det med ost, og inn i ovnen på 200 grader i 20 min. 
Nammis! Uttrykksikonet smil

#mat #oppskrift #familie #lavkarbo #glutenfri #mamma #pappa #hverdag #medialiv #mammaliv #pappaliv #deleoppskrift #middagstips #barn #gladimat 

Middagtips - Kalvestek (lavkarbo variant)

  • 14.04.2015 kl. 08:51

På en helt vanlig tirsdag - eller, tja.. jeg vet ikke om det blir det som skal være til middag i dag, men det er godt, uansett dag! :) Jeg handler mye kalv når jeg er på jobb (DK) det er billigere og supergodt kjøtt. Jeg lager pannestekte grønnsaker og mos til. 

Blomkål og brokkolimos: 4 porsjoner
1 blomkål 
1/4 brokkoli 
1 ss Smør
4-6 ss fløte (avhengig hvilken konsistens du vil ha) 

Kok blomkål mykt, legg oppi brokkoli på slutten av koketiden. Hell godt av, og legg det i en blender/foodprosessor/multihakker. Ha oppi smør og fløte - miks! 
Jeg bruker KA sin multihakker, blenderen er litt stor til 2 porsjoner Uttrykksikonet smile Ved full oppskrift bruker jeg blenderen. 

På LCHF bruker jeg dette istedenfor poteter/pasta ++ Feks her er oksestek med stekte asparges, sopp, løk og tomat til. 

Saus lager du på den gode kraften + 1/2 ss maizena i kaldt vann + fløte. Supergod saus.

 

#lchf #lavkarbo #hverdag #Mat #oppskrift #mamma #mammablogg #vårhverdag #familie #barn #tips

Lunsjsnacks!

  • 13.04.2015 kl. 11:25

Lunsjsnacks! Yummi! Jarlsberg, gulerot, stanselleri, minimais, cherrytomater, kålrot og dipp! 

Hva er din lunsj i dag? 

 

#lunsj #mat #kos #medialiv #mamma #mammablogg #pappaliv #mammaliv #spisehjemme #enslagsniste

Uhuuuglete muffins!

  • 12.04.2015 kl. 23:49

Disse er superhit hver gang! Uglemuffins. Vanlige muffins under, med oreokjeks og nonstop til pynt. Enkel glede!

#bake #tips #barn #familie #mat #bursdag #mammaliv #mamma #barneselskap #kake

Verdens beste boller..

  • 12.04.2015 kl. 08:56

Det syns hvertfall ungene.. Søndagskos, verdens beste og luftige boller!

Har du smakt boller som er så luftige at tennene bare settes i god smak og luft ? 

Uttrykksikonet smileDisse bollene er slik. Trikset er hornsalt og mye heving. Disse er supergode, og jeg har laget MANGE av dem etterhvert ! Uttrykksikonet smile

24 små eller 16 store 

50 gjær (fersk er best, for søte deiger)
100 gram smør
3,5 dl melk
1 dl sukker
1 ts kardemomme
0,5 ts hornsalt
ca 600 hvetemel

Smuldre gjær i oppvarmet smør og melk. Sukker, hornsalt, kardemomme og til slutt hvetemel. Jeg lar deigen gå på nivå 2 med KA'en, la den elte til deigen slipper bollen. Lang elting gir luftig deig! Uttrykksikonet smile 
Hev til dobbel størrelse. Trill ut. 
Hev ca 45 - 60 minutter, til dobbel størrelse igjen.
Stekes på 230 grader i 10 min, nederst i ovnen

 

#mat #oppskrift #hveteboller #kos #søndag #mammaliv #mammablogg #bakst #familie #barn

Quesadillas - hjemmelaget

  • 11.04.2015 kl. 11:16

Det å lage Quesadillas, helt fra bunn, er enkelt og morsomt.

Jentene elsker å være med og lage dem, fylle i, og jeg steker dem. 

Snadder og perfekt aktivtet sammen med to mini masterchefer! 

 

 


Vår oppskrift på Quesadillas: 

10 dl hvetemel (evnt maismel) 
3,75 dl lunkent vann
4 ss romtemperert smør

Elt til en fin smidig deig. 
La hvile i 15 minutter
Del i 12 emner, kjevle flate. (så tynne som mulig) 
Stek på tørr teflonpanne, på middels varme, i noen få min. på hver side
Klapp på evnt luftbobler, så de faller sammen

Fyll: 
Guacamole
Kyllingfilet, stekt i ovnen med Santa Maria Crispy chicken krydder
Rødløk
Paprika
Mais
Revet ost

Fyll Quesadillasene, brett tortillaen på midten, 
og stek på hver side på sterk varme i ca 2 min på hver side. 
Skjær i 2 eller 3, avhengig av str på lefsen - og server! :) 
#mat #oppskrift #kos #barn #Helg #mamma #mammaliv #masterchefJunior #familie #godevaner

Kardemomme lapper til frokost?

  • 10.04.2015 kl. 23:13


 

 


Disse er supergode og ungene elsker når vi steker disse til frokost. Da lager vi stor røre og steker de på steketakke, så det går raskt og lage de. De er gode med brunost på. Noen kaller det lapper, andre sveler og noen kaller de vel surmelkskaker? 
Oppskriften på gode kardemomme lapper: (Bruker mummikopper)
3 kopper mel (til frokostlapper bruker jeg 2,5 med hvetemel og 0,5 kopp sammalt hvete fin) 
1 ts kardemomme
2 ts bakepulver
1 ts natron
1 kopp smeltet smør
2 kopper Kulturmelk evnt. mer om behov
Røren skal være halvtykk, den skal flyte såvidt utover, men samtidig være fast nok til at lappene holder form 
#mat #oppskrift #frokost #kos #hverdag #Familie #barn

LCHF Burgere!

  • 10.04.2015 kl. 13:46

Vi er ikke hardcore på LCHF lenger, men noen oppskrifter er kjempegode og brukes enda 

 

Om du har lyst å teste, så her er oppskrift på LCHF Burger
Ingen lett kaloribombe, men kun 2,1 gram karbohydrater pr burger inkl alt - i denne varianten! 
Man blir god og mett på en burger! Uttrykksikonet smile 

Oppskrift til 4 stk. (Store, evnt 8 små) 
6 egg 
200 gram philadelphia natuell
6 ss linfrø
1 ss fiberhusk
Organo, sesamfrø og havsalt til topping.
Lag brødene som "mange andre" melfrie/lavkarbo varianter. 
Pisk eggeplommene luftige og lyse, og hvitene stive - hver for seg. 
Hell philadelphia og fiberhusk i plommene. 
Vend linfrø, bakepulver og stive eggehviter forsiktig inn i det andre. (ikke maskin!) 
La svelle i 15 min.

Lag 8 (evnt 16 små) rundinger, og strø topping på halvparten. 
Stek midt i ovnen på 200grader, i 10-15 min.

Hamburger:
1 pk karbonadedeig
2 små egg
Chilli (krydder)
Salt
Pepper
Evnt hakket løk

Når brødene er ferdig er det bare å toppe:
Brød
Bladsalat
Hjemmelaget hamburgerdressing (se nedenfor)
Burger
Ost
Stekt skivet bacon (2 stk)
Agurkskiver

Hjemmelaget dressing.
Denne har jeg funnet på nett, og modifisert litt. 
Dette er til en STOR porsjon, mao. lag mindre eller ha i kjøleskap et par dager Uttrykksikonet smile
3 dl Creme Fraiche
2 dl majones
2 ss Chili Saus Heinz
1 ts sitronpepper
1 lite glass med skivede sylteagurker
Litt hakket dill

Hakk sylteagurkene og dillen, bland og voila!

NAM! Uttrykksikonet grin Jentene får alt som oss, men vanlige grove brød til. 

Rask kosekveldsmat...

  • 09.04.2015 kl. 22:00

 

 

Barnevennlig matlaging og hurtig god kosekvelds, om ungene er "sjeskne" som de sier her i Arendal - er nachos.

 

1 pose nachos chips

Stekt kjøttdeig med faijtas krydder

Revet ost


Stekes på grill 220 grader, i 5 min. 

 

Hakk løk, og ha guacemole, salsa og rømme til! :) 

 

Og ungene elsker å være med og lage det! 

 

Churros - smakt det?

  • 09.04.2015 kl. 16:59

 

Churros er noe ungene elsker og er vandt til å få i Spania. De er søte, sprø og litt salte - alt på en gang. Veldig gode! :) 

 

Oppskriften er litt modifisert fra den vi har fra Spania, pga ingrediensene. Men like god :) Jeg har litt mindre sukker i røren enn oppskriften også. 

2,5 dl vann

75 gram smør

Litt salt

2,5 dl hvetemel

0,5 dl sukker

3 egg

 

Litt vaniljesukker (kan sløyfes om man vil ha mer salt enn søt smak) 

Vann og smør kokes opp, hell i mel, sukker, salt og evnt vaniljesukker. Rør sammen til en myk fast klump. Ta av gryta og rør inn ett og ett egg. (Alle samtidig kan bli vanskelig å få jevnt inn) ta deigen utav gryta, kjøl litt og fyll en sprutepose med bred stjernetipp. 

Hell i ca 5-6 cm olje, (ca 180 grader.) husk at olja setter smak! Jeg bruker rapsolje men en annen nøytral olje er også fint. Sprut ut churroser, og la de ligge ett par minutter. Snu de og ta de opp når de er gylne. (De skal ikke være smulteringbrune, mye mer gylne/lyse) 

Tykkelse og deigkonsistens, må en bare prøve seg frem etter hva en liker :) Legg de på ett tørkepapir så oljen renner av. Trill de i sukker om du liker det og evnt dupp dem i sjokolade - de kan altså gjøres fra kaloribombe til megabomber! :) 

#churros #spania #dele #oppskrift #mat #bake #hverdag #mamma #familie #kos #fest

Hvit sjokolade - ostekake!

  • 09.04.2015 kl. 16:55

Denne Hvit-Sjokolade-Ostekaken, er helt fantastisk ! Jeg smakte den første gang hos ei venninne, og jeg kan helt ærlig spise hele alene... hehe. Og jeg er i utgangspunktet ikke glad i ostekake.. :) Denne er genial, for den har hverken gelepulver, gelantin eller annet stivelse - enn ost og fløte ! :) Ai laik! Dette er ikke lavkarbo, men yummi yummi godt :)

 

Som dere ser, er det ikke helt Passion4Baking stil over ingrediensene.... hehe..... men her ser dere hva kaken inneholder. Oppskrift kommer under her :) Jeg endre litt på målene i bunnen, men du kan fint bruke orginalt - 100 gram kjeks og 50 gram smør, men da blir bunnen veldig smulete og løs. Jeg byttet ut Blåbærsaus med Skogsbær, for jeg er ikke så glad i ren blåbærsaus.

 

 

 

 

1 Pakke Kornmo kjeks
100 g smelta smør
400 g hvit sjokolade
3 dl kremfløte
250 g philadelphia ost
250 g mascarpone

Skogsbær saus:
1 Pakke Frossen Skogsbær blanding
50 g (1,5 dl) (rør)sukker
1 ss sitronsaft.


Knus kjeksen i foodprocessor/blender, tilsett smelta smør. Bland dette godt inn med en skje i en ren skål, eller du kan kjøre det videre i foodprosessor. Men jeg syns det har en tendens til å bli litt tørt, når man behandler det så hardt, etter at smøret er blandet inn. 

Kle formen med bakepapir, og fordel kjeksbunnen i kake formen. Settes i kjøleskap til den skal brukes.

Sjokolade smeltes i vannbad. Du kan også varme den i micro, men da må sjokoladen taes ut hvert 30 sekund, og røres i. Eller så kan du oppleve at den klumper og brenner seg i bunn. 


Pisk fløte, fløteost og mascarpone sammen. Ikke for mye slik at det blir for stivt. Rør inn i smelta sjokolade. Ha oppi formen. Settes i kjøleskapet i minst 3 timer, gjerne til neste dag.

Sausen lages opptil tre timer før kaken skal spises. Røres i foodprocessor/blender. Du kan også ha de frosne bærene i en gryte med sukker og sitron, og la det det koke forsiktig opp. Da beholder du bærene og mye av den gode smaken i bærene, istedenfor å mose til en røre. 


Yummi! 

 

 

 

 

 

#oppskrift #kake #ostekake #sjokolade #familie #favoritt #hverdag #fest #blogg #nyblogg #mat #dele 

Hjemmelaget pasta

  • 09.04.2015 kl. 07:01

Finnes det noe bedre? Jeg elsker mln Kitchen Aid maskin, og lager mye pasta, da vi har pastasettet til den. Tilsett hvilke smaker du vil selv.

500 gram durumhvete

5M egg

Litt vann

Deigen skal være litt "læraktig". La deigen hvile i ca 20 min før den kjevles/rulles

#mat #kitchenaid #pasta #hjemmelaget #oppskrift #hverdag #familie

Favorittkvelds !

  • 08.04.2015 kl. 23:59

Toast med ost, bacon og egg - med hullskive på toppen! Favoritten til Jumbo. Frokost/kvelds samme det. En stk lykkelig 16 åring, når vi lager dette til han :-)

#'mat #oppskrift #tenåring #hverdag #egg #bacon #toast #frokost #kvelds #hverdag #familie

Biffsalat - oppskrift

  • 08.04.2015 kl. 10:38

 

Her er oppskrift på to goder lunsjer/kveldsmat. Supergodt, LCHF.

Jeg er ikke like "hard" på LCHF lenger, som jeg var etter jul - men i litt lettere versjon. 

Dog, syns jeg mye av LCHF maten smaker godt ! :) 

 

 

Biffsalat - 2 porsjoner

Skivet sopp 

1/2 rødløk

4 asparges

150 gram mørbrad

100 gram ost i terninger

Rucola 

 

Stek sopp først, del aspargesene i 4 på lengden og ha de oppi. Tilsett løk, så biffstrimlene når sopp, asparges og løk er nesten ferdig stekt. (dette gir medium stekt biffstrimler) Ha over rucola helt på tampen, og la den bare bli varm sammen med resten. Hell på en tallerk og ha ostebiter over.

mediakaos

MediaKaos handler om en familie på 2 voksne og 4 barn + 1 hund & 1 katt. Både mamma og pappa i huset, arbeider innen media. MP i radiobransjen, og MM/jeg, som redaktør. Arbeid og hverdag forenes i herlig hverdagskaos.

Siden jeg arbeider med håndarbeidsmagasiner, bærer bloggen preg av det. Jeg startet å blogge i 2007, en ren håndarbeidsblogg - med lukket privatdel. Etterhvert begynte jobben og flyte mer og mer sammen med hverdagsblogging, og alt ble slått sammen. I 2015 ble bloggen flyttet over til blogg.no


Alle bilder som ikke er merket med annet, tilhører MediaKaos. Bruk og kopiering skal avklares med meg.

Snarveier:
Giveaway & Konkurranser
How to/Sy & Strikk
Oppskrifter mat
Syskoler AOH
Strikkeskoler AOH

Du finner flere kategorier i rullegardinen lenger ned på siden, og noen hurtiglenker øverst på siden.




Lik på Facebook
Lik på Facebook

SNAPCHAT: mediakaos




Søk i bloggen


Mitt kamerautstyr:
Canon G7X

Canon 7D Mark II

Canon 100D

Canon Legria Mini

Optikk:
Canon EF 85mm 1.8 USM
Canon EF 40mm F2.8 STM
Canon EF-S 55-250mm f:4-5,6IS
Canon EF 35mm 1:2
Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS
Sigma DC 18-125 1:3,5-5,6 HSM

Blitz:
Canon Speedlite 580EX II

Symaskiner:
Maskinene er ikke sponset eller under noen form for "avtale" eller sponsing

Maskiner nå:
Bernina B780
Bernina B560
Bernina 330
Babylock Enlighten
babylock Ovation
(Singer sveivemaskin)
Brother Scanncut 900

Tidligere maskiner:
Bernina L220 Cover
Juki MO-1000
Bernina 1150 MDA
Bernina 215
Bernina 550QE
Babylock Enlighten
Brother Covermaskin
Husqvarna Viking Ruby DeLuxe
Janome coverPro CPX
Janome 350E
Singer Quantum Stylist 9960
Husqvarna Viking H|Class 600E
Husqvarna Viking Designer Ruby
Pfaff Creative 2058
Pfaff Creative Vision
Bernina Aurora 440QE
Elna 8300
Babylock Evolve Wave
Janome MB4
Bernina 1300MDC
Janome Decor Computer 5200
Janome Decor Computer 4100
Pfaff Creative 2170
Babylock Evolve uten wave
Janome CoverPro 1000
Yamata Overlock
Bernina Bernette 55

Tips og råd - Janome CoverPro ligger i den gamle bloggen.


Følg meg via:
Follow
toppliste for bloggere - ToppBlogg

Instagram: @toneirena


Reklame


Personlige merkelapper til håndarbeidet
Söker du namnband namnlappar, då skall du besöka labelsandribbon.se

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - Diverse tilpasninger, header og moduler av Mediakaos